Calimero: to je ne-pravDA!

Pin It

Ugrijala se naša politička scena, skoro pa do usijanja. Više se i ne zna tko pije-tko plaća, tko je lud a tko zbunjen; tko koga….!? A naš predsjednik države umjesto da gasi on i ulje na vatru dolijeva. 'Ja bih drugačije glasovao', kaže on, očito kritizirajući jednoglasnu odluku najviše pravosudne Institucije-Ustavnog suda 'njegove' RH!

Tko bi to očekivao od jednog profesora kaznenog prava kad je i on, poput kolega mu, jednaku školu završio.

Ili predsjednik države smatra kako je i predsjednica Ustavnog suda, Jasna Omejec politički korumpirana od aktualne vlade?

A kome bi to naš vrli, glazbeno-pravni stručnjak dao svoj glasić, sindikalcima ili bi se možda suzdržao od glasovanja?

Pomaže li to, pravde žedan 'Calimero', uspaljenim KUKURIKU-ancima u općoj ofenzivi rušenja aktualne vlade ili jednostavno, poput pravog demagoga, ljigavo podilazi mnogobrojnim Ozrenovim sindikalcima…spremnim na, eto, 'ubojite' akcije? Pa, zaboga njih je nemali broj, 700-800 stotina tisuća potpisnika 'deklaracije' a svi do jednoga su mahom protiv Zakona o radu koji je i bez tog povijesnog referenduma a prema odluci najvišeg zakonodavnog tijela-hrvatskog Sabora …storniran do daljnjega!?

Hoće li se 'borac za pravdu' već sutra pridružiti Ozrenovim sindikalcima i Lesarovim laburistima (Lesaru i njegovoj sekretarici!?) pa započeti najavljene 'ubojite' akcije po ulicama i trgovima naših gradova; protiv koga, zar Ustavnog suda!? Hoće li s 'buntovnicima' otpočeti razbijati izloge trgovina, paliti policijske automobile i školske zgrade poput francuskih huligana od kojih je njih 1.400 već u zatvoru?

Jeli to najava nekakve, nedajbože, boljševičke-oktobarske revolucije?

Ako pak ruši 'desničarsku vladu', nikakvo čudo, ta, genetska-komunistička krv nije voda!

Čista je to demagogija, moj 'Calimero'!

Podsjeti me to na vrijeme s početka šezdesetih prošlog stoljeća kad sam počeo raditi u jednoj velikoj tvornici u malom mjestu Dalmatinske zagore.

Direktor mi je bio postavljen, jasno, od partijskog Komiteta, školovan u 'partizaniji' a on i predsjednik općine tog 'malog mista' imali su sveukupno osam razreda pučke škole. Iako neškolovan i nestručan, imao je urođenu, prirodnu 'nadarenost' za odnos prema radnicima a njegova 'poslovodna parola' je bila slijedeća: Nikad nemoj šikanirati sirotinju (radničku klasu) ali isto tako ne dozvoli da te sirotinja šikanira. Doduše, ovaj glagol 'šikanirati' je blaža forma jednog puno sočnijeg glagola; lako je pogoditi kojeg!?

Isto tako, moj dragi 'partizan' nikad nije sebi dozvolio kritizirati nas, 'rukovodioce', pred radnicima….to je uvijek radio 'u četiri oka', itekako oštro, a naš je autoritet pred radnicima štitio makar ponekad i nismo bili u pravu; mudro i pošteno!

Ali, ode naš 'prvoborac sa spomenicom' u 'zasluženu' boračku mirovinu i dođe jedan drugi, uglađeni i fakultetski obrazovani domaći čovjek, poput aktualnog hrvatskog predsjednika, glazbeno 'nadaren' i baš pravnik po struci…..

Okrenu se sve naopako:

Sve ono što je prethodnik izbjegavao raditi ovaj 'novi' je radio namjerno i naopako. Taj nas je demagog s posebnim 'guštom' ribao pred radnicima dajući im uvijek za pravo; svakome bi od radnika ponaosob skidao nerazdvojni šešir s glave čestitajući im, primjerice, velike praznike kao što su bili(?) četnički '27. juli, Dan ustanka' ili 'Dan Republike'; čista, licemjerna demagogija

U svaki događaj 'zabadao je svoj nos' tako da smo ga na kraju prigodno nazvali 'Vegetom'-začinom svakom jelu ili Calimerom-predanim borcem protiv nepravde-zaštitnikom radničke klase.

Nije prošlo dugo vremena pa je veliki broj stručnjaka napustio tvornicu…. zgadila im se direktorova demagogija!

Eto, toliko, usporedimo sami!

damir kalafatić