Preispitajte se....ali 'obadva'!

Pin It

Prema našoj političkoj hijerarhiji na prvom je mjestu svakako predsjednik države a za njim slijede premijer/ka Vlade te Predsjednik hrvatskog sabora, nekad i Državnog. Osim toga predsjednik države je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga pa u krajnjoj liniji i hrvatskih branitelja, uključivo i Tihomira Purdu, koji su na bojnom polju izvojštili hrvatsku neovisnost, suverenitet i dugo željenu slobodu.

Bez hrvatskih branitelja, koje se danas progoni poput 'bijesnih pasa', figurativno rečeno ne bi bilo ni hrvatske 'države' ni 'vlade' ni 'sabora'! A briga o suverenitetu države svakako je primarni zadatak njenog suverena, dakle Predsjednika!

Polupredsjednički sustav donekle sputava neograničeno djelovanje predsjednika države ali mu svejedno 'dopušta' sukreaciju kako vanjske tako i unutrašnje politike; svakako u funkciji borbe za opći boljitak vlastitog naroda.

Ako želimo protumačiti smisao imenice 'sukreacija' onda moramo prihvatiti njeno značenje po kojem predsjednik države aktivno, u kohabitaciji s premijer(k)om, sudjeluje u rješavanju svih problema vezanih uz vanjsku i unutrašnju politiku; odnosno njih dvoje se na zajedničkom poslu, sporazumno nadopunjuju.

Tako bi barem trebalo biti! S obzirom na to logično slijedi da 'sukreacija u politici' nosi i određenu, čak i podjednaku (su)odgovornost Predsjednika i Premijer-a/ke radilo se to o uspjesima ili neuspjesima njihove 'sukreativne-nadopunjujuće' politike!

Nije mi na kraj pameti da opravdavam vladinu politiku koja je sigurno dobrim dijelom doprinijela teškoj ekonomskoj krizi u kojoj se država nalazi ali isto tako ni predsjednik države ne može se apsolutno amnestirati krivice za takvo stanje u zemlji upravo zbog njegove aktivne i permanentne 'sukreacije'!

A godina dana mandata je svakako dovoljan vremenski pomak e da bi se ocijenio i njegov 'rad'!

Iako ima cijeli niz gospodarstvenih, političkih i inih stručnjaka u svom Uredu, Predsjednik se je postavio u poziciju 'vanjskog' komentatora-kritizera pa svu krivicu odnosno odgovornost stanja u (ali i njegovoj)državi prebacuje isključivo na vladu i premijerku, citiram:

„Za ovu Vladu(valjda i za njega, nap. a.) posebno su važni gospodarski rast i završetak pregovora s EU, što(mi na Pantovčaku?, nap. a.) očekujemo u lipnju. To će biti i potvrda da smo proveli reforme(sukreativno?, nap. a.).

Ako pregovori ne budu zaključeni u lipnju, Vlada(dakle, ne više 'mi na Pantovčaku' nego samo Vlada, nap. a.) treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. Treba vidjeti koji su razlozi da se cilj, koji si je sama postavila, nije ostvario, može li pregovore dovršiti u razumnom roku ili to treba prepustiti nekoj drugoj ekipi. To mi se čini najmanje što odgovorna vlada treba učiniti ako se kasni s jednim od važnih nacionalnih projekata.“

Drugim riječima, „ako niste u stanju završiti pregovore do konca lipnja izvolite odstupiti….ja perem ruke poput Poncija Pilata!“

Ovakva njegova izjava ne samo da je veoma jednostrana nego me podsjeća na svojedobne kritike druga Tita upućene, eto, neodgovornim drugovima; jer, Titu je uvijek netko drugi bio odgovoran samo ne i on.

Neki 'kritizeri' bi rekli: da, da, točno tako……komunistički geni, pa, crvena krv nije voda, zar ne!

Složio bi se da svatko treba preispitati svoj rad, pa i predsjednik države kao sukreator, a evo i zašto:

Prvo:

'MI' bi u Europu a EU nam propisuje Rezoluciju, ne Deklaraciju, o osudi totalitarističkih režima, dakle i komunizma. Nema te tranzicijske zemlje koja to nije učinila, čak i zaostala Albanija, a 'MI' se još uvijek dičimo 'likom i djelom' druga Tita i na zahtjev s vrha političke hijerarhije obnavljamo spomenike tom mračnom režimu. I još uz to, 'naš', rekli bi izrazito pravdoljubivi Predsjednik, poput jednakim antifašizmom nadahnutog mu prethodnika, opstruira izrazito pravedni zahtjev bavarske (eu)policije za ekstradiciju jednog od UDBA-ških organizatora odgovornog za ubojstvo uglednog hrvatskog gospodarstvenika i političkog emigranta Stjepana Đurekovića, iz 1983.g.

Unatoč INTERPOL-ovoj tjeralici!?

Takvu tjeralicu izdanu 'incognito'(i veoma perfidno, nap. a.) u Beogradu bosanska policija je itekako 'ispoštovala' kad je na graničnom prijelazu Županja-Orašje uhitila hrvatskog branitelja Tihomira Purdu!

Drugo:

Predsjednik Republike trebao bi svakako preispitati i svoju očitu namjeru o povlačenju tužbe protiv Srbije za genocid jer se na taj način 'odričemo' i naknade-'ratnih reparacija' za enormne ratne štete koje je srpski agresor počinio na tlu Hrvatske(a to nije tek problem Vlade!, nap. a.)….

I konačno kao ugledni pravnik trebao bi slijediti svoj motto s inauguracije glede 'beskompromisne borbe za pravdu' pa 'imenom i prezimenom' označiti istinskog agresora u Domovinskom ratu a ne okolišati oko njegove definicije kao 'mačak oko vruće kaše'(slijedom njegovih izjava u Bosanskom parlamentu i na Ovčari o 'bezumnoj politici devedesetih', nap. a.)!

Bez istine perfidno je zaklinjati se u pravdu, zar ne!

Treće:

Suvereniteta zemlje nema bez suverenosti na teritoriju koji toj zemlji pripada ….a suverenitet je glavna skrb upravo suverena države odnosno njenog predsjednika!

Eeeee, u proteklih godinu dana mandata 'novopečenog' Predsjednika nismo 'mnogo toga' čuli, ili, bolje rečeno baš ništa nismo čuli glede povrata otetog i okupiranog hrvatskog teritorija na Šarengradskoj adi, i inim adama na Dunavu, okupiranoj Svetoj Geri….ni jedne riječi o Zaštićenom Ekološkom i Ribolovnom Pojasu(ZERP-u), niti o izmjeni sramnog režima na morskoj granici s Crnom Gorom u nekad hrvatskom, Bokokotorskom zaljevu!

I za kraj:

Povodom ovog, politički skandaloznog i za hrvatski narod ponižavajućeg slučaja s uhićenim hrvatskim braniteljem premijerka 'uzima telefon u ruke' i naziva predsjednika Srbije kako bi se imenovala komisija za rješenje te 'kaubojske otmice'.

Zašto to nije učinio hrvatski predsjednik, 'al pari', na najvišem nivou?

-Pa, valjda zato da ne bi poremetio pomno izgrađenu idilu bratstva-jedinstva u yugo-regionu!?

„Pa, preispitajte se obadvoje….nakon čega možete i odstupiti, vjerujte, neće biti velike štete!“

damir kalafatić