'Nestali nacionalisti'

Pin It

Ovo je odgovor na komentar Dr. Glibo Rajka, u svezi kolumne "Mirotvorni šovinist, Nenad Popović", iz pera G. Kalafatić Damira, od 04 Siječnja 2011.

Dr. Rajko Glibo je u svojoj kolumni postavio tezu kako: "pisci komentara trebaju ići argumentima i polako napuštati ono ofucano "jugonostalgičari"...

Jugonostalgija je vrlo širok pojam, ali odlučio sam barem pokušati iznijeti svoje viđenje najštetnijih vidova u Hrvatskoj i susjednim nam državama danas (sa iznimkom srbijanaca, naravno, jer za njih je yugoslovija uvijek i bila tek nadomjestak za veliku srbiju, koju su oduvijek kanili stvoriti čim im se pruži prilika).

Devedesetih su godina, "glavešine" yugoslovije – srbijanci i "jna" - bili uvjereni kako je ta prilika pred njima, te kako čak niti njihova sprdnja od vojske taj Rat ne može izgubiti, pogotovo zbog činjenice kako je čitava Europa (a i šire) bila uvjerena u njihovu pobjedu, te su im u agresiji na okolne zemlje pomogli na sve moguće načine – od embarga na oružje napadnutim zemljama, pa sve do političkih pritisaka koji na Hrvatsku traju i dan-danas.

Ali to je već ipak druga tema.

Dakle - U jednoj rečenici o yugonostalgiji:

HNK i jedan od najljepših trgova u Zagrebu se zove - kako?

Pametnome dosta.

Ali ako želite opširnije:

Kako bi se opisali "jugonostalgičari", neophodno je prvo pojasniti "jugoslaviju", a redom slijeda – i jugošovinizam, kojega su "nostalgičari" često i nesvjesni.

1. – Prvo moram iznijeti tvrdnju kako čak niti u yugosloviji nisu svi vladari bili čudovišta, već je na nižim položajima, najčešće onima na kojima se zahtijevala stručnost, i među njima postojala šačica humanista, poštenih ljudi, ili najobičnijih polupismenih idiota (idealista?) koji su zbog razloga kao kaj su politička i državnička kratkovidnost, zaslijepljenost ideologijom ili nesposobnost sagledavanja čitave slike - zaista vjerovali u "pravednost" srboslavenskog uređenja, te mogućnost samoodržavanja tog labavo sklepanog čudovišta najrazličitijih naroda koje se može zamisliti.

KAKO danas nazvati te ljude?

2. - jedan od boljih primjera "jugonostalgičarstva" u Hrvatskoj danas je i odvratan prijezir prema dijaspori, odnosno ljudima koji su emigrirajući iz srboslavije u pravilu dokazivali svu bijedu i jad iste; te koji su u svim zemljama svijeta za sebe i svoje obitelji u vrlo kratkom roku nakon odlaska stvarali i više nego pristojne, čak i bogate živote, čime su direktno i vrlo uspješno uništavali ideju o srboslaviji kao "socijalističkom raju na zemlji".

Zbog toga su nerijetko bili ubijani od strane Udbe i Kosa, koji su istovremeno i jedni od najboljih pokazatelja šovinističkog karaktera srboslavije, a koji su ustrojeni isključivo kao sredstvo za zastrašivanje i držanje u pokornosti onih koji su i pomišljali na istupanje iz stoke.

Jer nesrpski narodi u srboslaviji i nisu tretirani puno drugačije od stoke; po već navedenom primjeru tople štale i redovne porcije sijena.

KAKO danas nazvati josipovića i ostalu "kompaniju" koja ne priznaje udbaška ubojstva, već ubojice uzima kao savjetnike?

3. - Pokolji na Križnim putevima, poratna ubojstva HRVATA antifašista, uništavanje HRVATSKOG antifašističkog pokreta i integriranje titoidno-yugo-četničkih temelja zla, krivotvorenje povijesti, ubijanje inteligencije, sustavno skrivanje zločina i zločinaca, te metodično podizanje virtualne, ali VRLO STVARNE I UBOJITE inačice "berlinskog zida" oko Hrvatske.

KAKO danas nazvati ljude koji to ne smatraju zločinima, te se prema ubojicama i tamničarima odnose kao NEDODIRLJIVIMA?

4 a. - Rječnik nam o šovinizmu veli ovo: ekstremni, agresivni nacionalizam koji teži sužavanju i uništavanju slobode drugih nacija, vjera, rasa i njihovih obilježja, raspirivanju mržnje i poduzimanju radnji protivnih pravima čovjeka i građanina.

Poznato vam zvuči? JE LI TO OPIS SFRJ, ili Hrvatske?

KAKO nazvati ljude koji će na to pitanje odgovoriti: Hrvatska"?

4 b. - Koliko god nekima (ili iz čistog neznanja, zatupljenosti ili drugih razloga) roditelji pričali drugačije, srboslavija je bila tvorevina u kojoj su karakteristike opisane u "4 a" bile jamstvo opstanka iste; a kojom su vladali "funkcioneri", koji su funkcije "zasluživali" ispunivši nekoliko od zadanih uvjeta:

1. - pripadnost srbskoj nacionalnosti.

2. - posjedovanje KP knjižica.

3. - ropskim mentalitetom zadovoljni; te spremni na izdaju i zatvaranje očiju pred patnjama sunarodnjaka.

(Ovdje je zanimljivo napomenuti kako su u "sfr" Hrvatskoj najcjenjeniji među udbaškim kadrom nesumnjivo bili hrvati - Orjunaši).

4. - dokazivanjem u NOB-u, preferabilno "pothvatima" na Križnim putevima nesrpskih naroda Frankenšteinski skrpane zajednice nazvane "jugoslavija", ili krvnim srodstvima sa istima.

5. - simpatiziranjem dinastije Karađorđevića i četničkog pokreta.

6. - što većom sličnošću volovima koji pitati ili razmišljati ne znaju, ali vući kola znaju.

7. - preferabilno pripadnošću proleterskim brigadama, kao npr - 1. proleterska...

I sličnima…

KAKO danas nazvati ljude koji potpadaju pod taj opis?

I za kraj, neka svi oni koji žale za tom tvorevinom, jer su njenim neminovnim raspadom IZGUBILI NACIONALNOST, neka oni sami svojim riječima opišu "jugonostalgičare", nacionaliste ili "jugošoviniste", jer nama koji znamo kaj je bila "jugoslavija", riječi koji ih opisuju su uglavnom uvrede.

Najviše bi me zanimalo odakle im pravo nacionalnu osvještenost Hrvata ili bilo kojeg drugog Naroda nazivati "fašističkom", primitivnom, štetnom, itd... itd... - kad je upravo njihova IZGUBLJENA NACIONALNOST onaj glavni pokretač koji ih razdire, te zbog koje zamjeraju apsolutno sve - svima oko sebe?

Razjasnimo više činjenicu kako Nacionalizam nije pogrdna riječ, već riječ koja opisuje prvenstveno želju za boljim životom unutar granica čovjekove Nacije – naroda; isto kako je za sve nacionalno osviještene Hrvate riječ "yugoslovenizam" ili bilo koja inačica iste, tek umanjenica fašističke, pa ako želite i nacističke – ideje o velikoj srbiji, koja se uz pomoć Engleske i Francuske Nacije prvenstveno, već stoljećima pokušava nametnuti kao ARIJEVSKA nacija na "Balkanu".

Riječ "balkan" je napisana pod navodnicima jer Hrvatska s tom izmišljenom REGIJOM nikada nije htjela imati veze, i u nju su je uvijek ugurali silom ili prijevarom.

Hvala na pažnji, Pozdrav

Darijo Strehovac Streh