Definicija Dalja

Pin It
Obljetnica srbijanskog pokolja Hrvata u Dalju ove će godine meni ostati u pamćenju i kao još jedan dan tijekom kojega mi se kosa na glavi digla dok sam promatrao kako hrvatski vladari na svaku natruhu nepovoljne im istine o njima samima odmah urlaju o "zloupotrebljavanju" svečanosti, pijetetu prema žrtvama, jeftinim političkim bodovima, itd... itd...
Pa za srbijance je vrijeme, čini se, zaista povoljno. U svakom pogledu. Ukratko - na taj su dan ta dvojica pripadnika te neke čudne, neljudske rase, sve žrtve pokolja u Dalju preko zemaljskih im pokrova još i dodatno pokrili amblemom zločina, odnosno istom onom ikonom velikosrpske politike na kojoj su umrli; simbolično ih uz smiješak poklavši i do smrti mučivši još jednom.

Jer ovo kaj se dogodilo je čisti primjer oholosti u kojemu vladari za sebe zadržavaju "pravo na pravednost", ne libeći se čak niti vapaj mučenika iz crne zemlje opisati kao "skupljanje jeftinih političkih bodova".

Osobno o G. Šišljagiću koji ih je odlučio prozvati ne znam ništa, ali o mučenicima iz Dalja znam dovoljno za potvrditi, potpisati i pozdraviti svaku riječ koju je vladarima dotični izgovorio

Jer uzmimo trenutak i, iako bi i to bilo potrebno, trenutno ne ulazeći u daljnju povijest mjesta, definirajmo Dalj samo u kratkim crtama?

1. - Na početku srbijanske agresije, Dalj je stratište hrvatskih mučenika; masovna grobnica i mjesto prvog većeg pogroma i tjeranja Hrvata sa svojih ognjišta. To je mjesto na kojemu su se odigrala prva krvava, masovna mučenja hrvatskih policajaca, branitelja i civila. To je mjesto koje pokazuje PRAVO lice srbijanske većine tijekom njihove agresije na "komšije", ali također nam ukazuje i na njihovo PRAVO lice danas; jer se nitko od njih niti danas ne osjeća krivim - NI ZA ŠTO.

ONI BI SAMO DA SE TO: "ŠTO PRE ZABORAVI".

Kaj je Dalj 19 godina poslije?

2. - Dalj je, 19 godina poslije, i mjesto gdje su prije nekoliko dana josipović i njegov prijatelj/drug tadić još jednom pljunuli na sve žrtve Domovinskog rata; jer se tu i onda nije govorilo niočemu kaj bi imalo veze sa žrtvama, već je prioritet i dalje - Zaborav zločina. Počevši od samih daljskih mučenika koje su srbijanci devedesete poklali, pa sve do zadnje žrtve srbijanske agresije na okolne zemlje - josipović i njegov drug o tome - "ne znaju" ništa; niti se ijedan od njih baš trudi prisjetiti se ičega. Tako je Dalj i u tome pogledu, samo još jedno od mjesta na kojima srbijanci i njihov precednik, ruku pod ruku sa hrvatskim precednikom, čvrsto stoje na svojim položajima, koji glasi kako niti oni, niti većina srbijanskog Naroda, niti ne pomišljaju priznati, a kamoli tražiti oprost, za ikakve zločine ili štetu koju su počinili Hrvatskoj u 5 godina krvave, zlobne i nemilosrdne agresije, u kojoj nisu štedjeli nikoga i ništa.

Taj josipovićev drug tvrdi kako su devedesetih srbijanci u Hrvatsku došli samo posuditi jednu vjersku ikonu, restaurirati je, i kad odluče kako je vrijeme povoljno - vratiti je.

Jedan se od njih smješkao sa užitkom i podlom zluradošću, a drugi, volio bih vjerovati - u blaženoj, bezbožnoj tuposti, ne znajući kaj radi. Ali niti u to nisam siguran. Jer znajući za njegove ostale poglede na ljude koji su branili svoj Dom, možda je i on znao kaj radi, ali vjerovao on u to ili ne - na kraju će mu suditi isti On kojega danas negira, a na čas smrti će ga zazivati.

3. - Dalj je, nadalje, - i mjesto gdje nekakvi ministri i ministrice, vladari i vladarice dolaze pokazati svoja lica, odijela i preplanule tenove, ali ne na predugo vremena. Jer zamislite samo razgovor prije odlaska na jedno takvo mjesto:

- "Kol'ko ćemo dugo bit'? 

- Pa nećemo dugo, nije ih tamo poklano puno. Čedrdeset, pedeset najviše. 

- Aj' dobro, 'ko će po ovoj vrućini...? 

- A ima i Hrvata tamo, pa možda dođe do neugodne situacije? 

- Sve je sređeno, par minuta ja, par minuta vi, i već smo za po' sata na šampanjcu kod Jovana. 

- Neću ja šampanjac, ja ću gemišt". 

I to je Dalj danas. Mjesto gdje se odlazi na što je kraće moguće; tek toliko, po onim bapskim pričama: da "ne pričaju ljudi da nismo bili..."?! 

A ove je godine to i mjesto na kojemu je jedan čovjek rekao ono kaj misli svaki Hrvat u Hrvatskoj. 

- "Kako se u ime moje, u ime žrtava i u ime čitavog izmučenog Naroda Hrvatske usuđujete bratimiti i udruživati sa krvnikom dok taj krvnik čak niti zločin ne priznaje!?

Tko vam je dao moć za ispričavanje u moje IME!? 

JER MOJE JE IME OD IKAKVOG ZLOČINA ČISTO, NEOKALJANO I PRAVEDNO! 

MOJE JE IME - IME ČOVJEKA KOJI JE BRANIO SVOJ DOM, OBITELJ I NAROD; NE SAMO NE UČINIVŠI ZLOČINA, VEĆ I PONUDITI OPROST - ALI SAMO ONOME KOJI OPROST UOPĆE ZATRAŽI!?

TKO JE OD NAS ZATRAŽIO OPROST!? 
TKO JE PRIZNAO ZLOČIN I NA SEBE PREUZEO ODGOVORNOST ZA ŽRTVE PO KOJIMA VI, NITI NE TRAŽEĆI KRIVCA ZA MUKE NJIHOVE, PLJUJETE!?

I to je Dalj danas, Sestre i Braćo Hrvati. 

Mjesto na kojemu se one najgore spodobe - ljudske hijene dolaze naslađivati nad zločinom; dok im dezerteri, paraziti i beskičmenjaci bez pameti ili razuma crveni tepih prostiru, klanjaju im se i bez srama fašističkim čizmama po svetim hrvatskim grobovima gaze. 

I takvi se još usput i nazivaju Hrvatima; dok one koji od njih traže plaćanje računa proglašavaju provokatorima i skupljačima jeftinih političkih bodova? 

Pa gospodo i gospođe, ako vi sami u Dalj niste došli po one najjeftinije, najkrvavije političke bodove, zašto vam je smetalo još 5 minuta pred grobovima stajati? 

Svatko tko je prijatelja i subrorca mrtvog ili ranjenog na leđima nosio shvatit će kad mu kažem kaj znači prije u nesvjest pasti nego nosila ili lijes ispustiti, ali nekima je u Dalju prevruće čak se pred žrtvama i na 5 minuta pokloniti? 

Je li vam hrvatsko sunce toliko teško, ili je neki drugi strah u pitanju? 

4. - Ali Dalj se razvija, i živi s vama i bez vas. 

I tako ćemo jednoga dana osim ovakovih opisa Dalja imati i novi - primjereniji mu opis. 

Opis u kojemu će na obljetnice srbijanskih krvavih orgijanja nad hrvatskim Narodom STVARNI hrvatski velikani dolaziti, i ISKRENO se klanjati žrtvama koje su tamo pale. 

A do tada - sram vas bilo, i idite i samo se nastavite do poda klanjati "kolegama". 
Idite gdje vam "sunce nije vruće", pijte i žderite sa srbijanskim vam kolegama, ali ne tražite od Hrvata poštovanje prema vašem nipodaštavanju žrtava i beskičmenjačkoj politici prema zločincima.

Streh