Josipović proziva jednog četničkog vojvodu, a drugog samo što nije odvukao u krevet

Pin It

Četnički vojvoda Šešelj u svojoj patologiji ima jednu korisnu crtu, a ta je da uvijek kaže što misli. Praktično i nije poznata njegova izjava u kojoj vrda, mulja ili laže, i tu je poprilično atipični Srbin. Na toj liniji je i njegova izjava da pomaže svom bratu Josipoviću u kampanji.

I zaista mu pomaže, obzirom da je Josipović po prvi put u svom mandatu počeo glumiti odlučnog državnika koji osudjuje četništvo. Da mu nema Šešelja to nikako ne bi mogao, jer bi time zapravo morao osuditi sebe. Podsjetimo, jedan od prvih javnih nastupa Josipovića u ulozi predsjednika bilo je veličanje četničkog masakra nad Hrvatima u Srbu 1941. Nakon žestokih osuda i vjerojatno savjeta koje je primio u Srbu se nakon toga više nije pojavio, ali će zauvijek ostati zapisano s koliko je ljubavi govorio o ljudima koji su klali i ubijali nenaoružane hrvatske civile prije 73 godine i koliko je tim činom zapravo blagoslovio ideologiju po kojoj je dozvoljeno ubijati nevine ljude u ime višeg cilja.

Uslijedilo je druženje s četničkim vojvodom Nikolićem, osobom pod indicijama da je likvidirao dvadesetak hrvatskih civila 1991. godine u slavonskom selu Antin, kojeg je prvo pozvao u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU, da bi se nakon toga s istim i susreo na bilateralnoj razini i smjelo ga poljubio tri puta mimo svih protokolarnih obveza, kao da mu je brat, ni malo ne mareći za osjećaje obitelji stradalih u Antinu i općenito za osjećaje svih obitelji čiji su najmiliji stradali od strane četnika.

Međutim, obzirom da su izbori pred vratima, a u stvarnim anketama se stoji jako loše, odlučilo se malo glumiti Hrvata, pa tako Josipović odjednom pretvara u Hrvata i humanista koji se zgraža nad četnikovanjem četničkog vojvode Šešelja i protestira jer su ovog pustili iz Haaga. Zanimljivo. A kako to da se nije bunio kad Šešeljevu desnu ruku četničkog vojvodu Nikolića nisu ni priveli u Haag? Kako to da mu četničke vojvode i druženje s njima do sada ni najmanje nisu smetale, dapače, Nikolić je strani državnik s kojim se Josipović najljepše družio i intimizirao?

Pokušaj da se priča okrene u smjeru toga da nije problem što je Šešelj bio četnički vojvoda odgovoran za masovne zločine, nego je problem što je i danas isto što je bio prije, za razliku od Nikolića koji se reformirao ni najmanje ne drži vodu, jer je i sam Nikolić prije koju godinu, dakle nakon što je postao predsjednik, trabunjao o srpskom Vukovaru u kojeg se Hrvati nemaju što vraćati, odnosno govorio je o Vukovaru isto što i Šešelj govori danas. No, Šešelj je Josipoviću problem, a Nikolić nije.

A slijedom povijesnih događaja, u slučaju da Josipović osigura i drugi mandat, na inauguraciji možemo očekivati i samog četničkog vojvodu Šešelja kao posebnog gosta koji je najviše pomogao da njegov antifašistički brat pobijedi. Na tri poljupca, a možda i na nečemu više.

 

Diana Majhen