Ako Bošnjaković tvrdi da nema zakonskog uporišta protiv pozdrava ZA DOM SPREMNI, onda Božinović mora dati ostavku

Pin It

Nakon sramotnog privođenja ratnih veterana na proslavi obljetnice Oluje u Kninu zbog uzvikivanja pozdrava Za dom spremni, biskup Košić javno je prozvao ministra MUP-a Božinovića i zatražio njegovu ostavku. Ubrzo nakon toga iz MUP-a je uslijedio odgovor kako je policija postupila sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske. 

Osnaženi ovakvom (protupravnom) reakcijom iz MUP-a, digli su se na zadnje noge svi mogući i nemogući tragikomični likovi s hrvatske političke pozornice tražeći po ne znam koji put skidanje spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu. Ministar pravosuđa Bošnjaković odgovorio im je kako ne postoji izričito uporište u zakonu za micanje sporne ploče.

Imamo dakle vrlo ozbiljnu situaciju u represivnom aparatu kojeg čine policija i pravosuđe, gdje jedan ministar ide šumom a drugi drumom, koji je od njih dvojice na pravom putu saznat ćemo vrlo lako samo nam treba malo elementarnog poznavanja sustava u kojem živimo.

MUP u svom priopćenju nije naveo ni članak ni zakon po kojemu je policija postupala prilikom uhićenja jer takav zakon u RH ne postoji. Obzirom da zakona nema pozvali su se na postojeću sudsku praksu. 

U Republici Hrvatskoj na snazi je europski pravni sustav koji se temelji na pisanim zakonima, a sudske prakse kao temelj pravnog sustava spadaju u anglosaksonski pravni sustav. Ministar Božinović dakle blagog pojma nema u kojem pravnom sustavu djeluje ali ga neznanje ne oslobađa odgovornosti za kršenje ustavno pravnog poretka i zloupotrebu represivnog aparat za obračun s ideološkim neistomišljenicima. Isto to su činili i Ostojić i Orepić,  nažalost i mnogi drugi od novinara do saborskih zastupnika čine još uvijek.

Zakonskog uporišta nisu imali ni sudci Ustavnog suda prilikom donošenja odluke u slučaju Šimunić i Miljak, ali su ipak odlučili da dotičnima nije ugroženo ustavno pravo na slobodu govora nakon što su kažnjeni zbog uzvikivanja pozdrava Za dom spremni. 

To je samo jedan u nizu tragičnih primjera koji pokazuju kakva hrpa diletanata vodi ovu državu i djeluje u njenom javnom prostoru. 

No čak i kad bi hrvatski pravosudni sustav djelovao po anglosaksonskom pravu, ministar Božinović bi morao odstupiti jer sudska praksa do sada je kroz presude nekoliko sudova pokazala da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav. Prekršio je dakle i običajne zakone na koje se poziva.

Ostane li Božinović i dalje ministar MUP-a i nastavi li i dalje policija postupati mimo pravosudnog sustava Republike Hrvatske po zakonima kojih nema, strah me i pomisliti što sve možemo u budućnosti doživjeti. 

Postoji naime nekoliko neslavnih sudskih presuda, poput one Branimiru Glavašu u kojoj stoji da je u jesen 91. zapovijedao paravojnim postrojbama jer Hrvatska u to vrijeme nije bila međunarodno priznata država! Postoji nažalost i presuda Tomislavu Merčepu koju je prilikom čitanja sudac obrazložio kako se g. Merčep 91. godine nalazio na krivoj strani!  

Što ako Božinoviću i njemu sličnima padne na pamet temeljem takve sudske prakse, bez ikakvog uporišta u zakonu,  uhititi sve hrvatske dragovoljce koji su branili Hrvatsku do njenog međunarodnog priznanja?

Jasna Dautanac