Von der Leyen bi kupovala streljivo za EU na način kako je kupovala i cjepivo?!

Pin It

Na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će kroz naredna tri tjedna europsko izvršno tijelo predstaviti strategiju razvoja vojne industrije. Von der Leyen koja je inače bila vrlo neuspješna ministrica obrane i čiji mandat su obilježile brojne afere u njemačkoj vojsci rekla je da je ”cilj prijedloga povećati potrošnju za obranu.

Odnosno ‘Bolje trošiti’ uz zajedničku nabavu i sporazume kako bi se industriji omogućila predvidljivost i bolja suradnja između europskih oružanih snaga”.

Usula von der Leyen kazala je i da će EU kupovati streljivo. I to na način da će, kao za cjepivo, sklapati ugovore s respektabilnim proizvođačima oružja koji će streljivo dostavljati. Dio streljiva dostavljao bi se Ukrajini, a dijelom bi članice EU-a, u okviru vlastite sigurnosne politike, punile svoje ispražnjene rezerve.

No von der Leyen nije pošteno odradila posao kad je u pitanju nabava cjepiva. Njezina suradnja s Pfizerom s kojim je potpisala 35 milijardi eura vrijedan ugovor prošla je u sjeni istraga za korupciju i pranje novca. Hoće li tako biti i s još osjetljivijim područjem i lakom metom za korupciju kao što je industrija oružja?

Suradnja s Pfizerom i ugovor težak 35 milijardi eura

Ursula von der Leyen potpisala je 19. svibnja 2021. ugovor s Pfizer/BioNTechom o nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva protiv covida-19 od 2021. do 2023. godine. Ugovor je trebao pokrivati zalihe, donacije i preprodaju doza. Riječ je o najvećem ugovoru o kupovini cjepiva ikad, vrijednom 35 milijardi eura.

Kupljeno je previše cjepiva i posao generalno nije obavljen dobro i transparentno. A da je potrošeno previše novaca za nabavu nepotrebnog cjepiva potvrđuje i to da je samo prošle godine najmanje 215 milijuna doza cjepiva protiv covida bačeno u smeće. I to zbog isteka roka valjanosti.

Otvorena istraga za korupciju oko nabave cjepiva

Godinu dana kasnije, u svibnju 2022. Ured europskog javnog tužiteljstva (EPPO) otvorio je istragu o kupnji Pfizerovog cjepiva protiv Covida19. EPPO je neovisno tijelo EU-a odgovorno za istragu i kazneni progon financijskih kaznenih djela, uključujući prijevare, pranje novca i korupciju. Istraga je tada u fokusu imala poseban ugovor koji uključuje kontakte na visokoj razini između Pfizerovog vodstva i von der Leyen.

Von der Leyen i šef Pfizera razmjenjivali sumnjive poruke uoči potpisivanja ugovora

The New York Times je još u travnju 2021. prvi put izvijestio o tekstualnim porukama koje su mjesec dana von der Leyen i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla razmjenjivali uoči velikog ugovora. O netransparentnosti von der Leyen očitovale su se institucije EU kao i eurozastupnici.

Pučka pravobraniteljica EU-a u siječnju 2022. optužila je EU komisiju za nepravilnosti u postupanju jer nije tražila SMS poruke kao odgovor na zahtjev za slobodom informiranja. Ne potvrđujući postojanje tekstova, Komisija je u svojem odgovoru ustvrdila da se “kratkotrajni, prolazni dokumenti ne čuvaju“. I Europski revizorski sud u rujnu je objavio izvješće u kojem se navodi da je Komisija odbila otkriti bilo kakve detalje osobne uloge von der Leyen u razgovorima o ugovoru s Pfizerom.

Nakon što je utvrđeno da poruke nisu arhivirane europska ombudsmanica O‘Reilly u svom je izvještaju navela da relevantne poruke treba čuvati. ”Tekstualne poruke jasno spadaju pod zakon o transparentnosti EU-a i zato one koje su relevantne treba sačuvati. Nije kredibilno tvrditi drugačije”.

Slične afere von der Leyen je imala kad je bila ministrica obrane

Ursula von der Leyen je imala sličan skandal sa SMS porukama kada je bila ministrica obrane u Njemačkoj. Naime, 2018. godine je Ured za reviziju ustanovio nekoliko nepravilnosti u ugovorima s vanjskim konzultantskih tvrtkama. Bili su pretraživani njeni mobilni uređaji.

”Izbrisala je poruke tijekom istrage. Smatram da to nije politički baš pametno”, rekla je nizozemska eurozastupnica Sophia in t’ Veld. Zbog toga je i jedan oporbeni političar podnio kaznenu prijavu zbog sumnje u namjerno uništavanje dokaza.

Kao ministrica obrane nije pokazala veliku sposobnost ni znanje

Bivši čelnik njemačkih socijaldemokrata i bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz ocijenio je von der Leyen najgorom njemačkom ministricom u čijem resoru je vladao potpuni kaos. Vojsku je tada zapao veliki broj afera. Zabilježen je veliki broj neonacista u vojsci. Čak 200 pripadnika KSK, specijalne jedinice Bundeswehra, organiziralo je zavjeru u kojoj su namjeravali likvidirati nekoliko poznatih lijevih političara te istaknute migrante.

Vojska je generalno bila loše opremljena što je automatski podrazumijevalo slabiju borbenu spremu. U budžetu se između ostaloga nije nalazilo ni novca za modernizaciju borbenih oklopnih vozila Puma.

Mandat u ministarstvu obrane obilježile su masovne krađe ručnog naoružanja i niz drugih nepravilnosti

Njemačka u jesen 2017. ostala bez kompletne svoje flote podmornica jer su sve bile na održavanju ili su nasušno trebale popravke. Iste godine ustanovljeno je da je polovica Bundeswehrovih tenkova neispravna. Spominju se i masovne krađe ručnog naoružanja. U drugoj godini njezina mandata dogodila se najveća takva krađa, 21 komad oružja i 20.000 komada streljiva.

Kao čelnici EU najviše su joj se radovali Rusi. Neposredno prije nego je von der Leyen trebala biti izabrana na čelo EU komisije Russia Today je objavila: ”Sretno, Europo: Bundeswehr se urušio pod Von der Leyen koja sada treba preuzeti kormilo Unije”. Stavljajući ovo u kontekst kako se radi o vrlo neuspješnoj ministrici za čijeg su se mandata objavljivale većinom vijesti o lošoj borbenoj gotovosti i neispravnosti opreme.

narod.hr