Zvonimir R. Došen: Vustaše su tuj zanavek!

Pin It

Dragi moji dečeci vustaše, 

mi bokibogme nemame fajde z našim jemigrantskim politričkim lubavima. Niena nam dobro ne zajde kat se zacopamo van naše plave trnace…

Mi sme ti denes pitomi kakti golubeki na Jelačič Placu. Nikog i nikaj ne dirame, čim skužime da je bratec Horvat, čim vidime da nosi horvatski grbek - z i bez Vu - z kvadratim ovak ili onak, čim nam pajdaš poveda da je za Državu Horvatsku mam nam se širi srčeko i grlime ga ne pitajuč gde je bil jučer, glavno je da bu zjutra skup z nami.

Onda pak neki jemigrantski politričari to naše dobrohotje zkoriste, jer mi podšprajcavamo vse horvatske organjizacije, pelamo naprej vsakog gospona kaj nam lepe poveda o našoj Horvatskoj i slobodici i tak dale, ne pitajuč kaj oni mislijiu o nami vustašama.

I onda, ni pet, ni šest, neki ot tih gospončekof, dok im mi najlepše popevamo, pleskamo i križiče za njih na glasačkim cedulama delamo, hez po nosu vse vustaše, celu Endeha z Tatekom na čelu i v ime demokrancije, politričke akrobacije i kufederacije počimaju nas preživele vustaše mokriti vse u šesnajst.

I onda, ak se koji naš razsrdi pa im kaže koju kaj ih ne ide počneju kričati: “Jeste videli te hude vustaše! Vse ih treba van hititi iz ove naše politrike.

Ja se pak niš ne čudim onimi našimi gosponima kaj su za cajta Endeha navek pri vladi bili i v lepim vustaškim zelenim ancugima po Zrinjefcu i Jelačič Placu kak cinksoldati špancirali, v Tatrama se pelali i piceke i pajceke jeli, a kat je za nas pošlo hudo, kakti Poncije bele si ručice oprali i nas kakti Iškariot prodali.

Mi vustaše iz dekunga to dobro znademo. Ti naši gosponi su bili, kakti se kaže, p r a k t i č n i. Tak su ih japek i mamica navučili, da se vsake vlade drže kak pijan plota dok ide dobro, a kat pojde šugavo da se mam drugega, sigurnješega ploteca brže-bole fataju.

Ne čudim se ni onim velmožama kaj su do zadnjeg časa v Zabregu tak kuražno vikali i Endeha ,Tateka i vse nas falili, a onda se v jemigraciji na vse nas počeli srditi kakti vrag na tamjan zato kaj nisme sledili nihove kuražne inštrukcije iz Zabrega i bole im leđa i starkicu na Drini i Dravi zaštitili. Nu treba ih razmet. Zgubili su vilice, foteljčeke, guskice, pajceke, samovozčeke, položajčeke, pa se z pravom na nas šofiraju, jer mi ki nikaj osim naše Endeha i našeg Tateka nisme imali, vse to dobro ne razmemo. 

Ali, ne, mi se niš ne sekiramo kaj govoreju oni gosponi kaj su primali penžije od vsih P - P, Jereze, pa i JBT režima, jer kakti sirote nisu niš znali, ni hteli, delati, ot nečega su morali živeti, kaj ne? 

Ne bute mi sad povedali da se ni ipak lepše živelo v Beogradčeku, Anteni, Fašinktonu i Londonu neg na Liparjima, v Glavnjači, v Mitrovici, Lepoglavi, v našim bunkerima na Drini.

I bum Vam nekaj v poverenju rekel. Kod nas v Zagorju se kaže da vsaka tica svome jatu leti i da gde si bil v mlade dane - tu buš i pod stare.

Vsi mi zname da se mnogi dedeki pod stare dane vrnu nazaj tam gde su v detinjstvu bili. Niš se, zato, nis čudil ni sekiral kat sam pročital v “Novoj” kak nas z nebuha striček Bogdanek žuhko špota. Ni mi niš čudnega kaj se fata za bosonogu glavicu, prevrtje očima i kriči da je naš Tatek vse zarajtal kaj su oni tak lepe vu Fašinktonu i Beogradu zriktali. 

Nima je vsima dobro napisal doktor Dinkecda kaj suvustaše mogli delati kat su oni drukali sad za Dražeka, sad za Pereka, sad za Titeka, sad za drek na žigici, a navek za kugu Jugu.

Kad je več reč o “Novoj” ja uzput velim da viš nije tak nova, ima skorom trideset let, pa kak se još ni vudala ne treba se čuditi da kadkad kriči kakti stara dešperantna frajla.

Inače, čestiam vsem vuredničtvu “Nove” za lepe ti friške vesti z Domovine ke dobijaju preko črlenog telefončeka. Jedino bi predložil jemigraciji da spela en konkurz z premijom od par jezerač dolarjev za prvega suradnika iliti vurednika  “Nove” kaj nam nekaj i o Hrvatskoj Državi spoveda, namesto navek o nekoj altrenativi režimu pot kojim vsi reže. 

Danam malo povedaju o glajh nezavisnoj vankufederativnoj horvatskoj Državi. Prosim, prosim, samo ak se na to ne bu Milovanček nasrdil. To bi bilo pametnejše nek da nama bokcimagaće ztresaju. Inače, kak sam vam več rekel, dečki su puni mozga, samo je škoda kaj špotaju nas vustaše zato kaj su njihovi dedeki iz vudreničkog veča, zvanog ZAFNOK, svoga Brozeka na vlast dopelali. Ali kaj se more? Opet su tu japek i mamica krivi, kak čitamo v knigi “Ko je ko v Jugi”, gde lepe piše da su im tateki bili “jugoslovenski katoliški spisateli”.

Mi se vustaše ne čudime ni onem našem najnovišem politiškem velikanu hokus-pokus-preparatuš, kaj vu Bonezajiresu vustašama tak lepe kadi. Da taj gospon navek fula nije čudo kat več petnaest let piše da je vustaštvo mrtvo - a mi smo još uvek tu - itekak!

On je kakti onaj grčki bogek Januš, kaj gleda sim i tam, naprej i na rikverc.

Oni se nadaju da bu prezident Horvatske, kak se več v tim stranjskim cajtungima najavluju, pa im ni zamerit jer takvih ima dost v Stenjevcu.

Čudimo se pak onima kaj bi mogli biti pametnejši, ali nečeju i nečeju. Kakti naprimer onaj paša Culfikar, Culfikarpašič, ili kak se več zove, kaj se sad pravi Bosanec po narodnosti, a prije je je bil:  Jugosloven, Srb, Horvat, musliman, pa opet Musliman i sam ti vrag zna kaj ne.

I još nam poveda da je poreklom od onega finog gospona Zmajlage Čengiča kaj su ga negdanji črnogorski “junaki” z leđa vucocali i onda vse falš opisali.

Ja bi pak rekel da taj dečec praf-na-praf poteče od babe Čengičkijine kaj ju je naš stari stekliš Kovačič tak lepe v pesmi opisal da je bila huda babetina klafrača za račun tujca.

Male se čudim i našem vuskrslom “Puteku” kaj ga takaj vureduju fest horvatski dećki ki misle da povest z njima počinje. Tak, naprimer, zamerili su našem govorniku na Desetotravanjskoj fešti v Torontu da je samo vustaše falil i vse gledal črez vustaške cvikere.

A kak bi, prosim lepo? Bi li bil dobar da je dal za praf Šubi, Vlatkecu i Krnjeku (Šubašiću, Mačeku i Krnjeviću, op.a.)?Nek si putničari proštiju negof lepi govor oštanpan v prošlem numeru”Vustaše” pa buju videli da je naš doktor itekak stvari na svoje mesto zrihtal.

Vsaki ki je v našoj povesti daval odpor stranjskim fakinima i nihovim domačim puršima i španovima taj je praf-za-prav bil vustaša, pa makar i ni predal molbu ot tri kopije i dopelal tri svedoka našem švicarskem stožerniku, kaj sat poveda da nas nigdar ni videl. Je, je, drageci moji, samo po takovim vustašama zdržala se Lepa Naša četrnajst i više stolet.

Naš govornik je lepo povedal da su Svačič, Gubec, Kvaternik, Musič i naši ini najbolši vsi bili vustaše i z tim je baš naglasil da mi nismo vuskogrudni i da ne držime vustašama samo one kaj su bili u vreme Endeha i kaj su imali plavu legitimaciju.

Ne buju nam valda kak onaj Blaževič v Zabregu povedali da je baš Maček zpostavil Endeha.

Vsaka mu čast kaj je priznal našu vladu, ali je fulal kad je zaštitnjake pozval da brane Jugu, a horvatke muže da daju svoja kola i voleke. Nu zaštitnjaki su rajše poslušali našega Tateka i tak vsi postali vustaše. To vam je bokibogme historija!

Vsima ki stalno klafraju proti nami vustašama, Tateku i Endeha mi prijatelski poručujemo, nučite se nekaj ot velikih narodov. Da su Francuzi kak vi oni bi čitavem svetu samo povedali o strahotama svojih gilotina. A oni ni pet, ni šest, več ti vsakom povedaju da su baš oni zmislili demokranciju i da za tak veliku ideju kak je bila nihova revolucija tih par stotinek tisuč odrublenih glavica ni nikakva škoda. Oni još uvek slave dan kad su svoju Bastijlu izroptali i gilotinu naštimali.

Te pametne francuzke gospončeke hoče nadjačati Jenglezi kaj vsaki den povedaju da su oni prvi spuknuli demokranciju još tam v trinajstom stoletju. Oni su vsi fajn i blagorodno rojeni, pa su vsim svojim gusarima i inim lopovima lordovske titule podelili.

Jamerikanci pak vsima povedaju krasne stvari o zbila pametnim gosponima: Fašinktonu, Linkolnu, Đefresonu, a kat negdo zloben počne povedati kakti su kavboji zmazali milijune “Červenokožcev”, oni sam zlegnu ramenima i kažeju da je to bila nuždna cena civilizirancije. 

A da nikaj i ne povedam o našim tovarišima  Rusekima kaj sad faliju Iveka Groznoga, Pepeka Velikeg I Kačušu Največu (carevi Ivan Grozni, Petar Veliki i carica Katarina Velika, op. a.), pa opet stričeka Josifa Stalina, makar su vsi na stotine tisuča glava odsekli kak da su bile od zelja.

Najte mi zamerit kaj mi reč ni tak fina, ja i vsi vustaše rad mame vse Horvate i srčeko nam se lepo spomina, ali nekima morame reč, kaktifrajeri v Zabregu veliju, bole da zpustite rolo na menzu iliti gubčeke, i Horvatska če od vas imati više koristi ak nas prestanete mazohirati.

Plug i brana Horvatu su hrana, a vustaša - to mu je obrana!

Zagorski stekliš, vaš stari vustaša z Kumrofca

Ovaj članak je 1984. objavljen u reviji “Ustaša”.  Iako o obliku satire u njemu su dosta točno opisana gibanja u hrvatskoj emigraciji u godinama prije pada “željezne zavjese”.

Članak je uglavnom reakcija na izjave nekih samozvanih političkih stručnjaka u emigraciji, koji su dok su za vrieme Nezavisne Države Hrvatske bili na “mekanim” dužnostima“ i, kako kaže naš Zagorski stekliš, špancirali po Zrinjevcu, jeli piceke i pajceke, bili veći ustaše od Poglavnika, a sada kad su sve to izgubili postadoše najveći kritičari ustaštva. Bila je to reakcija i na proponente “moderne hrvatske ideologije”, grupe “maspokovaca” oko Zlatka Markusa i njemu sličnih, čiji moto je bio “lijevije od Lenjina”, te pisanja nekih njihovih novina poput “Nove Hrvatske” koju je u Londonu tiskala grupa oko Jakše Kušana, koji su smatrali da smo mi u emigraciji, do njihova dolazka, bili nekakva dezorientirana retrogradna grupa letargičnih mlakonja koje je vrieme pregazilo. 

Na suprot našoj borbi za obnovu slobodne i podpuno nezavisne Države Hrvatske na svim hrvatskim poviestnim etničkim prostorima, oni su nudili nekakvu njezinu amorfnu olupinu koja bi se temeljila na marksizmu-lenjinizmu, najkrvavijoj ideologiji u poviesti čovječanstva. Ideologiji koja je u svim svojim fazama i oblicima oprečna svemu što je hrvatski narod kroz vjekove smatrao svojim svetinjama. Ta njihova Hrvatska, kako su i sami tumačili, mogla bi postojati samo kao integralni dio neke mnogo veće lievo orientirane multinacionalne zajednice. 

I, kako vidimo, uspjeli su u tom svom planu. Hrvatska je od ulazka u EU 2013., točno onakva kavom su je oni zamišljali. Samo izgleda da nisu baš računali na to da će tim  “prisajedinjenjem” njihovu ultra-lievu ideologiju (i vlast) uzurpirati nova, još lievijamultinacionalna Partija“emancipiranih” degenerata; pedera, lezba, transvetita i raznog drugog ljudskog šljama s čijim kromosomima i retardiranim mozgovima priroda, za neki samo njoj poznati razlog, zbija perverzne  šale.

Za Dom Spremni!

Zvonimir R. Došen