Banalnost zla

Pin It

Osnovno povijesno nepoznavanje, a rekao bih i falsificiranje s ciljem neprekidnog i po Hrvate nepotrebnog sramoćenja od strane jedne štreberice, ipak je vrijedno povijesne Istine. Nadasve argumenti i činjenice upućeni licemjerima i glasnogovornicima laži, te predstavnicima židovskog naroda, podjeljenih u tri povijesna segmenta.

Predsjednici Kitarović se poput Josipovića vremenom pridaje sve više različitih epiteta. Od barbike, predsjednice od kartona , trileteralke, anglosaksonske službenice, najsimpatićnije hrvatske zablude, pa na dalje. Kako god, meni nedvojbeno ostaje karijerna štreberica, kojoj sve ono što nije naučeno napamet ili joj nije unaprijed rečeno, postaje teško pitanje.

Najnovija potvrda tome je njen posjet Izraelu i kajanje zbog zločina „ustaškog režima“.

„Ustaški režim nije bio odraz istinskih želja hrvatskog naroda za neovisnom državom. Nažalost, izmanipulirali su želju hrvatskog naroda za neovisnošću" rekla je Grabar-Kitarović i najavila izgradnju memorijalnog centra za žrtve holokausta u Zagrebu, te pozvala Yad Vashem na saradnju, "kako bismo se mogli duboko pokloniti žrtvama svih totalitarnih režima".

Vjerujem da se nema posebno potrebe osvrtati na samu izjavu, ustaški pokret ili NDH kao postojanu državu, priznanatu od dvanaest država, uz uspostavljene diplomatske odnose s Velikom Britanijom i SSSR-om, te nizom međunarodnih ugovora i potpisanih međunarodnih konvencija, a neki i s neutralnim državama.

Međutim, osnovno povijesno nepoznavanje, a rekao bih i falsificiranje s ciljem neprekidnog i po Hrvate nepotrebnog sramoćenja od strane jedne štreberice, ipak je vrijedno povijesne Istine. Nadasve argumenti i činjenice upućeni licemjerima i glasnogovornicima laži, te predstavnicima židovskog naroda, podjeljenih u tri povijesna segmenta.

Ustaštvo i komunistički pokret

Za razliku od fašizma i nacional-socijalizma, ustaštvo u komunističkom pokretu nije vidjelo neprijatelja već dobrodošlog saveznika u “slamanju kralježnice Srbstvu i Pravoslavlju”, kako je doslovno navedeno u drugoj točki sporazuma između ustaškog pokreta i Komunističke partije Jugoslavije, koji su u Sremskoj Mitrovici 1935. potpisali ustaški prvak Mile Budak i Titov emisar Moša Pijade (židovskog porijekla). Tri godine ranije (1932), Središnji odbor Komunističke partije Jugoslavije objavio je proglas u kome “pozdravlja ustaški pokret i stavlja se potpuno na njegovu stranu”.

Hannah Arendt i „banalnost zla“

Njemačka teoretičarka politike i filozof židovskog porijekla, u svojoj knjizi o suđenju Adolfu Eichmannu navodi da je vlada Ante Pavelića tri tjedna nakon svog uspostavljanja donijela antižidovske zakone. Međutim, Nijemci su tek u jesen 1943. godine u tim zakonima zapazili „zanimljiv“ paragraf kojim su u počasne arijevce pretvoreni svi Židovi koji su dali doprinos hrvatskoj stvari. Naravno, broj tih Židova je u međuvremenu uveliko narastao. Arenta dalje navodi: “Još zanimljivija je bila činjenica koju je otkrila obavještajna služba SS-a, da su skoro svi pripadnici vladajućih dužnosnika, od predsjednika vlade do ustaškog vođe, bili oženjeni Židovkama”.

Ustaški pokret

„Dakle, ustaštvo je bilo ideologija i pokret ne samo Hrvata, već i Židova u Hrvatskoj. Čitava ustaška vrhuška bila obiteljski vezana za židovstvo, impregnirana židovstvom, što navodi da NDH nije mogla bila antisemitska država. U vojnim formacijama NDH bilo je 28 visokih časnika Židova. To su bili: Nikola Štajnfel, admiral i posljednji ministar oružanih snaga NDH; general Ladislav Aleman, pomoćnik glavara upravnog stožera i zamjenik zapovjednika garnizona u Zagrebu; Rikard Kubin, admiral mornarice NDH; Edgar Angeli, kontraadmiral mornarice NDH; general Julije Fritz, zapovjednik Desete domobranske divizije; general dr. Milan Praunšperger, zapovjednik pravnog odjela oružanih snaga NDH; Glavnostožerni pukovnik Ferdinand Hala; Glavnostožerni pukovnik Dragutin Helbiš; pukovnik Julio Reš, zapovjednik garnizona u Koprivnici, kasnije zapovjednik Paške brigade sa sjedištem u Karlobagu; Emanuel Balei, pukovnik domobranstva i zapovjednik Prve pješačke divizije; inž. Hinko Alabanda, djelatni pukovnik Ustaške vojnice; Oton Čuš, pukovnik domobranstva; pukovizije; pukovnik Rudolf vanero, upravnik obavještajnog odjela Ministarstva oružanih snaga NDH; pukovnik Juraj-Đuro Iser, zapovjednik Drugog domobranskog zbora; pukovnik Jozef-Josip Metzger, zapovjednik četvrog hrvatskog zbora; pukovnik Julio Saš, zapovjednik Drugog zaštitnog područja narodne zaštite; pukovnik Mirko Zgaga, zapovjednik Prve pješačke divizije; pukovnik Božidar Zorn, najprije zapovjednik Druge brdske brigade, kasnije zapovjednik Devete brdske brigade, a na kraju zapovjednik Druge hrvatske udarne divizije; dopukovnik Josip Gamberger, zapovjednik motoriziranog bataljuna sa nik Ivan Šarnbek, zapovjednik Šeste pješačke divizije; pukovnik Josip Šolc, zamjenik zapovjednika Prve hrvatske udarne divsjedištem u Slavonskom Brodu; dopukovnik Dragutin Rubler, časnik za vezu s Drugom talijanskom armijom; general Milan Mizler, zapovjednik oružništva (žandarmerije NDH). Nema provjerenih podataka o značajkama koje su u vojnim snagama NDH obavljali Židovi: general Ivo Šnur, pukovnik Kvintijan Tartaglija, Oscar Kiršbaum, Rudolf Kraus-Tudić i Julio Simović. Imena ovih Židova, ili Hrvata židovskog porijekla, časnika u ustaškoj vojsci Ante Pavelića, objavljena su i na zvaničnom sajtu rimokatoličkog hrama sv. Jelene Križarica u Kastav kod Rijeke.

Duhovni vođa ustaške emigracije bio je Židov Ivan Frank, sin pravaškog vođe dr. Josipa Franka. On je zajedno sa Dr. Antom Pavelićem bio utemeljitelj ustaškog pokreta, odnosno organizacije „Ustaša – hrvatska revolucionarna organizacija“. Nije tajna ni to da je gđa. Mara, Poglavnikova supruga, bila iz židovske obitelji. Isto tako da je najpoznatija figura emigracije i mlađeg naraštaja, Eugen-Dido Kvaternik bio židovskog porijekla, kao i najeminentnija figura u domovini, pukovnik i kasniji vojskovođa Slavko Kvaternik, kao što su i skoro svi vodeći dužnosnici bili su oženjeni židovkama.

Jedan od najbližih saradnika Dr Ante Pavelića u emigraciji bio je Židov August Gusti Pershetz. Također Židovi iz prve ruke Srećko Kremzir i Vlado Singer. Singer je bio povjerenik Glavnog ustaškog stana, vrhovnog organa ustaškog pokreta i šef Ustaške nadzorne službe. Članovi Glavnog ustaškog stana i doglavnici (zamjenici) Ante Pavelića bili su, između ostalih, Židovi Slavko Kvaternik i Andrija Betlehem. Židov je bio i Ivo Heinrich, jedan od upravitelja logora Jasenovac i blizak prijatelj Ante Pavelića. Šef ustaške tajne policije bio je Oto Krezimir, također Židov. Član Hrvatskog državnog sabora, prof. dr. David Karlović je bio Židov, baš kao i dr. Stipe Mosner, opunomoćeni predstavnik pri bugarskoj vladi. U kulturnom životu NDH važne su uloge također imali Židovi prof. dr. Mirko Breyer i dr. Zdenko Vinski. Čak je i zvanična tiskara vlade NDH bila je u vlasništvu zagrebačke židovske obitelji Sulhof. Prof. Ivan Oršanić, šef promidžbe, a nakon smjene i Ustaške mladeži, vjenčao se s Ivanom Berger, djevojkom židovskog porijekla.

“Najveći dio vodećih ustaša je bio židovskog porijekla. Tako se Korsky i danas smatra jednim od najutjecajnijih intelektualaca i vodećih ideologa ustaškog pokreta.

Na kraju podsjetimo i to da je najveći zloćina nad Hrvatima učinjen na Bleiburgu, upravo tamo gdje je predsjednica, za razliku od Izraela, imala potrebu doći sramno, potajno i bez onih rijeći koje je izrekla recimo sama Hannah Arendt : „Nitko nema moralno pravo biti antifašist, tko nije istodobno i antikomunist"

Ivan Oršanić - „U oportunizmu se žrtvuju ideje, u radikalizmu časoviti uspjeh. U oportunizmu nema ni žrtve ni revolucionarstva, u radikalizmu je vatra požrtvovnosti, idealizma i revolucionarstva. Narod koji je u ropstvu, pa mu njegova inteligencija nosi povijesnu oportunističku orijentaciju, bolje je da ne postoji – jer je u stalnoj tragediji, da se divi genijalnim uspjesima svojih velikih oportunista, i da jadikuje nad žalosnim neuspjesima svojih rijetkih radikalista. Bijeda, koja ne shvati da joj je jedini izlaz u silnim snagama radikalizma, uvijek će cementirati svoje stanje varljivom ornamentikom oportunističkog sjaja"

 

ČINJENICA