'Dnevničarenje', extra-djelatnost hrvatskih političara!

Pin It

Slučaj 'Dnevnice' u režiji i izvedbi Tomislava Sauche, samo je kap u moru načina stjecanja 'prihoda' ostvarenog od unosnog 'zanimanja' dobrog dijela hrvatskih političara koje bi se danas kolokvijalno moglo nazvati 'Dnevničarenjem'! 

Nesretni Tomislav Saucha tek je sitna riba među krupnim političkim 'ajkulama'!

Pa, uzmimo samo primjere iz bliske prošlosti iz kojih se vidi da su 'dnevničke štetočine' mahom partijski SDP-ovci koji se ugledaše u svoje ideološke pretke i njihovu promućurnu parolu 'snađi se druže'…

-Bivši ministar poduzetništva i obrta, plakat-meštar Gordan Maras cijeli je tjedan, svibanj 2015., bio na službenom putu u Sjedinjenim Američkim Državama. Obišao je Washington, kockarnice u Las Vegasu, Los Angeles i San Francisco. Na put je vodio svog stranačkog kolegu i tajnika svog kabineta Darka Baničeka te svoju intimnu savjetnicu u vlastitom kabinetu, Majdu Žujo; valjda, da mu pomognu pri šepavoj engleštini!? 

Rezultati njegova puta bili su ravni  nuli osim troškova puta i dnevnica…. 

Koliki su bilo troškovi zrakoplovnih karata, smještaja i dnevnica za njih troje, iz Ministarstva nisu znali odgovoriti; bila je to službena tajna u trošenju 'javnog' novca!? No ipak su naveli da je Maras održao čak 20-ak takozvanih panel-sastanaka, posjetio sajam Interop u Las Vegasu... Rezultat tog puta je, kažu, među ostalim, usmeni dogovor na 'časnu-riječ'-o 20 milijuna eura vrijednom VC fondu te dogovor o nastavku snimanja serije Game of Thrones u Hrvatskoj iduće dvije sezone. 

-Jer se Maras navodno sastao i s predstavnicima filmske kuće, HBO-a, ali bez protokola, zapisnika, ugovora!? 

Grlati Gordan Maras je u SAD-u bio još i 2013., a njegov let 'preko bare' u svibnju 2015. samo je zadnji u nizu brojnih putovanja hrvatskih, poglavito KUKURIKU-ministara u SAD-u…. 

-Nije samo Maras po Americi prodavao muda pod bubrege….

Čak 11 članova KUKURIKU-vlade od njih ukupno 21 u zadnje je tri i pol godine službeno putovalo u Ameriku. 

Neki od njih i više navrata, da im 'dupe vidi puta'! 

Te su, 2015. godine, u SAD-u uz Gordana Marasa putovali i ministar zdravlja, poznati 'talijanski skijaš' Siniša Varga, ministar branitelja, podrumaš Predrag Matić te ministar turizma Darko Lorencin. 

U SAD je iz čisto turističkih razloga putovao i bivši premijer Milanović, a najveću svjetsku silu posjetili su i ministar obrane Ante Kotromanović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar financija Boris Lalovac, ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i, naravno, ministrica vanjskih i eu-poslova, nesuđena UN-'sekretarica' Vesna Pusić.

Samo što nisu uglas 'propjevali' Amerika (i Engleska) bit' će zemlja proleterska!  

U Ministarstvu turizma kažu da je uz Lorencina u SAD putovala i glasno-govornica Eva De Zan Prusina(što joj je ime a što prezime?) i da su sudjelovali u New Yorku u panelu o promociji hrvatskog turizma. Kažu da su putovali ekonomskom klasom, karte su stajale po 7850 kuna, a trošak smještaja za četiri dana bio je 7080 kuna po osobi. Famozna dnevnica za SAD iznosi 95 dolara pa je svako od njih dobio još i 380 dolara po toj osnovi. 

Ameriku je obišao i podrumski ratnik iz Vukovara…

-Uz ministra branitelja Predraga-Freda Matića u SAD su putovali i njegov pomoćnik Bojan Glavašević te dvoje stručnih savjetnika u kabinetu ministarstva branitelja…zbog stručne pomoći u prijevodu s engleskog jezika. U New Yorku su, kažu 'izvori', imali panel-sastanke sa šefovima out-sourcinga u UN-u, u Bostonu su obišli znamenita crnačka sveučilišta, a u Washingtonu su, kažu 'izvori', imali sastanak s glavnim portirom u ministarstvu obrane SAD-a, dakako bez protokola. Na aviokarte u ekonomskoj klasi ukupno su potrošili 34.167 kuna, a na smještaj 5645 dolara. Svako od njih je dobio i po 570 dolara za dnevnice. 

U javnost su 'procurili' i dokumenti o putovanju Freda Matića i Bojana Glavaševića u Dubrovnik u srpnju 2015. godine, na koje je nestašni Bojan (dali kao svodnik???) poveo i dvije mlade djevojke-studentice koje je zaposlio u Kabinetu ministra Freda, a jednu je pod nejasnim okolnostima doveo čak iz daleke Amerike.

Interesantno, Državna revizija je utvrdila da knjiga putnih naloga Ministarstva branitelja sadrži podatke o datumu, mjestu i osobi koja je upućena na službeno putovanje, ali ne sadrži podatke koji se odnose na svrhu službenog puta, iznos dnevnica i troškove putovanja; jednako kao kod 'našeg' Sauche!?. 

Konkretno, iz primjera putovanja ministra Matića i njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića u Tursku(povodom stotine godina od bitke na Galipolju, nap. a.) i SAD, proizlazi kako su zadržali dio iznosa dnevnica koji su trebali vratiti, a nedostaje i pismeni izvještaj-kao prilog obračunu-s tog putovanja, koje je državu koštalo ukupno 120 tisuća kuna! 

Predrag-Fred Matić je lakonski poručio da ništa nije sporno, dok su main-stream mediji nakon dva dana 'zaboravili' cijelu priču.

Skijaš Siniša Varga je tri puta bio u SAD-u, a 2015. je godine sa svojim pomoćnikom i ravnateljima triju općih bolnica, u Chicagu navodno posjetio veteranske bolnice, jasno, bez protokola. 

Za aviokarte su plaćene 29.092 kune, za smještaj četiri dana 5307 kuna, a trošak dnevnica bio je 4167 kuna. 

Ministarstvo je platilo i aviokarte ravnateljima – 34.554 kune. 

Tajnik Gordana Marasa i njegova osobna savjetnica, na Fejsu su se hvalili putom u SAD, pogotovo svojim gastronomskim istraživanjima. 

Tako je dotični tajnik kabineta Gordana Marasa, Darko Baniček, na Facebooku objavio ('selfić'-)fotografiju samog sebe i savjetnice svog ministra, Majde Žujo, iz jednog gastronomskog restorana u San Franciscu uz koju je umjesto putnog izvještaja napisao: 'Svjetsko a naše. Najbolji restoran u San Franciscu'; tako je javnost doznala i elementarnu svrhu njihova putovanja.

Dvotjedni posjet premijera i njegove svite zemljama Aboriđina i Maora, Australiji i Novom Zelandu, ožujak 2014.g….

Još i danas javnosti nije do kraja poznata svrha, karakter a pogotovo ne i rezultati tog putovanja hrvatske delegacije sastavljene od premijera Milanovića, njegove supruge Sanje, prijatelja mu i ministra obrane Ante Kotromanovića, savjetnika Pelicarića i neizostavnog predstojnika Ureda, 'dnevničara' Sauche!? 

Nagađalo se radi li se o službenom, radnom ili privatnom, dakle neslužbenom karakteru tog grandioznog putovanja a na koncu izgleda da se radilo o čisto 'obiteljskom' putovanju, odnosno o posjeti tetki premijerove supruge koja živi u sidneyskom predgrađu Beral(u obitelji Mirka Nimca)! 

A taj 'posjet Sanjinoj tetki', što se troškova avio-prijevoza tiče, što dnevnica i noćnica, hrvatsku državu je stajao 325 tisuća kuna bez hrane, pića i bez osiguranja, bez troškova tjelohranitelja; poslovni rezultat putovanja, dakako, nula!

'Bivši', Stipe Mesić u Sjevernoj Koreji s dnevnicama iz državnog budžeta RH!?

Stipe Mesić, predsjednik Hrvatske između 2000. i 2010., u strogoj tajnosti od svoje države, posjetio je Sjevernu Koreju a o odlasku u tu zloglasnu komunističku državu, koju vodi imbecilni Kim Jong-un, nisu bili upoznati ni njegovi najbliži antifa-suradnici, čak ni odani mu savjetnik Tomica Jakić. 

……Baš kao što nije poznato kada je Mesić bio u Pjongjangu, 2015. ili 2016., kojim povodom, po čijem nalogu i s čijim dnevnicama(-iz državnog budžeta, dakako, nap. a.), što je tamo radio u interesu svoje Hrvatske države i…..s kim se tamo sastao? 

Njegov posjet je bez ikakve sumnje bio čisto prijateljske naravi kao svojedobno i posjet toj zemlji uzora mu druga Tite, davne 1977.godine!

E, pa neka mi oprosti Kim Jong-un što ga nazvah imbecilom, politički je imbecilna ova država, moja Hrvatska, koja i dan-danas 'ambasadorom' u Francuskoj 'drži' Ivu Goldsteina s Titinom slikom na radnom stolu a ovom političkom imbecilu, šarlatanu Stipi Mesiću, dozvoljava uime države širiti 'bratstvo i jedinstvo' s najvećim neprijateljem svjetske sigurnosti!

 

damir kalafatić, svibanj 2017.