Namješta li HDZ kukurikavcima još jedan mandat?

Pin It

Svaka normalna oporba u svakoj iole normalnoj državi u kojoj vlada kakva takva demokracija, iskoristila bi svaku slabost vladajuće stranke da joj zagorča život, čim prije izazove prijevremene izbore i preuzme vlast. U Hrvatskoj se to ne događa pa mi se po svemu što vidim u posljednje vrijeme sve više čini da je odgovor na pitanje iz naslova pozitivan.

Socijalno ekonomsko stanje u državi nikad nije bilo teže, preko 80% Hrvata je već odavno prešlo rub siromaštva ali HDZ-u ne pada na pamet ništa osim nekoliko izjava u medijima, ako se uobičajene političke floskule uopće mogu zvati izjavama. Nije im vjerojatno palo ni na kraj pameti organizirat neke prosvjede, akcije, bune što li već, da barem malo zatresu Banske dvore.

A i bolje im je da šute jer su upravo oni godinama uništavali sve što se u Hrvatskoj uništit moglo i opljačkali sve što su opljačkat stigli, kukurikavci samo nastavljaju njihovim, dobro utabanim stazama.

Dvojezičnost u ratom razorenim područjima, posebice u Vukovaru, digla je Hrvatsku na noge , Hrvatsku da ali ne i HDZ. Oni još od veljače, kad se dogodio prvi prosvjed u Vukovaru samo zadovoljno trljaju ruke jer oni nesretnici koji su se okupili kako bi spriječili ćirilicu u svom izmučenom gradu, nesvjesno odrađuju njihov posao a ne koštaju ih ništa. Uspjeli su ih nekako uvjerit da će oni to nekako riješit samo ako dobiju izbore u Vukovaru. Podržali su ih i za uzvrat dobili ćirilicu. Istina, u javnost je ispod žita puštena priča kako HDZ stoji iza njih, no bolna je istina da su prepušteni sami sebi u borbi s političkom nemani, težoj i okrutnijoj nego onoj 91. kad su goloruku zaustavljali tenkove na Trpinjskoj cesti. Tada su bar znali s koje strane stoji neprijatelj. Bilo je nekakvih izjava od strane HDZ-a da ćirilici nije mjesto u Vukovaru, njihova partnerica Ruža čak je bila i na prosvjedu u Vukovaru ali sve je to blaga kamilica. Prava oporba, koja doista želi doći na vlast iskoristila bi ovo ne za preuzimanje vlasti, nego za politički pokop konkurencije za sve vijeke vjekova.

Ali HDZ šuti, a i bolje im je da šute jer su tu istu ćirilicu u Vukovaru izglasali upravo oni zajedno sa svojoj partnericom Ružom a kasnije ju blagoslovili i u Udbini koalirajući sa Srbima.

HDZ okuplja desnicu oko sebe. Bogu hvala i vrijeme je da ju okupi jer je desnica takva kakva je (zahvaljujući opet HDZ-u, al dobro nije sad vrijeme za cjepidlačenje) i nema normalnog (čitaj naivnog) čovjeka koji ne pomišlja kako nam je to jedini spas ako se mislimo riješit crvene gamadi. Možda se s okupljenom desnicom oko sebe i HDZ promijeni bar u nekim stvarima pa kad dođe na vlast barem djelomično zaštiti nacionalne interese. No HDZ ne okuplja desnicu u jedan savez s kojim će koalirat nego ih usisava jednog po jednog, kupuje ih za šaku šipka i umjesto jačanja još više slabi desnicu. Istina pokušalo se kao nekakvo okupljanje preko Ružinih pravaša, no svakome tko je duže od tri dana boravio u Hrvatskoj jasno je da je to nemoguća misija pa je okupljanje propalo i prije nego je započelo ako je uopće planirano da se i dogodi.

Sad umjesto homogeniziranog desnog biračkog tijela imamo razočarane članove i potencijalne birače tih stranaka koje ne da neće glasat za svoje stranke i HDZ, nego neće uopće izaći na izbore, tako da ćemo imat nezapamćenu glasačku apstinenciju koja ide na ruku kukurikavcima više nego HDZ-u.

Da je HDZ-u doista stalo do vlasti sam bi sebi stvorio konkurenciju na desnici. Povezao bi pravaše s ostalim manjim domoljubnim strankama koje bi u zajedništvu (potpomognutim HDZ-om al' bože moj nećemo sad cjepidlačit) dosegle popriličan postotak glasova i onda s takvom koalicijom izašao na izbore u koaliciji. Vratili bi sebi kakav takav kredibilitet kod starih birača koji su ih se odrekli nakon Sanadera i Kosorice, a kroz tu pravaško domoljubnu koaliciju dobili bi glasove ljudi koji inače ni pod prijetnjom smrću ne bi glasali za njih.

Ali u tom slučaju moglo bi se dogodit da dobiju dvotrećinsku većinu u Saboru pa da moraju mijenjat Ustav i vratit sve oni što su crveni ukinuli. Moglo bi se dogodit da moraju, pod pritiskom EU i te (za sada samo u mojim snovima) koalicije, provest lustraciju i obračunat se s komunizmom. Po svemu sudeći to im na pamet ne pada jer kad bi se provela lustracija HDZ bi ostao bez dvije trećine članstva. Pa bolje je onda ostat u oporbi, saborski mandati su saborski mandati, zapravo je u oporbi bolje, plaću dobiješ a odgovornost nikakva. Kukurikavce će ipak bolje sačuvat udbaše od progona a lustraciju će odgađat dok sve stare komunjare ne umru prirodnom smrću.

Eh da, a Perković, to bolje da ne pitam što su za boga miloga radili sve ove godine dok su bili na vlasti pa to nisu riješili. Mislim predsjednik HDZ-a bio je ministar policije kad je stigla međunarodna tjeralica pa zašto ga nije barem pokušao uhitit. 

Nadam se, iskreno se nadam kako je ova moja priča utemeljena na krivim zaključcima i kako ću za dvije godine, a možda i ranije demantirat samu sebe. Možda se trenutno bave nekim svojim unutarstranačkim raščišćavanjem pa su zato tako mlitavi. Možda im jednostavno treba vremena za lustraciju svojih vlastitih redova. Možda čekaju da im kukurikavci iz osvete očiste kriminal iz stranke i tako odrade oni što oni sami ne mogu. Možda čekaju da se branitelji još malo čvršće povežu i zbiju redove. Možda namjerno uzimaju u koalicije one stranke koje su do sada radile razdor na desnici da bi ih uklonili s puta onima koji su u stanju stvorit, njima sklonu, ali ipak opoziciju.

Možda postoji djed mraz i vilenjaci, ne znam više ni sama u što sve želim vjerovat, samo znam da ovako dalje ne ide.

 

Jasna Dautanac