Nož u leđa

Pin It

Više o dvojezičnosti i postavljanju ploča sa čirilićnim natpisom i nije neka novost. Malo ploče gore, malo ploče dolje. Prosvjedi, pregovori, optužnice, suspenzije policajaca......, no očito je politika uzela maha u Stožeru za obranu Hrvatskog Vukovara( u daljnjem tekstu, samo Stožer“)!

Malo da se vratim u prošlost, kad se Stožeru predbacivalo da je pod okriljem politike HDZ-a. Prvi „Vukovarski prosvjed“, zaista u prvim redovima članovi HDZ-a, možda ne oni isti koji su dizali ruke za čirilicu, ali neki koji su bili protiv braniteljskih prosvjeda u 2011. godini. I stalne potvrde i demanti da HDZ-e ne stoji iza Stožera. I za povjerovati i ne, jer na suprotnoj strani stoji SDP sa očerupanim pijetlom. No i da prihvatimo tezu da iza toga ne stoji HDZ-e, ali debelo koristi poteze Stožera protiv vladajuće kaste, tj. Karamako se i ne mora previše truditi oko njih, jer skoro sve ide na njegov mlin. I da začinim, samo je pitanje hoće li HDZ-e prijevremene izbore i je li spreman preuzeti vlast?

Da sada ne navodim svu kronologiju zbivanja oko čirilice u Vukovaru, već ću staviti teze Stožera:

1) Vlada RH nema političke volje prestati kršiti zakon i Ustav RH, te ne želi skinuti protuustavno i protuzakonito postavljene

predmete u gradu Vukovaru i zato će grad Vukovar 18.11. biti negostoljubiv za vladajuće, a uz tu odluku stoje svi

branitelji, stradalnici, hranitelji i molitelji.

2.) Kao što smo najavili idemo na referendum, a pravni timovi Stožera definiraju pitanja.

3.) O volji vladajućih da riješi problem u gradu Vukovaru govore i pet predloženih osuda u trajanju od 2,5 godina svaki i to samo zato što su branitelji i stradalnici štitili Ustav i Zakon RH.

Sa vjerom u Boga i hrvatski narod za Vukovar-mjesto posebnog pijeteta i Republiku Hrvatsku

STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Ono što je zanimljivo, toč. br. 1, tj. jedan njen dio, a to je negostoljubivost za vladajuće i scenarij za obilježavanje žrtva srpske agresije na Vukovar i njegove okupacije 18. 11. poprimila je za mene nevjerojatan obrat. U jučerašnoj emisiji „Duh ratnik“ na Braniteljskom radiju 1990 – 1996 RH, bili su upravo gosti emisije iz Stožera. Jedno od pitanje slušatelja bilo je: „Hoće li neke udruge zabiti nož u leđa Stožera?“ Odgovor je bio, bilo pokušaja, te pokušaj i podmetanja, ali Stožer u cjelini ide dalje. No današnje jutro daje novi štih, a čitam iz novina, a odnosi se na 18.11. Vlada i Stožer, kome se prikloniti? Znači dva protokola, državni i recimo narodni. No, je li ovaj protokol uzdrmao Stožer, jer kako stoji sedam Udruga, na čelu sa kontraverznim Zdravkom Komšićem, protivi se ovakvom načinu obilježavanja Dana sjećanja.

Da, postavlja se pitanje, je li Stožer dobio nož u leđa od strane Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovar, na čelu sa Zdravkom Komšićem, koji je među prvima napustio Stožer, zbog podrške Stožera na lokalnim izborima, koalicije HDZ-HSP AS. Vjerojatno nezadovoljan što ta podrška nije išla aktualnom gradonačelniku Željku Sabi, onom istom koji je htio kupiti glasove, te se zbog toga vode sudski procesi.

Sve je to manje bitno ili ne. Hoće li Stožer izdržati i ovaj put udar crvenih kmerova, hoće li konačno doći do pameti da sa ovom Vladom nema pregovora, da sa ovom Vladom nema dogovora i da će upotrebiti sve instrumente da se provodi njihova volja, a ne volja Stožera. Represijom, zastrašivanjem, uporabom policije u političke svrhe, ukratko uporabom UDBA-ških metoda, je li Vlada krenula na sveopće uništenje Stožera?

Je li novo najavljeno smanjenje braniteljskih „priveligiranih“ mirovina, najava obračuna s braniteljima? Je li Predrag, odlučio da će surađivati s Komšićem i njegovom koordinacijom? No, po meni je bit, kako će narod odlučiti. Odati počast mrtvima, uz državni protokol ili onaj koji negoduje, ali počast se mora dati. Iskreno, zamjeram Stožeru, što je ovoliko dugo čekao na rješavanje nekih pitanja, jer imao je skoro cijelu domoljubnu Hrvatsku na raspolaganju početkom mjeseca rujna, no nisu znali ili nisu htjeli ili smijeli krenuti korak dalje, pa danas ne bi preko mrtvih kosti pisali o čirilici.

Radi li se ovdje o osobnim obračunima, je li Sabo u ime SDP-a kupio Komšića, te se na taj način želi obračunati sa Stožerom? Mnogo pitanja, malo odgovora, no sve će se znati najkasnije 18. 11. No, moram reči, žalosno od svih da preko mrtvih rješavaju problem, jer nije se smio čekati taj dan, Dan sjećanja, već je problem i čirilice i sva ostala pitanja trebalo riješiti kudi kamo prije 

Eto takvi smo mi Hrvati, zaklinjemo se u vjernost i Boga, a s druge strane nož u leđa!

 

Dražen Šemovčan - Šeki