A počelo je još u svibnju...

Pin It

SRPSKE ŠOVINISTIČKE PROVOKACIJE NISU OD DANAS S ONIM PODMUKLIM "OBADVA SU PALA"! Hoće li netko zbog svega ovoga i odgovarati? A počelo je još u svibnju og., samo nitko nije "vodio brigu"

----- Original Message -----

From: damir borovcak

To: Hrvatskim prijateljima u domovini i svijetu

Sent: Sunday, May 09, 2010 8:03 AM

Subject: Velikosrpske provokacije

 

----- Original Message -----

From: Davor Dijanović

To: undisclosed-recipients:

Sent: Saturday, May 08, 2010 6:34 PM

Subject: Velikosrpske provokacije

Poštovani.

U prilogu se nalazi (prva)slika iz naslovnice novoga broja srpskog tjednika 'Novosti'.

Na naslovnici piše:'Svoji na svome, Ustavne promjene, SRBI PONOVNO KONSTITUTIVNI'.

Time se očito hoće sugerirati da je Hrvatska 'njihova', a hoće se sugerirati i to da će Srbi nakon sljedećih ustavnih promjeni ponovno postati KONSTITUTIVNI. U tekstu koji se odnosi na ustavne promjene pod naslovom 'Manjine izlaze iz geta', kao i u cijelom broju, nigdje se ne može pronaći dio gdje stoji da će Srbi postati konstitutivni, tako da je očito da je riječ ili o provokaciji (da se ispita i ovako vrlo visoka tolerancija Hrvata) ili je tako nešto stvarno dogovoreno - a ne moramo sumnjati da je HDZ koji već godinama paktira s četnicima u ime EU spreman tako nešto učiniti.

Druga slika u prilogu još je jedan zorni dokaz da si Srbi danas u Hrvatskoj ponovno dozvoljavaju što im se prohtije.

Dakako, ne zaboravimo da ovaj tjednik izlazi uz svesrdnu podršku hrvatske države - tj. HDZ-a koji je danas na vlasti.

Ovo pismo zajedno sa 'slikama' proslijeđeno je s moje strane među ostalim Uredu predsjednika Ive Josipovića kao i premijerki Jadranki Kosor; pazi na datume:

----- Original Message -----

From: Damir Kalafatic

To: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Cc: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sent: Sunday, May 09, 2010 11:34 AM

Subject: Fw: Velikosrpske provokacije

 

štovana premijerko!

-smeta li vas ova uvreda vašem i mom, prvom i jedinom hrvatskom predsjedniku, hoćete li zaprijetiti ovim odurnim (velikosrpskim)šovinistima ili će vaš i moj hrvatski narod uzeti pravdu u svoje ruke???

-ne smetnite s uma, srpske 'novosti' plaća hrvatski narod iz svog džepa!

 

Trebalo je poprilično čekati na odgovor, ali, ipak je stigao pa njihov 'kvalitet' ocijenite sami….

S portala HKV-a

PISMO PREDSJEDNIKU

 

Četvrtak, 24. lipnja 2010.

U subotu 12. lipnja na Portalu HKV-a objavili smo pismo Damira Kalafatića premijerki Kosor i njen odgovor (Pismo Premijerki) vezano uz provokacije koje su se mogle vidjeti i pročitati u glasilu srpske manjine u Hrvatskoj, 'Novostima' ( riječ je o degutantnoj karikaturi prvog hrvatskog predsjednika). Isto pismo upućeno je i predsjedniku Josipoviću 'beskompromisnim borcu za afirmaciju vrijednosti demokratskog društva', pravde i pravednosti - što je bio njegov 'motto' prilikom inauguracije. Donosimo diplomatski odgovor koji je gospodinu Kalafatiću pristigao iz Ureda Predsjednika, a kojeg potpisuje dr.sc. Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika za unutarnju politiku - iz kojeg se dobro vidi kako je predsjednik "nemoćan" u sprječavanju notornih šovinističkih provokacija na račun hrvatske države i njenih institucija.

Odgovor Damiru Kalafatiću iz kabineta premijerke Vlada Republike Hrvatske

U r e d p r e d s j e d n i c e

Klasa: 050-01/10-01/1844

Urbroj: 50302-06-10-1

Zagreb, 24. svibnja 2010.

Poštovani gospodine Kalafatić,

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, gospođa Jadranka Kosor, primila je Vašu predstavku, u kojoj skrećete pozornost na provokativne i uvredljive tekstove i crteže u Samostalnom srpskom tjedniku Novosti, te problematizirate pitanje njegovog financiranja iz državnog proračuna.

Ovim putem Vas želim izvijestiti da sam, po naputku predsjednice Vlade, Vašu predstavku dostavio na mjerodavno postupanje ministru kulture, gospodinu Božidaru Biškupiću.

Sa štovanjem,

Predstojnik Ureda predsjednice Vlade,

državni tajnik Krunoslav Mesarić, dipl. iur.

 

Odgovor Damiru Kalafatiću iz Ureda Predsjednika

Poštovani gospodine Kalafatić,

Ured Predsjednika Republike Hrvatske primio je Vaš elektronskom poštom upućen dopis, u kojemu ste izrazili svoje nezadovoljstvo odgovorom iz Ureda Predsjednice Vlade Republike Hrvatske o karikaturi pokojnoga predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana objavljenoj u listu Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, te ujedno zatražili od Predsjednika Republike Hrvatske da spriječi „izljeve šovinističke mržnje prema pokojnom Franji Tuđmanu".

Imam obvezu izvijestiti Vas da je Predsjednik Republike upoznat s činjenicom na koju ste upozorili. Predsjednik Republike nema ovlasti ni mogućnosti sprječavati objavu sadržaja u medijima, ali može na prikladan način reagirati.

Vaš dopis proslijedit ćemo na dalje postupanje mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

Dr. sc. Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika za unutarnju politiku 17. lipnja 2010.g.

 

Odgovor Damira Kalafatića:

Poštovani pomoćniče savjetnika predsjednika za unutarnju politiku, dr. sci., gospodine Vladimire Lončareviću!

Nimalo se ne mogu zadovoljiti Vašim odgovorom, pogotovo s navodom kako 'Predsjednik Republike nema ovlast ni mogućnosti....ali može na prikladan način reagirati'. Stoga bi Vama, Vašem i mojem Predsjedniku postavio jedno hipotetsko pitanje pa bi svakako želio da mi čim prije odgovorite.

Vojskovođa George Washington 3.travnja 1789.g. položio je prisegu i postao prvim predsjednikom SAD-a. jednako kao što je 1990.g. na slobodnim i demokratskim izborima dr. Franjo Tuđman postao prvim predsjednikom RH. Dakle, i pokojni predsjednik Tuđman je utemeljitelj neovisne hrvatske države koju Vi danas vodite.

Tu činjenicu trebali bi duboko cijeniti i svi građani ove demokratske države.

Moje pitanje glasi: Što mislite je li bi, ili kako bi, reagirao današnji predsjednik SAD-a, Barack Obama da neki 'otkačeni' novinar uz 'blagoslov' svoga urednika i svojih mentora prikaže pokojnoga George-a Washington-a uvjetno rečeno s telefonskom slušalicom u ustima 'stiliziranom' na ovakav, moram reći, ogavan i odvratan način?

Pa, i bez Vašeg odgovora siguran sam da bi Barack Obama promptno i veoma radikalno reagirao na takve, blago rečeno izgrede, te ustao u obranu digniteta svog pokojnog predsjednika, neprikosnovene 'američke svetinje', jer demokracija, bila ona i američka, ima i neke svoje limite koji se ne smiju prekoračiti. Žalosno je da ovakve provokacije dolaze sa strane srpske manjine čiji predstavnik se i danas u Saboru žestoko bori za njena prava a još žalosnije je to da taj manjinski list financira hrvatsko Ministarstvo kulture.

Priznajte barem, takve zlonamjerne karikature nemaju nikakve veze ni s manjinskim pravima a još manje sa srpskom kulturom, pače, mogu opasno poremetiti međunacionalne odnose u našem društvu!

Na Vama je zadatak i obveza da takve, i bez znakova navoda, šovinističke provokacije u korijenu, beskompromisno sasiječete a njihove autore na odgovarajući način sankcionirate!

Inače će Vaš govor kod inauguracije u kojem ste istakli: «Želim biti predsjednik svih hrvatskih građana, ali i beskompromisno afirmirati vrijednosti demokratskoga društva, pravednosti i društvene solidarnosti......Sjećam se i prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju neovisnost.»...biti tek puka fraza! Ako ste već navijestili beskompromisnost, onda tako postupite i u ovom slučaju!

S poštovanjem,

Damir Kalafatić, dipl. ing., um.

-----------------------------------------------------------------------------

Pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor od 11.lipnja 2010.g.

Štovana premijerko!

Nadnevka 9.svibnja ove godine, ogorčen onim što sam vidio i mogao pročitati u glasilu srpske manjine u Hrvatskoj, 'Novostima', uputio sam Vam kratki, protestni mail bolje reći pitanje s upozorenjem:

«Smeta li Vas ova uvreda Vašem i mom, prvom i jedinom hrvatskom Predsjedniku, hoćete li zaprijetiti ovim odurnim (velikosrpskim) šovinistima ili će Vaš i moj hrvatski narod uzeti pravdu u svoje ruke???

Ne smetnite s uma, srpske 'Novosti' plaća hrvatski narod iz svog džepa!»

Zahvaljujem na odgovoru Vašeg državnog tajnika koji je doduše stigao s dobranim zakašnjenjem, tek 10. lipnja ove godine, dakle, punih mjesec dana nakon mog mail-a!

Nažalost, odgovor koji sam dobio iz Vašeg 'kabineta' je veoma suhoparan i veoma birokratski te me kao hrvatskog građanina (umirovljenika, 73g) nimalo ne zadovoljava.

Moj opravdani protest nije nikakva predstavka Vašoj Vladi niti mi je želja da ministar kulture po njoj 'mjerodavno postupi'!

Kao građanin ove, recimo, demokratske zemlje imam pravo tražiti od Vas osobno, kao premijerke i predsjednice 'Tuđmanova HDZ'-a, hitno pokretanje postupka protiv glavnog urednika srpskih 'Novosti' Rade Dragojevića i autora ove gnjusne, šovinističke karikature, jer to nije samo 'velikosrpska provokacija' nego i teška uvreda kako meni tako i svim poštenim Hrvatima koji su, zahvaljujući upravo dr. Franji Tuđmanu, došli do svoje neovisne države.

Ako još pri tome ovakve odvratne gnusobe financira Biškupićevo Ministarstvo kulture tim je cijela 'stvar' žalosnija a siguran sam da ćete se složiti sa mnom da takve notorne uvrede pokojnog nam Predsjednika nikako ne spadaju u kategoriju 'demokratskih sloboda javne riječi', ili možda spadaju u standardne posebnosti srpske kulture!?

Preporučio bi Vam da o cijelom ovom 'slučaju' upoznate Vaše koalicijske partnere, mentore(?) 'Novosti', gospodu Slobodana Uzelca, Vašeg potpredsjednika i, inače, veoma senzibilnog predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca!

Bilo bi svakako poželjno da se ta gospoda barem javno ograde od napisa u 'njihovim' 'Novostima' a još bolje bi bilo da i sami sa svoje strane javno osude ovu 'velikosrpsku provokaciju' a sve zbog tolerancije i suživota srpske manjine koja živi i svoj kruh zarađuje u slobodnoj državi čije temelje je udario upravo dr. Franjo Tuđman!

Ukoliko to ne naprave smatrat ću da jednako misle jer svojom šutnjom podržavaju ovakve protuhrvatske, šovinističke stavove srpske manjine iznesene u njihovu glasilu, 'Novostima'!

U iščekivanju brzog odgovora,

sa štovanjem,

Damir Kalafatić

 

Post scriptum!

«Od 4. prosinca Srpske Novosti na zagrebačkim kioscima(Tportal Hr):

Deset godina nakon pokretanja na kioscima će se pojaviti list Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće i za koji pišu neka od najuglednijih imena hrvatskog i srpskog novinarstva i književnosti

Prvi broj nezavisnog tjednika Novosti, koji će se na kioscima naći u petak, 4. prosinca, danas su u Novinarskom domu predstavili glavni urednik Rade Dragojević, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac te kolumnist Viktor Ivančić. Riječ je o tjedniku s preko 500 brojeva, koji već godinama izlazi na dva jezika i dva pisma, no dosad nije bio dostupan u prodaji.

Izlazak na kioske pomalo je neuobičajen pothvat za novine manjinske zajednice, jer izuzev lista La Voce del Popolo nijedna manjinska zajednica u Hrvatskoj ne izlazi izvan okvira svoje zajednice.

Tjednik će afirmirati analitičko i istraživačko novinarstvo, a ilustracija toga je popis suradnika lista, među kojima su Viktor Ivančić, Marinko Čulić, Vladimir Arsenijević, Boris Rašeta, Igor Lasić, Tanja Tagirov, Jovan Hovan, Srećko Pulig, Igor Mandić, Boris Buden, Bojan Munjin, Dubravko Jagatić i drugi.

Izlazak Novosti povezan je i s manifestacijom Dani srpske kulture, koji se tradicionalno krajem godine održavaju u Zagrebu, a čiji program je također danas predstavljen. Tako će već večeras u književnom klubu Booksa biti održana tribina 'Jesu li Novosti jedini nezavisni medij u Hrvatskoj', na kojoj će sudjelovati Viktor Ivančić, Rade Dragojević i Nikica Petković».

Iz sastava ekipe tom listu bolje bi odgovarao naziv SRPSKI FERAL, zar ne!?

 

Odgovor:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

U r e d  p r e d s j e d n i c e

Klasa: 050-01/10-01/1844

Urbroj: 50302-06-10-1

Zagreb, 24. svibnja 2010.

 

Poštovani gospodine Kalafatić,

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, gospođa Jadranka Kosor, primila je Vašu predstavku, u kojoj skrećete pozornost na provokativne i uvredljive tekstove i crteže u Samostalnom srpskom tjedniku Novosti, te problematizirate pitanje njegovog financiranja iz državnog proračuna.

Ovim putem Vas želim izvijestiti da sam, po naputku predsjednice Vlade, Vašu predstavku dostavio na mjerodavno postupanje ministru kulture, gospodinu Božidaru Biškupiću.

S poštovanjem,

 

Predstojnik Ureda predsjednice Vlade,

državni tajnik

Krunoslav Mesarić, dipl. iur.

 

Eeee, ali na ovo posljednje nije bilo odgovora, ni od Ive ni od 'Jace', a vi gospodo iz medija, s televizije i iz tog smeća-Novosti lažite-mažite i dalje, nije to počelo ovim, još jedanput drsko ponovljenim naslovom: OBADVA SU PALA!

A netko će valjda i pasti iako Josipović na svom Facebook-u naivnim budalama prodaje nekakvu podjednakost krivnje; sram vas bilo!

 

damir kalafatić