Tako je i časna sestra, redovnica Družbe kćeri Božje ljubavi Monika Štampalija, odgojena u obitelji moje bake po ocu ( ako „izguglate“ njezino ime, otkrit ćete istinu koja ne može biti izbrisana), upravo je ona donijela vijest u Zagreb da se na području Stare Gradiške-Jasenovac nalaze tisuće djece koju treba spasiti i taj je glas pokrenuo dobre ljude poput Diane Budisavljević. 

HDZ je s Plenkovićem na čelu dodirnuo dno. Ispod je provalija iz koje nema povratka, a iznad je mukotrpan put posut korizmenim trnjem, sa zajamčenim ranama za sve pripadnike te stranke, pogotovo za ljude  koji u ime članstva moraju donositi odluke. Bez prihvaćanja rizika, teških rana i krvarenja nema povratka na poziciju pristojne stranke, niti koliko toliko pristojnoga statusa u hrvatskom narodu.

Politika generalnoga sekretara Plenkovića suprotiva je većini, njezinom integritetu, kućnome odgoju, vjeri, baštinjenoj uljudbi i braniteljskom dostojanstvu. Ne treba ni pročitati Istanbulsku konvenciju, dovoljno je pročitati Plenkovića. Njegov je mandat – gvalja političke korizme

Suprotno tvrdnjama onih, koji tvrde kako u Konvenciji nisu vidjeli neko specijalno spominjanje roda, niti je on naglašen, dovoljno je pogledati samo članak 60. kod kojeg se i u naslovu i u članku rod spominje čak pet puta i to kao: „zahtjevi za azil utemeljeni na rodu“, kao „rodno utemeljeno nasilje nad ženama“ te tako treba i „osigurati da se rodno osjetljivo tumačenje prida svakoj od osnova iz Konvencije“ te „kako bi razvile rodno osjetljive postupke“, kao i „rodno osjetljive smjernice i postupke“. A jedan HDZ-ovac u kameru izjavljuje kako u Konvenciji nema rodne ideologije!

Image result for andrej plenković

Točnije, popišao se na najbliže suradnike i na najveći dio hrvatske javnosti, onaj njen konzervativni dio. Popišao se baš na one koji ga doveli tu gdje jest jer je grubo ismijao njihovu inteligenciju samo zato što su se usudili percipirati da Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) podmuklo provlači njima neprihvatljivu rodnu ideologiju i stoga je Hrvatski sabor ne smije ratificirati

Više nije upitno može li Andrej Plenković politički preživjeti vlastitu operaciju nametanja žurne ratifikacije Istanbulske konvencije. Dugoročno ne može. Naime, više nije vjerojatno da će kao šef HDZ-a Plenković uspjeti disciplinirati sve HDZ-ove zastupnike da dignu ruku za konvenciju.

Da paradoks bude potpun, država MORA financirati navedena vesela društvanca, MORA financirati njihov dolazak i boravak, MORA im osigurati primjeren, vjerojatno “esplanadski” smještaj. Nema pravo propitkivati njihovu djelatnost i kontakte, nema im pravo zabraniti bilo što!!! Sve u svemu, vlast, zakonodavstvo, izvršavanje prepušta se nekome ne znanome, a svoju demontažu još MORA financirati

Naivni još mrmljaju sebi u bradu da bi se ipak možda moglo glasovati po savjesti. Možda, misli “subverzivni” Nino Raspudić, ali pod uvjetom da netko u HDZ-u ima barem malo savjesti.

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine, a Opatovac 14. listopada iste godine.

Related image

Instanbulska konvencija, potrebno je to apostrofirati, prvi je međunarodni dokument Vijeća Europe u čijem sastavljanju nisu sudjelovale države članice, nego ad hoc stručna skupina i ujedno prvi dokument koji uvodi distinkciju roda i spola. Perfidija je jasno uočljiva: pod krinkom ljudskih prava i zaštite prava žena želi se progurati čista ideologija, a oponente ušutkati optužbama za podupiranje obiteljskog nasilja

Tko na tvrdoj stini svoju povist piše 4.dio

Pin It

 Related image

I KAZAHSTAN UVODI LATINICU…

A VI BISTE  NAM UTRPALI ĆIRILICU.

–Ali, reci mi, onako iskreno, što ti misliš-a ja to ne mogu nikako dokučiti - kako je, uopće,  u Jugoslaviji, mala Slovenija mogla i uspjela čuvati i očuvati svoj jezik?  

–A kako? Lijepo, moja Monika!!! Izborila se!!! Donijela i provodila zakone. Jer, svatko onaj tko je želio živjeti i raditi u Sloveniji, morao je punih šest mjeseci učiti slovenski. A nakon toga, još i  položiti, usmeni i pismeni ispit. 

    Eto, draga moja! Vidiš  li, sada, kako se to radi? Kako se voli svoj narod i kako se čuva opstojnost i samobitnost svoga naroda. A mora se i priznati… Slovenci su oduvijek  imali političare  koji su to znali i umjeli. 

 „ Zaista, koju mi drugu kuću imamo osim jezika? U kojoj kući smo više svoji, više na svome, nego u domu koji svoje riječi čuva?“, rekao je, nekada davno, davno jedan veliki državnik i mislilac.

        Zato, drugovi „naši“ i njihovi, okanite se jalova posla. Radite ono što najbolje znadete, ako išta i  znadete, a hrvatski jezik ostavite Hrvatima i pravim hrvatskim  (a ne uvoznim) jezikoslovcima.

Možete vi prosipati pamet i „znanje“ onima koji o tome pojma nemaju, onima koji slušajući svakodnevni govor u komunikaciji na srpskom, bosanskom, crnogorskom jeziku, pomisle  kako vi, zaista, imate pravo, ali kada se zaviri i zagrebe  malo dublje, onda se tek vidi koliko su vaše rabote zaplotničke i prljave.

Zato, ne gnjavite nas više!!!

„Ali, mi se moramo pripremiti za NAŠ regijon!“- viču i kliču jugovići. 

„Ali, mi moramo sve te riječi  i drugima nametnuti!  

 Kako ćemo, inače, napredovati? Kako ćemo pratiti evropski program na evropskoj RTL TV? Kako ćemo uživati u bosanskom akcentu a srpskom izričaju Lepe Brene?  Na   HRVATSKOJ nacionalnoj RTL  TV postaji?

A tek, kako će nam se djeca  snalaziti u regijonu i „Evropi bez granica“,  „razumeti “ i uživati , opet na toj istoj TV postaji,  u njihovim bratskim, vrhunskim i netitlovanim crtićima, filmovima i serijama? 

PA, ANTIFA DRUGOVI, NE ĆE VAM  TO  PROĆI!!! NE!!! 

Pedeset ste nas dugih godina filovali lažima i izmišljotinama… Pedeset ste nam dugih godina ispirali mozak… 

Dosta nam je više vaše jugofilije!!! Ostavite, konačno, mrtvu vam Jugu, neka  joj se lešina zauvijek i konačno raspadne. I prestanite ju silom nametati i vaditi- iz krvi i blata -kojeg je ostavila iza sebe.  

Pa,  ako vam se ne sviđa naš Hrvatski i naša Hrvatska, uprtite svoju jugonasljedbu i kud koji mili moji. A nama ne trujte zrak svojim nebulozama. I ne puštajte maglu… Jer, ova vaša rabota, ne će nam nikada zamagliti…istinu o vama i vašoj prošlosti.

„Deklaracija je dobro došla! Vidjet će se tko je tko a tko je NITKO!“, kažu forumaši.

U ZNAKU BRATSTVA I JEDINSTVA

Nažalost, nije ni ovo počelo od jučer. Radi se o nastavku kampanje koju je prije nekoliko godina  pokrenula Snježana Kordić, navodno uvažena jezikoslovka, s međunarodnim ugledom, koja, s vremena na vrijeme, gostuje i u Hrvatskoj.  Ali, nakon svakog njenog boravka u Lijepoj Našoj, voda nam ostaje zamućena … i za kušanje  i za piće.

Kaže tako mudra Kordićka, čistim srpskim, hrvatskim,bosanskim i crnogorskim jezikom: ”Najvažnija etapa rada na Deklaraciji odigrala se u Zagrebu, na sastanku proširenog odbora eksperata“. 

A  tamo, sve ekspert do eksperta.  Od veleumne Rudanice do još veleumnijeg nam i dragog, Drage Pilsela.

S ONU STRANU RAZUMA

I bi deklaracija. A odjek  fantastičan……. Sarajevo u ekstazi. Dvorana dupke puna. Atmosfera svečana. Sve u znaku bratstva i jedinstva. 

A uz svaki govor i uz svako predstavljanje,  buran… MUK. 

I jedva nešto više od desetak slušatelja. Valjda, vozači i rodbina nazočnih predavača.

    Sarajevo je stvarno spremno za zajedništvo, za zajednički jezik i bratski mu izričaj. 

–A takav bi odjek, po mom mišljenju, trebao biti svugdje. Kako u Sarajevu, tako u Zagrebu i Podgorici.  

–Pa, naravno! Tako bi trebalo biti. Dovoljno je, moja  Monika,  vidjeti potpisnike ili pročitati sve njihove mudre izjave pa da ti se  sve smuči. 

Eno se oglasila i pridružila svome jatu i  vrla Rudanica, kojoj se, izgleda mi, i ovaj put pokvarila ruda, pa je otpustila kočnice i namjerno skrenula u istočne vode. 

Što je prirodno, prirodno je… Kaj, ne!? Ali, nisu prirodne njene izjave. 

Kaže naša vrla Rudanica kako jedva čeka vidjeti Hrvatsku u plamenu.

–Pa, je li ti sada sve malo jasnije? Vidiš li sada kamo bi nas vodila „umna i svestrana, uz to i potencijalna piromanka, naša vedra Vedrana? Ta nam, s puno vedrine i optimizma, nudi zajedničku budućnost i zajednički nam jezik. I vedro poručuje“O, kako je bilo krasno i prekrasno kad su se Hrvatskom valjale horde četnika. Neki su bili stari sedam, neki sedamdeset i sedam ali smo, MI HRVATI, MI HRVATI, znali kome treba sprašiti hrvatski metak u četničko čelo“.

 - Pa tko se, onda, reci ti meni, dovoljno mudar i pametan, usudi ne pomisliti, ne poželjeti i ne biti, u nečem takvom i zajedničkom…“na ovim prostorima“???

nastavlja se...

 

Vera Primorac

Login Form