NAŠI " PRIJATELJI " BOŠNJACI I HRVATSKI UGUZ BEGOVI

Pin It

 

Samo dva dana nakon posjete Premijera Plenkovica Bosni i Hercegovini,doslo je do uhicenja desetorice pripadnika HVO-a u Orasju. Medju njima i jednog generala i clana HGZ.a,Djure Matuzovica. Samo oni koji ne poznaju prilike u BiH,ili ih ne poznaju dovoljno mogu biti iznenadjeni ovim potezom BH vlasti.

Upravo stoga me cudi danasnja izjava Predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic da je "iznenadjena ovim postupkom",jer ona,kao Predsjednica Drzave itekako dobro poznaje politicke prilike u BiH.

Ili bi ih barem trebala poznavati.

Iskreno,ako je iznenadjena kao sto to danas tvrdi,mene to nimalo ne iznenadjuje,obzirom da joj je savjetnik za vanjsku politiku poznati uguz beg Mate Granic,koji je uvijek podilazio sarajevskim unitaristima i zagovarao saveznistvo s njima a koje se Hrvatima u Bosni i Hercegovini uvijek razbijalo o glavu.

Od Daytona do danas.

Da ova uhicenja nisu slucajna i da se otvoreno radi na zastrasivanju Hrvata,govori dosta dogadjaja koji su se u Bosni i Hercegovini zbili u samo proteklih mjesec dana.

Pocet cu od referenduma koji je odrzan u Republici Srpskoj,25.rujna ove godine a,na kojem su se gradjani RS-a izjasnjavali o proslavi dana tog entiteta,koji se obiljezava 9.sijecnja.

Na prvi pogled,oni koji su neupuceni,mogu se zapitati..."kakve to veze ima s Hrvatima u Federaciji"?

A itekako ima jer se to odrazilo na polozaj Hrvata u Federaciji,mada s referendumom nemaju nista i bili su neutralni po tom pitanju.

Referenduma nebi bilo da nije bilo kabadahijske politike bosnjackih politicara,prvenstveno Bakira Izetbegovica koji je zatrazio ocjenu ustavnosti o obiljezavanju dana RS-a,unaprijed znajuci ishod te ocjene posto se Ustavni sud sastoji od devet clanova,od cega su tri stranca i po dva Bosnjaka,Srbina i Hrvata.

Posto su stranci uvijek na bosnjackoj strani i rezultat glasova je uvijek 5-4 u korist bosnjaka.Znaci,ocito i konstantno preglasavanje.

Referendum je odrzan a,bosnjacka strana je optuzila vlasti RS- za nepostivanje odluka Ustavnog suda,navodeci da se "odluke Ustavnog suda moraju bezuvjetno postovati",zaboravlajuci pritom da su oni prvi prekrsili odluke tog istog suda po pitanju statuta Mostara i uspostavom ministarstva obrazovanja,sto je taj isti sud proglasio neustavni.Ukratko,odluke Ustavnog suda su prekrsene 117 puta do sada,u vecini slucajeva na stetu Hrvata i u cemu je u 100% slucajeva sudjelovala bosnjacka strana.

Nakon referenduma,02.listopada,odrzani su lokalni iubori u Bosni i Hercegovini.

Dodik i njegova stranka osvojili su najvise nacelnickih mjesta u RS-u,zahvaljujuci upravo Bakiri Izetbegovicu koji je izgubio politicku bitku s Dodikom,kao i nekoliko gradova u BiH,medju njima i Srebrenicu.

Koja je sada poveznica ovoga s uhicenjem bivsih pripadnika HVO-a u Orasju?

Poveznica stoji u staroj i od rata poznatoj bosnjackoj taktici,da su uvijek sve svoje gubitke s Srbima nastojali nadoknaditi na stetu Hrvata a,sto najbolje ilustriraju i dogadjaji u Stocu koji su se desili na dan izbora,

Vidjevsi da stvari u Stocu ne idu u prilog bosnjackoj strani zbog nedovoljnog odziva bosnjaka,SDA-ov kandidat za nacelnika opcine Stolac Salmir Kaplan,sa svojim stranackim kompanjonima nasilno je prekinuo odrzavanje izbora na nacin sto su pretukli predsjednika izborne komisije,otudjili izborni materijal a kutije pobacali u kontejnere.

Bosnjacka strana,ne samo da nije osudila kriminalni postupak njihova kandidata,nego mu je dala punu podrsku omogucivsi mu i nastup u svim njihovim medijima,slaveci ga kao "heroja".

Zbog svega ovoga ibori u Stocu nisu odrzani do danas,jer Hrvatska strana inzistira na provodjenju istrage i kaznjavanju odgovornih,cemu se bosnjacka strana protivi.

Njih je razbjesnila cinjenica da u CIK-U (centralna izborna komisija) ili SIP-U(sredisnje izborno povjerenstvo) sjede po dva clana sva tri konstitutivna naroda i da ovaj put nisu preglasavanjem mogli donijeti odluku u njihovu korist,posto su Hrvatski i Srpski clanovi glasovali protiv odrzavanja izbora do provedbe i okoncanja istrage.

Zato sada Izetbegovic i ostala kabadahijska klika na neki nacin moraju skrenuti paznju javnosti s Stoca.Srebrenice i referenduma u RS.u,pa su se 21.god.nakon rata sjetili optuznica protiv bivsih pripadnika HVO-a,nakon cega su uslijedila ova uhicenja koje je provela SIPA po nalogu tuziteljstva BiH,koje je u potpunoj kontroli SDA i Bakira Izetbegovica.

Razloge uhicenja mozemo traziti i u nedavnoj posjeti Andreja Plenkovica Bosni i Hercegovini.

Plenkovic je tamo davao izjave koje smo vec navikli slusati od svih Hrvatskih politicara prilikom posjeta BiH..."pruzena ruka prijateljstva,puna potpora nasim prijateljima u pristupanju EU,clanstvo BiH u EU je Hrvatski strateski interes" itd,itd ...sve same politicko-diplomatske fraze koje su odavno postale izlizane i otrcane.

Ali sve su to rijeci koje gode unitaristickim usima i nebi bilo nikakvih problema da Plenkovic nije napravio "grdnu pogresku" koju unitaristi ne oprastaju lako,zapravo nikako.

Spomenuo je da ce Hrvatska uciniti sve da Hrvati imaju ravnopravan status s ostala dva konstitutivna naroda.

Plenkovic je zaboravio,ili ga nitko nije posavjetovao da u Sarajevu mozes pricati sve,samo ne spominji ravnopravnost Hrvata.To je ono sto para unitaristicke usi i "izravno se kosi i njihovim nacionalnim interesima".

Pravo je cudo da ga vec nisu svrstali medju fasiste i djelitelje Bosne.

I sada,nakon uhicenja,me dogadja se nista sto vec nismo culi i vidjeli i nismo mogli pretpostaviti da ce se dogoditi.

"Bosnjacki prijatelji" sute a,Hrvatski politicari ponavljaju fraze koji smo se naslusali zadnjih petnaest godina.

Predsjednica iznenadjena,MVP zabrinuto,Premijer spominje neke mehanizme kojima ce se zastiti interesi Hrvata u BiH itd.

A gdje su ti mehanizmi,kada cemo ih napokon vidjeti?

Kada se prije godinu dana upozoravalo da ce se desiti opravo ovo sto se desilo,malo tko je to ozbiljno shvatio.

Gdje je sada odgovornost onih koji su BH istraziteljima otvorili arhive i pustili ih da neometano vrsljaju po njima,gdje je SOA,zasto nije upozorila i povukla ljude na sigurno?

Nema sada nikoga,osim onih koji sarajevske unitariste i dalje nazivaju prijateljima,a Predsjednica poziva da ne zaostravamo odnose s BiH,zaboravljajuci da sarajevske kabadahije ne poznaju jezik diplomacije i da je jedino ucinkovito rjesenje u borbi protiv njih jasan i odlucan otpor...jedan "Hrvatski Dodig",kojega mi nemamo.

 

- cleuna 892 -