Andrej Plenković voli se u javnosti predstavljati liderom HDZ-a koji je nastavio voditi HDZ putem koji je vodio prvi hrvatski predsjednik i prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman, a da je riječ o kontradiktornoj tezi vidljivo iz sljedećih krucijalnih činjenica.

Image result for Dr. Ana Stavljenić Rukavina bandić

Kada se na kraju drugog desetljeća dvadeset i prvog stoljeća izvede ovakva partijska čistka ravnatelja, a koji je pune dvadeset i tri godine uspješno vodio zagrebačku bolnicu, smjena po svemu kao usred Titovih čistki prije sedamdeset i više godina, ostajemo zgroženi tom nemilom činjenicom.

Tragikomičnije ne može kad čovjeka radi „dezerterstva“ optužuje stranka čiji je predsjednik „dezerter“, a ujedno predsjednik vlade; glavni tajnik je „dezerter“, ujedno i predsjednik Sabora; muž europske povjerenice Dubravke Šuice se bogatio dok je Dubrovnik gorio, dakle „dezerter“; muž aktualne predsjednice, Jakov Kitarović je „dezerter“, a i predsjedničin brat, Branko Grabar, je „dezerter“.

Svoju je karijeru započeo kao sudac Opštinskog suda u Derventi, a to se mjesto nije moglo zadobiti bez “moralno-političke” podobnosti. Onda je u slobodnoj Hrvatskoj, kažu zahvaljujući ponajviše Vladimiru Šeksu, ostvario strelovitu znanstvenu i političku karijeru

Talijanskog zastupnika Procaccinija podržala je i eurozastupnica Ruža Tomašić koja je napisala i poruku o neprihvatljivosti trošenja EU novca na finaciranje obnove broda ‘Galeb’ koji je bio rezidencijalni brod jednog od najvećih europskih diktatora Josipa Broza Tita.

Održana  je komemoracija obitelji Zec. Što je sasvim u redu. Jer svakoj nevinoj žrtvi treba odati počast. Pogotovo djeci. Ali kada ćemo dočekati to isto za 402 ubijena hrvatska djeteta? Nekima ni ime ne znamo. Očito je da su njihovi životi manje vrijedni a četničke zvijeri su još na slobodi. Naši političari kažu kažu da razumiju tugu roditelja. LAŽU!

Mladi, nemojte prespavati 23. prosinca. Umjesto da vi odete van iz Hrvatske, omogućimo Plenkoviću i njegovoj kandidatkinji da ostvare međunarodne karijere. Oni to žele. Oni neka lijepo odu, a mi ćemo si urediti državu”, kazao je i zaradio pljesak

Vijesti i konteksti

U isto vrijeme u Londonu je održan summit NATO-a. Potvrdio je loš osjećaj da se NATO nalazi pred najvećim iskušenjem i u najvećoj krizi poslije okončanja hladnog rata i raspada komunističkog bloka u Europi. Prije tridesetak godina NATO je izgubio neprijatelja - Sovjetski Savez kao predvodnika komunističkog bloka. A nema većeg iskušenja za vojni savez, što je NATO tada bio - nego izgubiti neprijatelja

Zastupnik Pupovac proveo je na čelu SNV-a posljednje 22 godine. Osim što je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, Pupovac je u mandatu Vlade Andreja Plenkovića postao članom saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i članom saborskog Odbora za vanjsku politiku

Image result for odličje velereda franje tudjmana

Predsjednica se prisjetila u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore, da bi bilo uputno ustanoviti odličje Velereda Franje Tuđmana, jer HDZ je predložio i podržava njezinu kandidaturuna za predsjednicu RH,  uz svesrdnu podršku europejca Andreja Plenkovića

Nova europska garnitura je već prije početka osuđena na neuspjeh…!

Pin It

S 'manevrom' u imenovanju glavnih ljudi, Europa radikalno eliminira sav napredak koji je postigla nakon pada Berlinskog zida. Napori koji su uloženi u pridruživanje europskog istoka (1. svibnja 2004.) sada su faktički anulirani

„Izbor vodećih pozicija u EU-u je poput pravljenja salame – zapravo, nitko ne želi znati koji su dijelovi životinje unutra.” To je misao koju je svijetu objelodanio bivši bugarski ministar vanjskih poslova u vladi Sergeja Staniševa i jedan od najvažnijih zastupnika u Europskom parlamentu (potpredsjednik proračunske komisije), Ivailo Kalfin. Stoga je kadrovska aritmetika u borbi za najviše pozicije jedna od najzahtjevnijih „matematika” od kada je ta disciplina izumljena negdje u neolitiku, a onda su ju elaborirali stari Egipćani, Babilonci i Sumerićani. Riječ je o stalnom pretvaranju kombinacija i odnosa moći, koji se odvija na način beskrupuloznog lobiranja i organiziranja ad hoc interesnih skupina.

Sada se čini da će predsjednica Europske komisije biti Nijemica, Ursula von der Leyen; predsjednik Europskog vijeća će najvjerojatnije biti Belgijanac, Charles Michel; Christine Lagarde će voditi europske financije; predsjednik Europskog parlamenta gotovo će sigurno postati talijanski David Sassoli, a europski „ministar vanjskih poslova” bit će Španjolac, Josep Borrell.

Samozaljubljeni ‘spitzenkandidat’

Takva aritmetika pokazuje da su najbolji izračun napravili oni koji su utemeljili Europsku uniju (tzv. EEZ), samo je Španjolac iznimka: nametnuli su ga socijalisti. Ni jednu važnu poziciju ne zauzima Višegradska skupina, koja predstavlja (simbolički) polovicu Europe. Višegrađani su uzeti u obzir samo u negativnom smislu: u savezu s Macronom, Mađari (Fidesz) su navatali Europsku pučku stranku (EPP) i srušili antimuzikalnog, u samog sebe zaljubljenog „spitzenkandidata“, Manfreda Webera.

Tako je Europska unija, magna cum laude, s izvrsnom ocjenom, ponovila najveću pogrešku koju je učinila Junckerova administracija. Kada su već istočnu Europu odgurnuli do ruba, poduzeli su intervencije u najosjetljivijim unutarnjim stvarima najvažnijih država članica (miješanje u poljski ustavni red, sankcioniranje Mađarske zbog imigrantskih kvota). Sada će ova politička praksa ići dalje, u morbidnom crescendu.

S takvim „manevrom” u imenovanju glavnih ljudi, Europa radikalno eliminira sav napredak koji je postigla nakon pada Berlinskog zida. Napori koji su uloženi u pridruživanje europskog istoka (veliko ujedinjenje 1. svibnja 2004.) sada su faktički anulirani. „Dijalektika“ usvajanja vlasti, koja nije vođena nacionalnim ili istinskim europskim interesima, već samo interesima individualne karijerne retorike tzv. „spitzenkandidata“, iz čitave Europe pravi velikog gubitnika. Prije sedam godina Europa bila je jedna od najmoćnijih zajednica na planetu, a danas ju za globalnog čimbenika smatra sve manje i manje relevantnih političkih faktora.

No, stvar je još sudbonosnija iz jednog više univerzalnog gledišta. Govoreći u pojmovima dvadesetog stoljeća, velika politička jedinica nužno je osuđena na činjenicu da su njezine težnje – imperijalističke. Danas možemo riječ imperijalizam nadomjestiti mekšim vokabularom, ali značenje ostaje isto. Svaki imperij, naime, mora se širiti prema van, ako želi postojati, inače implodira. Danas glavno oružje imperijalizma više nije rat, već osvajanje interesnih sfera, posebice kako bi se proširio gospodarski utjecaj.

Sjedinjene Države tako nužno trebaju niz saveznika: njihova industrija naoružanja tako je golema da bi se cijela zemlja srušila ako bi se izvoz oružja slomio. To ne bilježimo u negativnom smislu, već kao činjenicu – izvoz američkog oružja temelj je mira u svijetu – ma kako paradoksalno ova rečenica zvuči. A izvoz njihovih proizvoda (medicina, digitalna tehnologija, zrakoplovstvo…) jedan je od važnih izvora dobrobiti u svijetu.

Vlastiti imperijalizam na račun drugih

Kina se širi u Afriku i na ruski Daleki istok: samo dvije velike sile ne razumiju temeljne veze između svjetskog blagostanja na jednoj i stabilnosti i mira na drugoj strani. To je prije svega Putinova Rusija: njezina agresija na Ukrajinu nikome nije donijela u materijalnom smislu ništa, naprotiv – to je jedno od najvećih kršenja međunarodnog prava nakon Drugog svjetskoga rata. Jedini izvozni produkt Rusije je gruba sila.

Druga je nesretna, autodestruktivna Europa: umjesto da se širimo s našim proizvodima (automobilska industrija, turizam i drugo), svjedoci smo da veliki članovi zloupotrebljavaju ideju federalizma i iz nje prave vlastiti imperijalizam na račun drugih. Njemačka je na prvom mjestu – želi pokoriti Europu i učiniti je potpuno poslušnom – potrebno je samo podsjetiti kako je Manfred Weber iz Europske pučke stranke isključio Fidesz. Italija gleda slovensku i hrvatsku obalu, dok Španjolska terorizira Kataloniju.

Nova europska garnitura tako je već prije početka, osuđena na neuspjeh. Bit će dobro ako Europa uopće preživi njezin mandat…

dr. Boštjan Marko TURK/7dnevno

Login Form