HRVATSKI VITEZ SLOBODAN PRALJAK – S NAMA JE! 

POČIVAO U MIRU BOŽJEM! 

(02.01.1945. – 29.11.2017.)

pokret

U Banskim dvorima počeo je u utorak poslijepodne novi krug pregovora predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predstavnicima Domovinskog pokreta o formiranju parlamentarne većine i Vlade. Predsjednik DP-a Ivan Penava potvrdio je uoči sastanka da njegovu stranku zanimaju četiri ministarstva, javio je HRT pozivajući se na Hinu.

Manjine napokon sastanka s HDZ-om odlučile: SDSS neće dati svoj potpis za Plenkovića

U utorak su se s tehničkim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima sastali saborski zastupnici predstavnici nacionalnih manjina

Osim što imaju povlašteni ulazak u Sabor, pripadnici nacionalnih manjina (uglavnom su to članovi SDSS-a), moraju po zakonu u određenoj kvoti biti zaposleni u jedinicama lokalne i državne samouprave. Omogućeno im je to Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Posljednjih godina Srbija tobože napreduje prema europskim integracijama, no, čuda li, velikosrpska ideologija u toj zemlji sve više jača. Ova se nasilna, maliciozna i iracionalna ideologija vratila se u rebrendiranom obliku tzv. srpskog sveta koji, kako je to jasno poručio Aleksandar Vulin, podrazumijeva jedan državni prostor u koji bi velikosrbi rado uključili i tuđe teritorije.

Nasljednicima nelustriranih totalitarističkih silnika, antifašizam služi samo kao paravan za prikrivanje nečasne komunističke prošlosti. Ustrajnošću u obmanjivanju hrvatske javnosti nastoje abolirati vlastitu totalitarističku društvenu odgovornost.

Mislim da se oni dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati", rekao je. "Još nisam dobio odgovor od Pupovca zašto nije došao u Okučane na obljetnicu Bljeska. To su presudni događaji za našu slobodu i ako već služe Hrvatskoj državi, zašto ovo ignoriraju, nisam čuo koherentno objašnjenje

Hrvatska je puna rigidnih desničara. Sad su pobijedili i na izborima kroz Domovinski pokret i ucjenjuju oko sastavljanje vlade. Tako barem sugeriraju rigidni ljevičarski mediji. 

Vladimir Putin, omražen na Zapadu, obožavan u Rusiji, postat će vjerojatno  po 4. put predsjednik – Jabuka.tv

Dosadašnje sankcije protiv Rusije nisu uspjele postići cilj i osiromašiti je, odnosno umanjiti njezine kapacitete za vođenje rata.

Dijelom zato što je ona uvijek bila korak ispred. A dijelom i zato što zapadne države, otvoreno ili ispod žita, same krše svoje sankcije

Jasenovac

Mrežni popis Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac je masovna prijevara budući da sadrži tisuće lažnih jasenovačkih žrtava. Riječ je o popisu osoba koje su stradale na nekom drugom mjestu ili su preživjele rat. Ne postoji nikakva vidljiva želja za ispravljanjem tih pogrešaka što ih čini lažima, pišu Nikola Banić i Mladen Koić za Hrvatski tjednik.

39044809-Blower Cartoon duck rider Emmanuel Macron - Telegraph | Newsprints

Francuska poslala vojne postrojbe u Ukrajinu, već su blizu Slavjanska

Francuska je službeno poslala svoje prve snage u Ukrajinu. One  su raspoređene kao potpora ukrajinskoj 54. samostalnoj mehaniziranoj brigadi u Slavjansku.

Koliko smo zapravo daleko od ulaska među najrazvijenije države na svijetu, a što znači eurozona?

Pin It

Kampanja od 24 milijuna kuna: Plenković u Zagrebu pozira s majicom "Euro na  kotačima" - Index.hr

Naime, ulazak Hrvatske u eurozonu, a pogotovo Šengenski prostor nije bijela karta za ulazak u organizaciju najrazvijenijih gospodarstava na svijetu, jer su euro prihvatili i države koje nisu članice Europske unije, kao što je Crna Gora. To samo zanči da smo time izgubili suverenost u odlučivanju o monetarnoj politici zemlje u slučaju kraha naše nove valute.

Ove godine Dan hrvatske diplomacije je, razmjerno nezamjećeno, svečano obilježen na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, prigodom čega su se prisutni prisjetili važnosti uloge koju su diplomati imali u ključnim trenucima stvaranja Hrvatske, ali i za pogled prema izazovnoj budućnosti.

Naime, znamenito pismo pape Ivana VIII. knezu Branimiru, jedan od najvažnijih dokumenata u čitavoj hrvatskoj povijesti, datirano je 7. lipnja 879. i smatra se pokazateljem da je Branimir bio neovisan vladar te prvim dokazom postojanja hrvatske neovisnosti u srednjovjekovlju.

Na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije predstavljen je i šesti dio knjige “Sjećanja i prilozi za povijest diplomacije Republike Hrvatske – prvo desetljeće”.

Papino pismo napisano je na latinskom jeziku, a započinje riječima: “Dilecto filio Branimir” (hrv. “Ljubljenom sinu Branimiru”), a sadrži i obavijest o tome da je papa prilikom službe na oltaru sv. Petra dižući ruke uvis blagoslovio kneza Branimira, cijeli njegov narod te cijelu njegovu zemlju.

Na prošlogodišnjoj svečanosti premijer Andrej Plenković je, između ostaloga istaknuo da kao “šlag na tortu” svih napora ostaje članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) čiji novi glavni tajnik Mathiasa Cormanna “blagonaklono” gleda na hrvatske ambicije, dodavši da to “neće biti 1. siječnja, ali će biti u godinama pred nama”.

Ono što se na toj svećanosti nije spomenulo je to da se hrvatska diplomacije nada članstvu u OECD još od 2016. godine, kada se spremalo novo povećanje te organizacije, a ono što ju je spriječilo u ulasku nije bila neblagonaklonost tadašnjeg glavnog tajnika, već gospodarski rezultati koje Hrvatska tada ostvarivala, a i sada ostvaruje.

Naime, ulazak Hrvatske u eurozonu, a pogotovo Šengenski prostor nije bijela karta za ulazak u organizaciju najrazvijenijih gospodarstava na svijetu, jer su euro prihvatili i države koje nisu članice Europske unije, kao što je Crna Gora. To samo zanči da smo time izgubili suverenost u odlučivanju o monetarnoj politici zemlje u slučaju kraha naše nove valute.

Zanimljivo je da se upravo na Dan hrvatske diplomacije održao sastanak Vijeća OECD-a na visokoj razini u Parizu na kojem je sudjelovao ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, i ne – Hrvatska nije dobila poziv za članstvo u toj organizaciji.

“Najgore je imati državu čiji se stav ne zna”, rekao je tada predsjednik Vlade, jer Hrvatska na međunarodnom planu mora biti “pouzdana zemlja”, ali pritom nije rekao ništa o njezinim gospodarskim postignućima i koliko će ona značiti za ulazak u OECD.

“Sada preostaje ‘fine tuning’ koji podrazumijeva članstvo u eurozoni koje će se realizirati 1. siječnja 2023. te članstvo u ‘Schengenu’ za koje je cilj isti taj datum…Stav vlade već godinama je nepromjenjiv i jasan, dok se drugi koriste konfliktnom retorikom koja seže i do vrijeđanja”, naglasio je tada premijer pred bivšim, aktualnim i budućim hrvatskim diplomatima, stranim veleposlanicima, nizom ministara i drugih aktera političkog života.

Time je zapravo dao odgovor koji je najveći problem hrvatske diplomacije, a to je nejedinstvo Banskih dvora i Pantovčaka po bilo kojem pitanju vanjske politike. Posebno je kobna nemogućnost dogovora oko nepopunjenih mjesta u diplomatskim predstavništvima, čime Hrvatska šalje poruku u tim zemljama da nije zemlja na koju se može računati.

Slučaj Zambija je bio upozorenje. Ne imati veleposlanika u veleposlanstvu u Pretoriji, koje pokriva i tu državu, nego prisilti iskusnog diplomata Tomislava Bošnjak na intervenciju iz tisućama kilometara udaljenog hrvatskog veleposlanstva u Kairu, govori tome u prilog, a posljedica je da su hrvatski državljani gotovo sedam mjeseci bili u pritvoru u Ndoli.

Nažalost, to je nasljeđe na području vanjske politike Vlade Andreja Plenkovića u ovom premijerskom mandatu i ono bi Hrvatsku moglo koštati i kod manje ozbiljnih organizacija,  a pogotovo kod OECD-a.

7dnevno

Login Form