Demokracija u Hrvatskoj, civilne, 'nevladine' i ine udruge

Pin It

Osoba pametnija od mene nedavno mi reče ovako: Na udruge se primjenjuje slijedeći sustav kontrole (po zakonu o udrugama):

- nadzor članova, nadzor svih kroz javnost (svatko te može prijaviti ako misli da kršiš zakon ili radiš izvan ciljeva osnivanja)

- nadzor ureda opće uprave

- inspekcijski nadzor i porezne uprave

E sad, prema civilnoj politici - oni bi trebali biti između države (koja je uvijek represija) i građana (koji imaju određene potrebe).

Zašto to u današnjoj Hrvatskoj ne funkcionira?

Jer: - ako ti soroš da lovu - on točno kaže za što je daje.

- ako ti Hrvatska da lovu preko ministarstva, i ona zna točno za što je daje, i time ili kupuje tvoju šutnju, ili ti plaća obavljanje prljavih poslova za nju

- ako ti Hrvati daju lovu (što je sve rijeđe, zbog potpunog moralnog rasula i uništavanja svih vrijednosti u zemlji - a što vlada izdašno podržava) - Hrvati dakle govore kako poštuju tvoj rad i podržavaju način na koji radiš

- ako ti sponzori daju lovu, oni na obavljenome žele svoj znak, a to je prikriveno reklamiranje (uobičajeno za yutel i SVE „hrvatske“ medije)

Uglavnom - u zemlji u kojoj je klađenje grijeh - 80% profita od kladionica ide preko "nacionalne" zaklade za dio javnog ili općeg dobra!?

Naša je država u takvome kaosu, da teoretičari tvrde kako bi bez tog i takvog novca došlo do oružanih sukoba i revolucije.

A ja se onda pitam – nije li i vrijeme?

Primjer: jedna od rijetkih uistinu nevladinih, HRVATSKIH udruga - Udruga stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata, već odavno je zatražila od Vlade da prizna stradalnički status svim zaposlenicima koji su stradali u srbijanskoj agresiji/Domovinskom ratu - tijekom neprijateljskimh napada na hrvatska poduzeća uz bojišnicu.

Članovi Udruge stradali su radnici (NEGDAŠNJIH HRVATSKIH, danas opljačkanih i prodanih u bescijenje) poduzeća koja su radila uz bojišnicu - Ine, HP-a, HT-a, HŽ-a, Janafa, HEP-a, "Đure Đakovića", Vodoprivrede, sisačke Željezare, "Belišća" itd. - a od 1991. nemaju nikakav status.

Naime, poginuli ili teško ranjeni radnici tih poduzeća nemaju prava kao stradalnici Domovinskog rata kao ni njihovi kolege koji su stradali ili ozlijeđeni na radu.

Nikada im nije odgovoreno, iako Udruga nema više od stotinjak članova, te pozitivno rješenje njihova statusa ne bi nimalo opteretilo državni proračun.

Ali, kaj se onda, „čudom“, događa?

Odjednom se u „stvar“ miješa i ozloglašena „nevladina“ udruga „Documenta“, koja nakon neuspjelog udbaškog jajeta zvanog Recom, na kojemu se ukazivalo vrijednosno određenje prema žrtvama, te prvenstveno zaštita srpske nacionalne manjine i stalni rad na vidljivosti uvijek jednih te istih žrtava gdje se gubio kontekst, a isticala samo žrtva, čime se stjecao dojam kako su srbi bili ugrožena manjina, kako su bili nevine žrtve itd... - mijenja svoj "modus operandi".

U zadnje je vrijeme naime, usprkos svim krizama i recesijama koje pogađaju svakog poštenog čovjeka, u toj udruzi kojoj ama-baš nikako ponestati novca - „nekim čudom,“ došlo do promjene agende - te ta udruga iznenada počinje zagovarati sve više tzv. „SVE žrtve“, tzv. „prava SVIH“ - sukladno načelima „jednakopravnosti i jednakosti“ (bratstva i jedinstva, "zlobnici" će primijetiti) - pri čemu je invalid invalid, NEOVISNO o tome kako je nastupila invalidnost (izjednačavanje RVI i civilnih žrtava, itd...)

Svakome tko shvaća značenje riječi „Pravda“, jasno je kako je izjednačenje prava civilnih i vojnih invalida neprihvatljivo, čak i u onom humanističkom načelu - „pa svi invalidi su isti“, i to iz više razloga. Najbitniji su razlozi kako je naša invalidnost izjednačena s invalidnostima na radnom mjestu uslijed upućivanja države na određene aktivnosti, što sve države svijeta tretiraju drugačije od invalidnosti koja je nastupila uslijed prometnih nesreća, više sile, ratnog djelovanja, terorizma, povreda na radu (civilnih) ili invalidnosti po rođenju.

Znači polazeći od toga, postaje zaista nejasno od kud potreba za zagovaranjem humanističkih načela izjednačenosti (u ovom slučaju invalidnosti i PRAVA NA ODŠTETU) i od kuda među Hrvatima zloglasna „documenta“ u tome

Shvaćate li svu dubinu te gadosti, i kako nema toga dna na kojemu bi članovi takovih „nevladinih“ udruga uopće mogli i obrisati pod svojim žrtvama?

Jer po tumačenju moje svekolike nepodobnosti – „documenta“ i slične „nevladine“ udruge i ostali sudionici specijalnog Rata protiv Hrvatske su u ovoj, i svim ostalim pričama - samo zbog jednog cilja:

Milom ili silom ishoditi zakone po kojima su svi hrvatski pravoslavci(srbi) - tijekom agresije na Hrvatsku, u biti bili civili, pa čak i oni koji su i iz topova pucali; iako je krajinski zakon donio zakon kako su svi vojna lica, o čemu postoje zabilješke i istinski spisi(dokumenti).

Po tome bi se „zakonu“ potom - svim tim četnicima morali dati sva prava (uz ona kojima su ih već obasuli), a pod prvo i njima najdraže recimo: rezanje braniteljskih mirovina i davanje tog novca onima koji su branitelje i civile na područjima "krajine" ubijali.

A uz SVE TO - iza stoji njihov pravi cilj - AGRESOR NA TAJ NAČIN OD HRVATSKE MOŽE NAPLATITI RATNU ODŠTETU i RUŠITI HRVATSKU TUŽBU, I TO PREKO TRUPALA ČAK I OBITELJI, "nevinih civila", u biti poginulih pripadnika vojske "krajine".

I onda odjednom matić i d.o.o. odjednom imaju sastanak, u kojemu se uvažavaju riječi "document-e", spominje se dosadašnji "nedostatak političke volje", i matić obećaje svašta - i to za 2014. godinu, jer za tu godinu nama Hrvatima - očito "kuhaju" nove zakone. Vjerovatno po "receptima" četnika koji su '91- iz porušenog Vukovara tražili od slobe još samo salate?

Ali ne ulazimo uopće u taj horror scenarij po kome bi sd-partija 2014. još uvijek vladala Hrvatskom na način na koji vladaju danas - kao stražari u komunističkoj kaznionici za političke zatvorenike Goli otok - i to sa, koje li ironije, josipovićem juniorom na čelu ?! i tako spavamo malo ili nimalo, kako tko:

Uglavnom, sada kada je matić i d.o.o preuzeo "document-a" "naredbe" - što se dalje može očekivati?

Možda ovo: Predstavnici Hrvatske udruge stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata bi tako „ni krivi ni dužni“ - ovdje imali tek ulogu janjadi koja misli kako ide na pašu, a u biti idu na strizanje vune; „documenta“ tu ima ulogu relativiziranja krajinskih spisa i prikazivanja četnika nevinim civilima; dok bi matić i kompanija imali za zadatak samo i dalje keširati čekove, te pisati masovne odbijenice istinskim stradalnicima - Hrvatima, jerbo su oni, eto - sva svoja prava već i dobili, kako piše (ili će isti to već napisati) u zakonu tom i tom.

A usput budi rečeno:

Po nekim zadnjim objavljenim brojkama, brojka umirovljenih civilnih invalida (prava stečena tijekom agresije, pa su najvjerovatnije i proistekla na temelju nekakvih "potvrda" od "velepoštenih" liječnika kako su njihove ozljede posljedica Rata) je skoro pa dvaput veća od umirovljenih Dragovoljaca DR-a (70-ak tisuća naspram oko 35 tisuća, sa napomenom na DRAGOVOLJCI). Jer ako uzmemo ukupno mirovine Branitelja (plus Dragovoljaca), onda je tu rezultat malo "bolji" za Branitelje, sa oko 50-ak tisuća mirovina naspram 70-ak civilnih invalidskih mirovina.

Ali sada se odjednom ta brojka mora i povećati, i to začudo - sa "srdačnom" podrškom documente(rekoma, ista stvar, drugo pakiranje).

Bez daljnjega - mene bi fakat zanimalo jesu li ljudi kao g. Ivan Mravak npr, ili njegovi vukovarski kolege; ili Alenka Mirković itd, odnosno SVI Hrvati oštećeni, ranjeni ili oboljeli tijekom srbijanske agresije na Hrvatsku ostvarili ikakva prava od ovakve Hrvatske, ali smetalo to nečijim osjećajima ili ne - nimalo me nije briga za ikakva prava SAMOPROGLAŠENIH pobunjenika, terorista i četnika.

Pa bi se shodno tome - možda moglo započeti, eehrmm... - ne znam... -aha! - možda kakvim registrom civilnih invalida - primatelja mirovina, a koji su invalidnost i ranjavanja zadobivali tijekom rata češće i u većem broju od nas Ratnika na prvim crtama?

To bi bio dobar početak, ne bi li?

Početak nakon kojega bi morali slijediti registri četničkih zločinaca koji I DALJE SLOBODNO hodaju Hrvatskom, registri udbaških i partizanskih zločinaca, itd... itd...

Ili je to za partije koje nam se smjenjuju na vlasti jednostavno – „previše pravde“?

 

Darijo Strehovac - Streh