Tko bu zeo metlu u ruke?

Pin It

Jer kaj god koalicija pokušala ispravit, doskakuće barem netko iz mostovih pionira malenih, i zaurla jedno "pravo-ženski" - ne! Kad velim pravo ženski, onda mislim na ono starinski "pravo-ženski" - ona BI, al da joj NE uđe. A tko će tu bit najglasniji nego - najmanji pionir maleni - petrov. On je već nebrojeno puta u ovih zadnjih oko 6 mjeseci potvrdio staru, mudru izreku, kako nema luđeg čovjeka od psihijatra.

Hrvatski Branitelji još uvijek nemaju svog ministra, pa smo i opet negdi u istom čamcu ko i Hrvatska općenito, jer ni Hrvatska još nema vladu. Zaprav.

nekaj se tu miče, i potezi se vuku, al ajme nama ak sve to bude izgledalo ovak sljedeće 4 godine.

Ljudi kaj žele promjene koje su obećali Hrvatima pokušavaju, al na svakom koraku ih pioniri maleni koče, čak su i na mjesto prvog pendreka uspjeli ubacit ostojinog frenda, pa eto nam ga na.

po njegovim prvim izjavama vidimo tko su za njega nesretnici, a tko - kaj drugo nego ustaše.

Ministar Hasanbegović je već prošo sito i rešeto, a kaj mu još mostovci u kakofoniji sa psihopatima iz kokošinjca spremaju - samo pakleni demoni znaju, jedino još oni i urše urlikarice su si s njima dobri, pa o tome znaju nekaj više.

Ministar znanosti sreća pa se nije rodio u srednjem vijeku, jer bi ga mladi "antifašisti" zajedno sa starim udbaškim vampirima već naboli na kolac, ogulili, spekli i onda ga zapali ko vješca na trgu njihova jugoslovenskog najvećeg sina - jozefa bizarionoviča titseka, i to u zdencu među onom dječicom.

A da su dječica od krvi i mesa, i još iz Vukovara, ili iz izgranatiranog Doma za djecu u Klaićevoj - onda bi iz beograda još tražili i salate, pa da dobro "začine" omraženoga im "klerofašistu".

Al poslije ne bi zaboravili od teršelpičke i štrpca zatražit "certifikat" kak su sve do jednog djeteta u biti bila "srpska nejač". Svih 204-oro. I to bi im još i pola "časnog" sabora i potpisalo, s pupavcem i stazićem na čelenki.

Kad smo već kod glava - ministar vanjskih poslova dosad nije obavio ni onaj najbitniji zahvat, a taj bi otprilike bio i njegov najpopularniji u Hrvatskoj, a i šire: poslat pušićki glavu neke živine u krevet, i tako joj napokon jasno i glasno odgovorit na njen upit o tome oće li joj podržat kandidaturu za prvu "drugaricusekretaricu" pri UN-u, il neće.

Umjesto toga je zasad izbrusio par jezika, i našo i ucrto sve izlaze iz Hrvatske. Ajmo se nadat kak će ih barem dobro označit nekim trakama, pa kako veli psihopat milanović - il će ih koristit oni, il mi.

Iz svih ostalih ministarstava malo ili nimalo vijesti.

Jer kaj god koalicija pokušala ispravit, doskakuće barem netko iz mostovih pionira malenih, i zaurla jedno "pravo-ženski" - ne!

kad velim pravo ženski, onda mislim na ono starinski "pravo-ženski" - ona BI, al da joj NE uđe. A tko će tu bit najglasniji nego - najmanji pionir maleni - petrov. On je već nebrojeno puta u ovih zadnjih oko 6 mjeseci potvrdio staru, mudru izreku, kako nema luđeg čovjeka od psihijatra.

Taj se ponosi time kaj pojma niočemu nema, i to opravdava time kaj veli "da on osluškuje glasove Naroda", i po tome se ravna. Znači li to kak se ravna po milki i jozi koji se usred mirne metkovićevske noći na sav glas svađaju oće l' gledat CSI miami il CSI new york, il po anketama ipsospuls-a, koji stalno valjda drže prste na tankoćutnoj jusipovićevoj rukici i osluškuju što petrovu kroz jusipovićevo slabokrvno bilo "narod" pokušava doturiti - ne znamo.

Pa se tak evo već od postanka čitava politika petrovog mosta, ili ćuprije, kak im njihov miljenik ostoja ranković tepa - svodi na uvijek te iste nebulozne izjave pred snopom mikrofona pod nosom jako zbunjenog mladca koji još ne zna bi li piškio ili kakio - "đekna još nije, a ne znamo ka' će, al sa puta mi ne skrećemo".

S puta bi čak bilo i malo nezgodno skrenut ak ste na mostu, ajmo mu priznat, al taj isti most nisu gradili joža štef i dragec, pa ak već sam ne mre odlučit, nek priupita arhitekta, i završi već jednom s ovom agonijom.

Jer tko zna, ak ovo još malo potraje, pa lik stvarno prolupa do kraja - možda bu još malo pa čak i jamba pito za mišljenje. Il kutlu, il canjugu. Il tatu ćiru, koji je i opet popularniji čak i od seve nacionale bez ono malo jaja.

Za ziher znamo jedino koga petrov i njegovi drugovi sigurno nikad neće pitat nikaj. Neće pitat "ustaše".

A ustaše su - zna se - svi koji su ikada, protiv bilo koga - branili Hrvatsku. Bilo to protiv Turaka, jugoslovena, il četnika, apsolutno svejedno - Hrvatsku se i Hrvate braniti ne smije! To je po njima nacionalistički, nazadno, i tragično za Hrvatsku, i svi koji su ikada branili Hrvatsku i Hrvate su - ustaše.

Dakle za most su totalka katastrofalni, sramota i nepodobni svi koji vole nogomet a ne vole radmana, koji vole slavonski kulen a ne vole burduš mesića, svi koji vole hrvatski stijeg a ne vole pušićku, svi koji vole more a ne vole teršelićku, svi koji vole pršut a ne vole milanovića, svi koji vole hobotnicu a ne vole ostoju, pa eto sad napokon - i svi oni koji vole Hrvatsku, a ne vole lozančića.

I tako dalje, i tako dalje... božo se ne da. On i njegovi mostaši i dalje na taj način, preko jusipovićevih "žila kucavica" - osluškuju bilo "Naroda". Samo ne vele kojega naroda. Hrvatskoga sigurno ne, po mome mišljenju, inače bi svi ovdje navedeni već ekspresno bili procesuirani kak su i zaslužili, za sve ZLO kaj su u zadnjih nekoliko desetljeća nanijeli Hrvatima i Hrvatskoj.

Al božu za to nije briga. Božo "ne spominje prošlost ni bitke daleke, jer rođen je tek posle njih..." Pa ibro dirka svirka, a Dianne ko Dianne... za to malo slave rupa posred glave... opametila se žemska.

I sad je tu ono zadnje. Ona zadnja sramota ove čitave garniture na vlasti, a koja još uvijek nije uspjela preuzet vlast.

Dolazimo do tih prebijenih, mokrih i izgriženih vukova koji se i dalje drže neke nebulozne ideje kak smo pobijedili u Ratu, pa bumo onda pobijedili i u miru. A u miru je tolko teže nego u ratu, vukova je sve manje, a bitke su sve teže.

Neki pričaju o Brkiću kao ministru Branitelja, neki otvoreno govore kak nas treba sve pod ledinu, neki kak nam ministarstva nit ne treba, neke zabole, a neki bi pak jednoga od najizgriženijih, najviše izmrcvarenog, najgladnijeg, i najoštrijeg.

Ja na žalost - ne vjerujem kak HOS-ovac Banić ima ikakve šanse kak će on ikad postat ministar Branitelja. To za HOS jednostavno nije "u igri".

"U igri" su samo hadezejevski poslušnici i esdepejevski poltroni, i kocka staje tu. Jer osim zadruga, prostora vojarni koje su uz suradnju morh-a namjerno pušteni nek propadnu, stanova i normalno - uhljebljivanja, tu su još dvije velike igre u koje se ne smije pustit nitko tko "ne igra igru" još od '92-ge.

Jer kad se govori o tome ministarstvu, skužimo kak se tu radi o broj jedan:

- stotinama napapirubraniteljskih udruga koje sišu lovu nizašto, a na čelu svake te "braniteljske" udruge je jedan dobro ugojen lik koji NIKAKO NE SMIJE bit ratnik kalibra Banića. Oko takvog "broja jedan" je obično 5-6 joza-mafioza, i kaj se tiče "braniteljstva" - to je to.

Jadna svaka udovica ili udovac; roditelj ili dijete bilo koga od nas anonimnih magaraca dragovoljaca koji će sutra preksutra riknut, a da se onda nekoj "braniteljskoj" udruzi netko naš pojavi na vratima sa pitanjem ikakvih "prava".

Ako imaju sreće, bit će ljubazno odjebani, s objašnjenjem kak će "se potrudit što više budu mogli" za ona tri manevarska metka ispaljena u zrak, i još i za to će od ožalošćenih očekivat il mito il beskrajnu zahvalnost.

za žive ista stvar - ne do vam Bog ovisit o ikome od njih pa makar da vam objasne ikakva prava, to je ko da prosječnog esdepejevca pitate da vam izmoli "Oče Naš".

Al bez obzira na sve - te udruge dobijaju lovu od države, otprilike po principu - najtiše - najviše, a to se među desetak glavonja onda podijeli po klemmovom principu "pošteno je da se svatko bori za svoje" - kaj će reć: - ko među hijenama strvina.

Uz udruge onda tu pribrojite ono kaj svi jako zaboravljaju, a to su nekretnine i birtije.

samo zamislite sve one tisuće prostorija "HVIDR-e" diljem Hrvatske - koje bi po svojim statutima i zakonu, na kraju krajeva - morale odrađivati posao veteranskih okupljališta di bi se veteranima pomagalo u pravnim pitanjima, di bi se za njih organizirala druženja i događanja koja će ih odmaknuti od crnih misli i samoubojstava, kao kaj su npr. turniri u beli, šahu, pikadu, ribičija, posjeti zadrugama, spomenicima, obljetnicama, malonogometni ili BILO KAKVI turniri i događanja sa ciljem smanjenja stresa hrvatskim veteranima, uključivanjem u život, nekom osjećaju kak nisu zaboravljeni ko izgladnjeli vukovi.

Zaboravite - od svega toga, veterani u "HVIDRA-ma" ne dobijaju nikaj doli cugu.

ne mrem govorit za sve hvidre u Hrvatskoj, al moja su iskustva sa njima jako, jako turobna, i većinom usmjerena prema tome da se veterani općenito od njih odbijaju.

jer veterani su ipak mali krug ljudi, i svatko poznaje svakoga, i kad se dogodi okupljanje veterana - to nije dobra stvar za prije spomenuta vodstva "braniteljskih" udruga, jer ih netko iz ratničke klike ipak kad-tad prepozna i sjeti se kaj su radili na terenu, ako su na terenu opće ikad i bili, pa se onda povlače pitanja tko je takvom uopće dao pravo za vodit ikakvu braniteljsku udrugu.

E - to se vođama uopće ne sviđa, i zato se iz hvidri pod prvo moralo maknuti koga drugoga doli - hrvatske vojne invalide rata.

Nimalo drugačija stvar nije niti sa likovima koji po nebuloznim kriterijima, bez ikakve veze sa Ratom dobijaju prava na vođenje "uslužnih djelatnosti" u hvidrama - a te uslužne djelatnosti su u biti svedene samo na jednu stvar - na birtije.

i to kakve birtije.

Uzmimo hvidru pored trešnjevačkog placa recimo.

kad čovjek uđe unutra, uvijek ga dočekuju mrki pogledi 5-6 istih likova, i osjećaj se nimalo ne razlikuje od ulaska u četničku birtiju usred borovog sela; ili u neku meksičku piratsku jazbinu, svejedno.

Nakon kaj naručite piće ne znate kaj bute dobili, možda odavno otvoreno i ostavljeno pivo iz skladišta, al budite ziher kak bu vam ga "konobar" dovuko nevoljko, nakon odužeg čekanja, a o računu možete samo sanjat. Račun je nepoznanica jer se kasa općenito otvara samo u slučajevima pljačke. Doslovno, i vrlo često, al isplanirane "iznutra".

wc smrdi do neba, a ako se dogodi pa da u "ustanovu" uđe nešto više ljudi vrata wc-a se odmah otvaraju tako da svi gosti mogu uživat u aromama koje dolaze iz njega.

Uopće nema veze jeste li dragovoljac, branitelj, ratni invalid ili niste, "glavne i odgovorne" to nimalo ne zanima, a na pitanje o kakvim događanjima, izložbama ili aktivnostima za invalide dobite odgovor - "kad je toplo - znaju neki nešto skuvat".

Nakon malo strpljenja, kad smrknuta ekipa već i zaboravi na vas, skužite barem dio toga zakaj se to događa u ustanovi koja bi usluge trebala pružati baš vama - hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

Jer onda se likovi opuste, i skužite kak je pivo koje ste naručili, prolili, i naručili novo (al najbolje vam je tražili da ga otvore pred vama) u biti kupljeno u dućanu prek puta po "dućanskoj" cijeni, a ekipa oko "konobara" računa kolko im je još ostalo domaće vinčine, rakije, il kakvog drugog napitka kojega švercaju iz rupe u kojoj ste se našli.

A koja bi trebala služiti - oću opet ponavljat kome?

Ne da mi se.

Tu su i braniteljske zadruge, a čim su se one jako svidjele matiću peđi, podrumašu sa Paga - odma znam kak se tu također vrti nekaj hebeno crno za obične dragovoljce - magarce. O tome ne znam nikaj pobliže, znam samo kak postoje određeni uredi u kojima određeni likovi određuju kome će dodijeliti određena sredstva.

Već vidite šprancu? Il šablonu, kak oćete?

I sad zamislite jednog ratnika kao kaj je Damir Banić, koji bi ušao među samo jedan od ovih legla korupcije i apsolutnog kraha brige o hrvatskim dragovoljcima i veteranima - invalidima, štoviše?

Mislim kak se to ne će dopustit, jer "braniteljske" udruge, zadruge i "hvidr-e" su samo vrhovi sante leda.

Kak drukčije nazvati matić/glavašević/pupavac ručkove od 10-ak tisuća Kuna?

Na račun uvijek istih - hrvatskih Dragovoljaca, veterana, ratnih vojnih invalida?

pa se čudimo zakaj nas se tolko ubija ili jer umiremo mladi?

dajte molim vas, čelična metla nije potrebna samo na radmanoviziji, al tko bu je uzeo u ruke? Brkić? Ajmo vidit, daj Bože pa da do njega dođe samo dio ovoga.

Darijo Strehovac - Streh