Lijepa priča….. Pelješki most: Osnujmo poseban mirovinski fond!?

Pin It

U ovoj našoj lijepoj zemlji stiče se dojam kao da je zavladala opća letargija, apatija, nemoć, sve kao da je prepušteno slučaju. Umjesto nacionalne euforije, razumne gospodarstvene strategije i čvrstih planova razvoja ostale su samo riječi opravdanja i puste želje: 'za sve ovo krivi su drugi', 'trebali bi', 'morali bi', želja nam je' odnosno 'bit će kako bude'! Evo jednog primjera kako neke druge zemlje rješavaju svoje vitalne gospodarstvene probleme:

Most Vasco da Gama (Ponte Vasco da Gama) most je preko rijeke Tejo koji spaja dva dijela portugalskog glavnog grada Lisabona. To je najduži most u Europi (uključujući i vijadukte), i osmi u svijetu, s ukupnom dužinom od 17,2 km, uz izgrađenih 11,5 km vijadukata, te 4,8 km pristupnih cesta.

Most je svečano otvoren za promet 29. ožujka 1998., u vrijeme održavanja Expo 98, svega 18 mjeseci nakon početka radova na njegovoj izgradnji!

Ukupna cijena izgradnje mosta iznosila je svega 644 milijuna eura ali više od 50 posto sredstava je bilo iz različitih domaćih izvora financiranja! Trenutno je mostarina za putničke automobile 2,60 eura, a za kamione 11,55 eura; prosječna frekvencija iznosi 52.000 vozila dnevno.

Kažu, Hrvatska je bogata zemlja; kako za koga!?

Nedavna analiza World Wealth Reporta za 2012.-2013. procjenjuje kako u Hrvatskoj ima 260 multi-milijunaša; to je apsolutni rekord 'ZP-regiona'.

Prema kriterijima WWR-a, multimilijunaš je svaki onaj čije bogatstvo iznosi više od 30 milijuna dolara; limitirajmo to na 30 milijuna 'po glavi' hrvatskog tajkuna, pomnožimo to s 260 pa ćemo dobiti basnoslovnu cifru od 7,8 milijardi dolara!!!

Hipotetski, kad bi hrvatski tajkuni odlučili 'žrtvovati' svega 5 posto svog podozrivo stečenog bogatstva u primjerice nekakav vitalni objekt od općenarodnog interesa to bi značilo da raspolažemo sa sumom od 390 milijuna dolara, ili, tim hipotetskim novcem mogao bi se izgraditi barem jedan ali najviši i najširi Pelješki most!

Jasno, škrti srebroljupci ni slučajno ne mogu podnijeti takvu financijsku žrtvu jer životna parola tipova kakvi su razni 'Vidoševići', 'Todorići', 'Sanaderići', 'Mudrinići' i ini, glasi: „u se, na se i poda se!“

Ali zato mi imamo naše drage 'penziće', više od milijuna njih s ruba siromaštva, pa zašto ne bi oni pomogli svojoj jadnoj državi kao što su činili i uvijek do sada-čak i za vrijeme DR-a kad je bilo najteže.

Ako to i nisu uradili milom onda su to morali učiniti fiskalnom silom našeg blagajničkog haračlije SLinića koji uvijek udara tamo gdje mu je najmekše!?

Mi 'stariji' sjećamo se s nostalgijom početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, euforičnog Hrvatskog proljeća i raspisanog narodnog zajma za izgradnju autoputa ali ne nekakve potalijančene 'Dalmatine' nego autoputa 'Kralja Tomislava'.

U tren oka na splitskoj 'Pjaci od šinjora' osvanuo je veliki pano: novac je prikupljen!

Uvenulo je ubrzo i Hrvatsko proljeće a s proljećem nestao i novac opljačkan od tadašnje yu-države za izgradnju važnijih objekata, pruge Beograd-Bar i hidrocentrale Đerdap; novac od tog narodnog zajma nikad nismo dobili natrag!

U Karađorđevu koncem 1971. nije pometeno samo reformsko hrvatsko rukovodstvo nego i novac od narodnog zajma koji je prema nekim procjenama iznosio velebnih 640 milijuna dolara; točan iznos te državne pljačke i danas je misterij!

E, danas smo, eto, slobodna zemlja, nema više beogradske, velikosrpske diktature, danas se više ne udvaramo Beogradu nego, za promjenu, Bruxellesu ne bi li nam udijelio kakav kredit milostinje za Pelješki most a tuđinski cestovni eksperti vode svekoliku brigu kako će se naša Hrvatska s našom Hrvatskom povezati: mostom, pontonom, koridorom, podmorskim tunelom, trajektom?

Čekaj magarče da trava naraste!

A imamo potencijal!

Ovo što slijedi možda je pusta želja ekonomskog nestručnjaka, nerealna hipotetika ali vrijedna razmišljanja:

Uzmimo okruglo milijun domoljubnih 'penzića', osnujmo poseban, strogo kontrolirani mirovinski 'Fond za izgradnju mosta' u kojeg bi umirovljenici mjesečnom kupnjom obveznica 'narodnog zajma' unosili svaki po 100 kuna(=ca. 20 kava mjesečno po pet kuna ili 4 kutije cigareta po 25 kuna) i eto nam za dvije godine cifre od 2,4 milijarde kuna ili okruglo 300 milijuna eura što odgovara najskupljoj 'Radićevoj' varijanti Pelješkog mosta!

Obveznice bi se, uz kamatu nešto veću od bankarske, mogle unovčiti godinu-dvije dana nakon puštanja mosta u promet kroz prihod od mostarine.

Umirovljenici cijenu prelaska mosta ne bi plaćali a za ostale-nečlanove Fonda mostarina bi bila odmjerena prema kategoriji vozila. Za takozvana službena vozila političkih gotovana mostarina bi bila trostruka ovisno o kategoriji!

Ako su Portugalci izgradili 'Vasco da Gama'-17,2 km dugačak-za svega 18 mjeseci zar mi ne bi mogli i u kraćem vremenu izgraditi 'Pelješki most' osam puta kraći od lisabonskog?

Svakako, organizaciju oko zajma nikako ne dati 'u ruke' Ivanu Vrdoljaku, SLiniću i dr. kvazi-ekspertima, prepustiti to primjerice domoljubnoj Branki Šeparović, 'udariti' reklamu o osnivanju Fonda preko najgledanije tv-Bujice a nadzor nad prikupljanjem financijskih sredstava prepustiti poštenim 'penzićima'.

Predsjednikom Fonda imenovati primjerice Gorana Marića, dr.sci., ili, poštenog i pametnog, neovisnog ekonomskog stručnjaka Željka Lovrinčevića, također doktora ekonomskih znanosti!

Zaslugom 'siromašnih penzića' izgrađeni Pelješki most, za inat škrtim CRO-srebroljupcima i nesposobnoj anti-hrvatskoj vladi treba nazvati odgovarajućim imenom:

'Most domoljubnih umirovljenika'!

Što reći za kraj ove priče?

-Ako ništa drugo…lijepo ju je pročitati!

Međutim, teško je i izračunati koliko su Peljeških mostova opelješili 'gospodarstveni stručnjaci' iz Privredne komore, HAC-a, Fonda za zaštitu okoliša i dr. notorni pljačkaši poput PATRIA-ota Stevice Ujdurovića; unatoč tome rasipništvu/pljački novca poreskih obveznika i nas 'penzića'….nikad kraja.

Figurativno rečeno srljamo u propast i to s AUDI-jem u sedmoj brzini poput županice jedne od najsiromašnijih Županija, Marine Lovrić-Merzel i njenog četničkog 'suvozača', Bogdana-Bore Rrrrkmana, zamjenika!?

damir kalafatić