HRVATSKI VITEZ SLOBODAN PRALJAK – S NAMA JE! 

POČIVAO U MIRU BOŽJEM! 

(02.01.1945. – 29.11.2017.)

Kad Most pukne (a sad se već skroz urušio) utopljenici s Neretve očajnički traže i najmanju slamčicu spasa… Ovoga puta, to bi trebao biti tzv. Ustavotvorni referendum za ograničavanje prava zastupnika nacionalnih manjina, kojim bi se privilegije SDSS-a (i još nekih) umanjile za mogućnost glasovanja o Vladi RH i Hrvatskom državnom proračunu…

Orjunaško novinarsko društvo koje se lažno predstavlja hrvatskim jučer je dodijelilo nagrade novinarima koji se savršeno uklapaju u karakter toga društva. Niti su nagrađeni istinski novinari, niti su novinari oni koji ih nagrađuju. To su u političkome smislu primarno antihrvatski, odnosno jugosrpski orijentirani propagandisti. 

Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi i tekst "VIDA B Z1"

Igor Peternel, predsjednik podružnice Domovinskog pokreta Grada Zagreba, potpredsjednik Gradske skupštine i izabrani saborski zastupnik održao je konferenciju za medije o temi „8. svibnja 1945. godine - oslobođenje ili okupacija Zagreba?“.

Tehnički premijer RH Andrej Plenković imao je već dobivene izbore u rukama do trenutka kada se aktualni predsjednik RH Zoran Milanović nije uključio u izbornu kampanju i pomogao indirektno opoziciji miješanjem karata iz novog špila. Vlastitom pojavom kao lider koji ima legitimitet i slanjem poruka biračima pridonio je dodatnoj polarizaciji društva

Poruka s mise u Vukovaru na kojoj je bila i Jeckov: 'Svijet je zaboravio genocid nad Srbima'

Uskrsnu liturgiju za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru u vukovarskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog. Nikolaja Mirlikijskog u nedjelju je služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim zaželjevši da uskrsli Krist svima podari mir, ljubav i jedinstvo.

Ovakvog političara ili bolje rečeno politikanta, kakav je Milorad Pupovac, Hrvatska nije imala od „stoljeća sedmog“!

Čovjek se već godinama predstavlja kao jedini pravi „štitonoša“ srpske manjine. Uvijek je prvi on, a  nakon njega dugo, dugo – nitko! 

Krajnja, postdemokratska ljevica, koja bez ustručavanja sve više grabe političku moć, u pravilu nije dovoljno obrazovana za politiku, ali jest dovoljno da bi vladala.

Nakon bračnog para Raspudić, nastavljaju se odlasci iz Mosta. Novi potres u stranci izazvala je Irena Gluhak Forempoher, koja je dala ostavku na sve dužnosti. Ona je bila povjerenica za grad Đakovo i okolicu i članstvo u županijskoj koordinaciji stranke. Uz to, Forempoher je istupila iz članstva Mosta.

Zagreb: Članovi Domovinskog pokreta dolaze na sjednicu Predsjedništva stranke

O tome jesu li uspjeli sklopiti dogovor danas nitko iz HDZ-a i DP-a nije želio govoriti ali je danas predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao kako im za većinu u saboru treba još nekoliko dana

Malo je tko nažalost zabilježio, odnosno podsjetio na ratne strahote koje su se početkom  svibnja 1992.odigravale u Slavonskom Brodu. Tamo je održana i komemoracija “Sjećamo ih se  s tugom i ponosom“, ali nismo primijetili da je bilo ikakve „gužve“, da su tog dana došli i državni političari i da su barem zapalili svijeće. 

Je li Njemačka otvoreno stala na stranu ‘osovine zla’ u BiH?

Pin It

“Kada je papa Lav X. 1519. u pismu banu Petru Berislaviću Hrvatsku nazvao Antemurale Christianitatis protiv Osmanlija, možda nije ni slutio da će Hrvatska biti i 500-tinjak godina nakon toga pisma iznova u položaju predziđa kršćanstva na ovim prostorima.

Ovaj se put radnja ne odvija samo na područjima Turskih ratova, ona se štoviše odvija globalno u obliku novoga hladnoga rata koji svoje refleksije ima i na Bosnu i Hercegovinu.

Naime, posjet Pelosijeve Tajvanu nastavlja rasplamsavati napetosti na relaciji SAD-Kina, a sada i SAD-Kina-Rusija (a slijedi Iran, Sirija, …). Tako Kina svojim nervoznim i agresivnim ponašanjem zadnjih dana već otvoreno napada Tajvan vojnim vježbama u tajvanskim vodama ugrožavajući brodove koje plove tajvanskim tjesnacem, ekonomskim sankcijama (zabranjuju uvoz nekih proizvoda s Tajvana) te kibernetičkim napadima.

Sve je ovo samo dio repertoara kojim iskazuju svoje negodovanje zbog posjeta Pelosijeve Tajvanu, otoku koji je zbog svojega geografskoga smještaja ispred obale Kine u prošlosti i još uvijek svojatan kao kineski teritorij unatoč njegovoj suverenosti. To je svojatanje izniklo iz uvjerenja Kine da se manjim državama treba dominirati, patronizirati i čuvati ih od nametanja utjecaja SAD-a kroz uvođenje demokratizacije i očuvanje suvereniteta.

Upravo se ta želja SAD-a za uvođenjem demokratizacijskih procesa kao pobuda za stvaranjem boljega svijeta i općim dobrom, s gledišta Kine (ali i Rusije, Irana, …) doživljava kao otimanje dijela njihovoga “svijeta”, kineskoga u ovome slučaju te nametanje američke i zapadne dominacije. Stoga i ne čude vojne vježbe Kine u vodama Tajvana kao i ostali nervozni manevri u isprovociranoj maniri. Ta isprovociranost ide dotle da se Kinezi opasno približavaju japanskome otoku Okinawa sjeverno od Tajvana koji je nakon drugoga svjetskoga rata bio pod američkom upravom, zatim 1972. prešao pod japansku prefekturu na kojoj je ostala američka vojna baza.

Te reacije Kine opravdava i Rusija, također osuđujući posjet Pelosijeve i dajući otvorenu nedvosmislenu podršku Kini.

U međuvremenu su uslijedile i potpore Kini od strane Irana, onih istih koji zdušno podupiru Putina u invaziji na suverenu državu Ukrajinu.

Tim više što je Biden (pod pritiskom Republikanaca te američke i svjetske javnosti koji su ga optuživali za povlačenje vojske iz Afganistana), prije koji dan naredio smaknuće egipatskoga Emira Ajmana Al Zawahirija, poglavice Al-Quaide u Kabulu izravno odgovornoga za teroristički napad 11.9. na SAD. Likvidaciju toga terorista na balkonu svoje kuće u Kabulu izvela je CIA u uspješnoj operaciji. Prikupljajući unatrag dvije godine informacije na terenu, pripremala se likvidacija Al Zawahirija. O odnosima Irana i SAD-a govori i činjenica da SAD nema svojih konzularnih predstavništava u toj zemlji, kao ni obrnuto u Washingtonu DC ne postoje konzularna predstavništva te zemlje. Stoga Švicarska u Iranu predstavlja SAD. O dugotrajnim uzajamnim animozitetima govore pojedini epiteti kojima su se te dvije zemlje častile, još je Ronald Regan Iran zvao “Axis of evil” , dok je Khomenii SAD zvao “Velika Sotona”.

Ta ista Osovina zla („Axis of evil“)  koja ovih dana upravlja službenim Sarajevom prilikom “prebrojavanja muškaraca i novaca”, šokantnom i ničim izazvanom prijetnjom Bakira Izetbegovića koja je izazvala reakcije u Hrvatskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i Izraelu. I dok Scholz izjavljuje da će Njemačka u slučaju napada Kine na Tajvan pomoći Tajvanu, njemačka se semafor koalicija zaogrnula šutnjom kada je riječ o bošnjačko nacionalističkim izjavama Bakira Izetbegovića vezano za izmjene izbornoga zakona u BiH. A sjetimo se da ih je to povlađivanje, šutnja i ravnodušnost nakon završetka Drugog svjetskog rata dovela u svijetu na zao glas kao “dobrovoljnih Hitlerovih izvršitelja” (“Hitlers willige Vollstrecker”) i zamalo ih stajalo etikete o kolektivnoj krivnji koju im je doduše Frau Angela 2015. pokušala odlijepiti svojom velikodušnom pozivnicom migrantima s Bliskoga Istoka da ušetaju u srce Europe.

Na taj se način krug hladnog rata sve jasnije ocrtava i širi, uvlačeći u svoj vrtlog ostatak svijeta, demokracija kontra diktatura, odražavajući se između ostalog i na odnose triju konstitutivnih naroda unutar BiH vezano za promjene tamošnjega izbornoga zakona.

Posljedično će se ti odnosi dodatno zaoštravati, budući da službeno Sarajevo uživa podršku Irana (kao što ih Reagan nazvao “Axis of evil”), Republika Srpska majčice Rusije i “Ruskoga sveta”, a na Izetbegovićeve izjave o “prebrojavanju novaca i muškaraca u svojim redovima” reagirali su Amerikanci, Britanci, Izraelci, no ne i službeni Berlin koji je u obruču njemačke semafor koalicije crvenih, žutih i zelenih (vragova).

Želeći Christianu Schmidtu unatoč tome više odvažnosti i providnosti u donošenju promjena izbornoga zakona BiH u skladu s mirovnim daytonskim sporazumom, vjerujem da će Hrvatima biti omogućeno biranje vlastitih predstavnika svojih legitimnih interesa kao jednoga od triju konstitutivnih naroda mirovne, daytonske BiH.

Tim više što je jedino poštivanje Daytonskog sporazuma garancija mira u ovome dijelu Europe, sjecištu interesa s Istoka, Bliskog istoka i Zapada te sudarištu demokracija i diktatura. U suprotnome će se BiH pretvoriti u bure baruta interesa mračnih i dalekih nalogodavaca koji će u srce Europe infiltrirati svoj utjecaj s Istoka i s Bliskoga istoka, brišući ne samo granice kao izbjeglički val 2015., nego i identitet kršćanske, civilizirane srednje Europe.

Preostalo je još manje od mjesec dana do donošenja izmjena izbornoga zakona, uzdajmo se u razboritost i dalekovidnost visokoga predstavnika OHR-a u Sarajevu i njegove bonnske ovlasti da čuvajući interese Hrvata u BiH ujedno shvati kako time ne čuva samo kontinuitet opstanka Hrvata kao autohtonoga naroda na tim prostorima, nego i kršćanstvo kao Antemurale Christianitatis posljednje “predziđe kršćanstva”, kršćanskih vrijednosti i katoličke crkve u ovome dijelu Europe koje nema više tamo sve do Filipina, kako je istaknuo župnik Don Ljubo Planinić na Ilindan 20. srpnja 2022. u jednoj od najistočnijih župa Istočne Hercegovine Župi Sv. Ilije Proroka u Stocu.

Stoga bismo poručili visokome predstavniku OHR-a u Sarajevu poruku koju je 1494. uputilo plemstvo južnih hrvatskih krajeva sa sabora u Bihaću u pismu papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkome caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvalo kulom (“Zwingermauer”) i predziđem kršćanstva:

 “Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće. Neka Vam dakle po nama bude rečeno ovo: ako bi mi popustili Turcima, tada bi oni u svako doba mogli zaskočiti kršćanstvo iz Hrvata.”

Naposljetku, poslužit ćemo se aktualnim stihovima iz pjesme “Trublja slovinska”, dubrovačkoga pjesnika iz 17. st. Vladislava Menčetića koji još 1665. godine piše:

“Od ropstva bi davno u valih

potonula Italija

o hrvatskijeh da se žalih

more otmansko ne razbija!”

Dakle: Herr Schmidt! Die Kroaten in Bosnien und Herzegowina sind die “Zwingermauer” zu Westeuropa, westeuropäischen Werten und Christentum seit den Osmanenkriegen. Ich bin sicher Sie werden unter dieser Erkenntnis Mut fassen ein gerechteres Wahlgesetz für die Kroaten in Bosnien und Herzegowina durchzusetzen und damit im Pulverfass dauerhaften Frieden zu stiften! / Gospodine Schmidtu! Hrvati u BiH su “predziđe kršćanstva” prema Zapadnoj Europi, zapadnoeuropskim vrijednostima i kršćanstvu još od Osmanlijskih ratova. Sigurna sam da ćete pod ovom spoznajom imati hrabrosti probiti pravedniji izborni zakon za Hrvate i time donijeti trajni mir u ovo bure baruta!

Anita Prka Đurašić/Kamenjar.com

Login Form