Štrajkovi, recesija, sindikati, skijanje..!

Pin It

Baš sam mislio ovih dana pročitati knjigu Marijana Bošnjaka: 'Europa?, hvala, ne!', ali sam odustao jer toliko toga se zadnjih dana u toj Europi dešava da je i prateća literatura sasvim suvišna. A to što se dešava samo potvrđuje ono što je gospodin Bošnjak i napisao: hvala ti, takva mi Europa ne treba!

Uistinu, Europa je sama poput otvorene knjige….

Čitamo ili gledamo vijesti, pa jednostavno ne možemo vjerovati što se to u naprednoj Europi događa!?

Štrajkovi, recesija, štete svake vrste penju se na milijarde eura.

Uzmimo na primjer Grčku, ako nisu ljetni požari onda su jesenji štrajkovi, nitko ništa ne radi a grčki štrajkaši tjeraju čak i turiste s atenske Akropole.

U Italiji smrad smetlišta Napulja širi se sve do Vatikana tako da i papa mora intervenirati: moli se Bogu da napolitanci dođu pameti, zajedno s onim lupežom, (Benitom) Berlusconijem!

U Španjolskoj je čak 3 milijuna ljudi bez posla a recesija udarila i po Velikoj Britaniji, nije mi žao, zatim po Portugalu, Irskoj, Mađarskoj, o Rumunjskoj i Bugarskoj ne treba ni govoriti….a u Njemačkoj Angela Merkel kaže kako je multikulturalna Europa 'odapela papke', zauvijek!

Rasizam, non plus ultra!

A tek Francuska, ta lijepa eu-zemlja već tjednima se guši u štrajkovima, štrajkaju čak i dječji vrtići, jaslice. Usprkos protivljenju EU-e Sarkozy nemilosrdno tjera cigane-Rome iz zemlje u jednako europsku Rumunjsku; mađarski Židov postao rasistom, 'antisemitom'!? Ne popušta on ni francuskim sindikalcima, ni za dlaku, a oni najavljuju daljnju 'ubojitu' bitku do kraja…. milijuni će izići na ulice!

Zrakoplovi s 'Orly'-a i 'Charles de Gaul'-a lete u susjedne zemlje tek toliko da bi tankove napunili kerozinom, jadni Francuzići tankaju u Njemačkoj, Švicarskoj, u zemljama Benelux-a ili skoknu tunelom ispod La Manche-a po gorivo do Engleske.

Uvoze poput našeg Mravka čak i skupu struju pa je jeftino prodaju francuskim građanima, podzemna željeznica na prekide vozi, 80 velikih tankera u Marseillesu čekaju na iskrcaj ….a to je više od 8 milijuna tona nafte!?

Hoće li bogati Francuzi uvesti vožnju 'par-nepar', hoće li davati bonove za benzin kao što je kod nas bilo osamdesetih a pitanje zbog kojeg je zemlja paralizirana, u nametnutoj 'recesiji', toliko je bitno:

Hoće li francuski senat produžiti radni vijek francuskih lijenčina za mirovinu od svega dvije godine?

S druge strane, u Lijepoj našoj sindikalni čelnici po uzoru na francuske kolege najavljuju generalni štrajk iako je razlog štrajku, prijedlog Zakona o radu, skinut iz saborske procedure.

Oni bi sad 'skinuli glave' korumpiranim(?) Ustavnim sucima i premijerki Jadranki Kosor iako se Kosorica za razliku od Sakozy-a uplašila referenduma pa u Saboru naložila parlamentarnoj većini da povuče taj 'neljudski Zakon'!

Uza svu ovu muku mogu se pročitati i neke dobre vijesti u Lijepoj našoj, koje dođu kao melem na recesijsku ranu….

Grom iz vedra neba….

Eminentna turistička agencija, lijepog hrvatskog nazivlja 'Apropos Travel Agency' javlja nam radosnu vijest prema kojoj smo izgleda umakli recesiji: «Hrvati i ove godine idu na skijanje u svoje omiljene destinacije u Austriji, Sloveniji, Italiji i Francuskoj. Ove godine agencija bilježi porast bookinga za zimovanje i skijaške destinacije 7,2 % u odnosu na prošlu godinu za mjesec rujan(znači standard nam je porastao, doduše, u prosjeku 7,2 posto, nap. a.). Mnogi se odlučuju za raniji booking kako bi sebi osigurali pravo mjesto za odmor i blizu skijališta. Popularne skijaške destinacije su Kronplatz, Les Deux Alpes, Rogla, Mariborsko Pohorje, Zell am See i druge.» Ma, super, iako se moramo upitati tko su ti hrvatski 'skijaši'?

'Penzići' sigurno nisu, njih više od milijun nisu ni za sanjkanje jer su već poodavno 'nasanjkani'!

A tajkuni poput Nadana Vidoševića ili onog crno-zlatog menedžera Tomislava Dragičevića i ne trebaju ići na skijališta. Sa svojom zaradom, primjerice od 'otpremnine', Dragičević može iz Austrije uvesti jedan poveći ledenjak-bez carine, pa ga smjestiti nedaleko 'stalnog mjesta svog boravka', u Dubravi Pušćanskoj, te se zajedno s pajdašem Mesićem na njemu skijati do mile volje, cijele godine.

To isto može učiniti i naš Nadan u svojoj vikendici, pardon, na svom raskošnom imanju u Gorskom Kotaru, kod Skrada, koje se proteže na zavidnoj površini od nemalih pedeset tisuća kvadratnih metara!

Ukratko: romantični šumski dvori, uz vikendicu imaju i skijalište, teniski teren, konjušnicu s konjićima te umjetno jezero puno slatke vode. Prema nekim procjenama, dvori vrijede 10 milijuna kuna, čime su stekli status najbogatijeg planinarskog doma u Hrvatskoj….fali mu samo komad ledenjaka iz austrijskog Soldena!

Mogu li na skijališta otići naši sindikalni vođe, ti predani borci za radnička prava?

Evo nekih provjerenih podataka o 'mizernim' primanjima sindikalnih lidera (izvor podataka je naša dobro obaviještena 'Slobodanka'): «Moja plaća je deset tisuća plus 1600 kuna naknade za odvojeni život(od koga je to Ozren razdvojen, od obitelji?). To je ispod stvarnih troškova stručnog i teškog posla koji obavljam»-kazao nam je sindikalni lider Ozren Matijašević, kojem teče drugi mandat na čelu HUS-a. AJME, KAKVE LI MIZERNE PLAĆE, nije niti za Severov kikiriki a kamoli za skijanje! 'Slobodanka' nastavlja u jednakom stilu: «Najdugovječniji sindikalni lider u nas-Hrvata je Vilim Ribić, osnivač i čak tamo od davne 1990. godine profesionalni je zaposlenik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U njegovoj biografiji stoji kako je 'čovjek ideje' ili, frojdovski rečeno, 'čovjek sublimiranog libida', 20-ak godina obnaša najviše funkcije u tome sindikatu, iako formalno predsjednik nije bio cijelo vrijeme. Točnije, predsjednik je sindikata od 1990. do 1993. godine, a od tada do danas u više mandata predsjednik je Velikog vijeća sindikata(dakle on živi po onoj mudroj srbijanskoj izreci: 'lezi lebe da te jedem', nap. a.)! Osim toga, trenutačno je i potpredsjednik Matice sindikata hrvatskih javnih i državnih službi i spiritus movens sindikata obrazovne vertikale. Vilim Ribić prima plaću u Sindikatu znanosti od 'sublimiranih' 13 tisuća kuna, a sam tvrdi da nema stalni ugovor o radu, nego radi na (dugogodišnji) 'usmeni dogovor'(na crno, nap. a.), što znači da bi u slučaju smjene mogao završiti-na cesti». AJME, JADNOG LI ČOVIKA, krepat će od gladi a kamoli otići na skijališta Zell am See-a! E, sad nije nikakvo čudo što je ove jadne i siromašne sindikalce napustio novopečeni laburista, Dragutin Lesar, jer plaća uglednog saborskog zastupnika ipak je puno veća od ove sindikalne, kikiriki-crkavice.

Dragutin Lesar, dakle, može na europska skijališta!

Nego, ima još jedna radosna, anti-recesijska vijest:

Sastali se Jadranka i Borut, idila Lovranske drage podno Učke, ruke šire u lice se ljube….Kupit' će oni i jednu eskadrilu mlažnjaka pa ćemo s Janezima, krilo uz krilo, čuvati slovensko-hrvatsko nebo!

A kad bi mu Jadranka ponudila samo malo p....ješčane Savudrijske vale domogao bi se i ja onih mojih 500 DEM-a štednje kod pokojne Ljubljanske banke. Koliko se samo kamata nakupilo u proteklih dvadesetak godina, strah me i izračunati….može mi srce otkazati, a s tim novcem mogao bi i ja, 'penzić', na skijanje….makar na slovensku Roglu!

damir kalafatić