Hoće li papa osporiti Stepincu i status blaženika?

Pin It

Image result for papa dodik

„Stepinac je bio krepostan čovjek, ali postoje neke nejasne povijesne točke. Čemu proglašenje sveca ako istina nije jasna“, ne trepnuvši okom izjavio istinoljubivi papa Franjo pred zbunjenim novinarima, u avionu!?

Ta papina 'istina' isto tako nije bila 'jasna' u trenutku kad je Stepinac unatoč postojećoj 'nejasnoći' proglašen blaženikom, zar ne!? 

Hoće li zbog te sumnje doći u pitanje i Stepinčev status blaženika, hoće li mješovito povjerenstvo izvršiti reviziju zbog istine koja, eto, nije jasna ?

Ide naš papa u stilu samozvanog povjesničara i globalnog političara i dalje pa veli: 

„U određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć [patrijarha SPC-a] Irineja. On je velik patrijarh.“

 Eto, čak i papa Franjo patrijarha Irineja postavlja za meritornog savjetnika u arbitriranju odavna zaključene kauze za svetost kardinala Stepinca, blaženika. 

Tko je taj 'preosvešteni' patrijarh Irinej?

-Pa, nitko drugi doli svetosavski velikosrbin koji blaženika Stepinca i danas naziva 'ustaškim vikarom', koji otvoreno veli da su većina hrvatskih biskupa 'ustaški nastrojeni', čestita Božić i Uskrs ali ne 'ustaškoj' Hrvatskoj nego sunarodnjacima u 'vekovnim' srpskim zemljama, u 'Dalmaciji, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji' te i dalje inzistira na 'nekoliko stotina hiljada' u Jasenovcu umorenih Srba.

A glede povijesne istine, papa Franjo bi trebao znati i slijedeće:

U Srbiji ne postoji sekularizacija-odvajanje crkve od države, SPC je neraskidivo vezana s državnom, dakako, velikosrpskom politikom bila ta politika profašistička, pronacistička, titoistička ili pro-četnička, transformacija na bolje može biti samo papirnata, formalna pa je tako i radikalno-četnička Šešeljeva stranka formalno postala 'naprednom', kvazi demokratskom Vučićevom strankom; vuk ili vučić dlaku mijenja, ćud nikada! 

Figurativno, SPC i srbijanska politika su prst i nokat, četnički vojvoda Momčilo Đujić bio je pravoslavni prota s krstom na prsima i četničkom kamom u zubima; o njemu i danas poje pravoslavni prote na čelu s mitropolitom Porfirijem, u četničkom gnijezdu, u Chicagu!

U svezi, valjda, potrage za istinom papa je nedavno primio i tvrdog pro-četnika Milorada Dodika, diktatora takozvane RS, stvorene na ratnom zločinu etničkog čišćenja više od 200 tisuća Bošnjaka i Hrvata, muslimana i 'njegovih' katolika pa je iz Dodikovih usta mogao čuti 'pravu istinu' o jasenovačkom mitu i onih 500 do 700 tisuća pobijenih Srba uz blagoslov blaženika Stepinca, ustaškog vikara!?

Audijencija Dodika uvreda je za sve one mnogobrojne katolike protjerane iz Bosanske Posavine koji se i danas ne mogu vratiti na svoja spaljena ognjišta!

Ako se već bavi povijesnim istinama i nejasnoćama, papa Franjo bi trebao znati da je istina na ovim prostorima već davno kontaminirana, zatrovana, i to srbijanskim mega-lažima i mega-mitovima pa bi bilo jako humano da se potrudi osloboditi (svoj!)katolički hrvatski narod teškog bremena genocida, Dodikovih 500-700 tisuća Srba pobijenih u Jasenovcu ili onih nekoliko desetaka tisuća iz Šaranove jame, sablasno prazne!?

Što se tiče 'velikog' patrijarha Irineja papi i ne treba davno poznato stajalište SPC-e, dovoljno mu je čuti u dlaku jednako stajalište elitne srbijanske politike koja reflektira i stav srbijanskog naroda, pa poslušajmo što je o blaženiku Stepincu 2015.g. kazao srbijanski Vučić:

U lipnju 2015.  Aleksandar Vučić je u Bruxelles-u komentirao neprimjerene izjave svoga ministra Aleksandra Vulina o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu kao 'ustaškom vikaru', izrečene na komemoraciji (virtualnim!, op. a.) žrtvama ustaškog režima nad tom 'opskurnom jamom'(prazna Šaranova jama!) u okviru ustaškog logora Jadovno.

No, iako je ustvrdio da 'možda nije bio izabran najbolji trenutak ni najbolje mjesto da se o tome govori', Vučić je ostao na tragu Vulinove izjave, nazvao proces kanonizacije Stepinca 'propagandom'; razumljivo, ustaškom propagandom jer za Srbijance svi oni koji ne misle 'pro-srpski' jednostavno su 'ustaše'.

Srbijanski Vučić tom prilikom kaže:

„Mi se obično suzdržavamo od komentarisanja bilo kakvih izjava hrvatskih dužnosnika i ja ćutim po tom pitanju. Ali ako mislite u Srbiji ili među Srbima propagirati Alojzija Stepinca kao sveca, ta propaganda neće proći. 

Također se slažem da možda nije bio najbolje izabran trenutak ni mesto da se o tome govori. Ali moja cela porodica stradala je od ustaškog noža(notorna srbijanska laž, nap. a.). Ako mislite meni kazati da je Alojzije Stepinac bio svetac, ja jednostavno neću u to poverovati, a sumnjam da ćete naći ijednog Srbina koji će u to poverovati.“ 

Ovo zvuči kao da je blaženi Alojzije Stepinac blagoslovio pokolj cijele njegove  obitelj…i bio vikar ustaških logora Jadovno i Jasenovac?

Na kraju, moguće je papa Franjo u svojoj ekumenskoj euforiji odlučio žrtvovati blaženika Stepinca kako bi se dodvorio tvrdokornoj SPC-i, moguće je u planu i nekakav novi 'konkordat'; tko zna dokle duboko ide papina želja za zbližavanjem dviju religija?

Podsjeti nas to na ne tako davnu povijest i reakciju 'nebeskog naroda' kada se radilo o potpisu jednog drugog ugovora sa Svetom Stolicom, pa poslušajmo …kako je to tada zvučalo: 

Dana 25. srpnja 1935.g. u Rimu je potpisan Sporazum-Konkordat između Svete stolice i Kraljevine Jugoslavije, no on nikada nije stupio na snagu zbog velikosrpske/svetosavske opstrukcije i do ratifikacije u jugoslavenskom parlamentu nikada nije došlo. 

A nije ni moglo doći, jer se je SPC-srpska pravoslavna crkva svim 'demokratskim' silama protivila potpisu tog ugovora, koji bi riješio sva pravna pitanja između katoličke crkve i jugoslavenska države; o tomu najbolje svjedoči ova srbijanska 'epska pesma', 

Kletva Hilandarske vile(insert):                                                                                                     

Našu Srpsku crkvu da okuju, 

u sindžir i u lance ljute,                                                                                                       

Da nam slavu i svetinje spute, 

da nas brišu sa zemljina lica,                                                                                                       

To Rim traži i papinska stolica.                                                                                                   

Još ja čujem da u srpskom rodu,                                                                                           

živih klica sramnih izdajnika,

Što će rodu pljunuti u lice, 

za zlatnike papine stolice.

Ko svog glasa za Konkordat dao, Bog veliki i njegova vila,

Naredio pa se ispunilo:

Usta mu se za vrat okrenula, guba mu se na dom nastirala,

Obadva mu oka iskopala, dje kretao nikad ne stizao,

Od šta bežo od tog ne pobego,

naopako noge okrenuo.

Sa psima se oko kosti klao, iz pasjega korita lokao,

Oko vrata verige nosio, s verigama uz kolac skakao….

Eto, to je ta egzaktna povijesna istina za kojom tako žudi naš papa Franjo!

Svibanj 2019.                                                                         

Damir Kalafatić