Sanjin Baković: Plenkovićeva politika dovela je Milanovića do pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora

Pin It

Zoran Milanović pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora sa osvojenih 562.779 glasova ispred drugoplasirane Kolinde Grabar Kitarović koja je prikupila 507.626 glasova dok je trećeplasirani Miroslav Škoro osvojio 465.703 glasa.

Naime, ovaj izborni neuspjeh u prvom krugu predsjedničkih izbora rezultat je Plenkovićeve anti-domoljubne politike čiji je proces započeo sredinom 2016. godine razvrgavanjem Karamarkove pobjedničke formule u sklopu Domoljubne koalicije, nastavio se eliminacijom domoljubnih političkih snaga sa desnog spektra unutar HDZ-a iako su Hasanbegović, Kovač, Milinović, Brkić, Culej, Kliman i dr. prevagnuli preferencijalnim glasovima u relativnoj pobijedi na ponovljenim parlamentarnim izborima 2016. godine. 

Nadalje, sredinom 2017. godine potpisana je koalicija s Pupovčevim SDSS-om i Vrdoljakovim HNS-om dok je sredinom 2018. godine ignorirano preko 400.000 potpisa inicijative Narod odlučuje, a što je u konačnici rezultiralo sredinom 2019. godine prvim katastrofalnim rezultatom od 22.72% i porazom HDZ-a na EU izborima koji je osvojio 4 mandata koliko i Bernardićev SDP za razliku od 6 mandata iz vremena Tomislava Karamarka. Tada se neuspjeh pravdao crnim labudom, a crni labud tek treba odletjeti jatu koje ga je poslalo da pokuša promijeniti Hrvatsku.

Uoči EU izbora Plenkovićev HDZ doživio je debakl i na ponovljenim lokalnim izborima u Ličko - senjskoj županiji budući da niti sa Pupovčevim SDSS-om nisu mogli formirati skupštinsku većinu bez izbačenog HDZ-ovog župana Darka Milinovića. 

Ekspanzija nezadovoljstva dogodila se u prvom krugu predsjedničkih izbora kada je na desnom spektru 465.703 puta zaokružen Miroslav Škoro neovisno što ga se na društvenim mrežama pokušalo prikazati dezerterom pod parolom SAD IL CANADA. Uostalom, nazivalo ga se srpskim zetom i kojekakvim pogrdnim terminima kao da Vučićev Pupovac nije u koaliciji sa HDZ-om, a pojedini desni analitičari okomili su se na Škoru u završnoj fazi kampanje kroz medijske članke kao da ne prate svjetske trendove koji se reflektiraju i na Hrvatsku. Sada očekuju analogne glasove Škorinih pristaša za Kolindu što je notorna glupost, kao i teza pobijedila je domoljubna Hrvatska, a ista ta Hrvatska ne podržava Andreja Plenkovića i njegovu politiku kojoj se priklonila Kolinda Grabar Kitarović. Da nije bio Miroslav Škoro bio bi netko drugi kandidat desnice. 

Dakle, sva ta negativna i prljava kampanja bila je bespotrebna jer uspostavilo se da je proces nezaustavljiv, a koji traje kroz navedene izborne cikluse i inicijative. Konačan pad Andreja Plenkovića i njegov odlazak dogoditi će se sredinom 2020. godine jer je na ovim predsjedničkim izborima dokazao da na nadolazećim parlamentarnim izborima HDZ ne može osvojiti više od 26.65% koliko je osvojila najjača HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović uz koju se nisu vezali javno Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak, a koja je za razliku od Ivo Josipovića uspjela izgubiti već u prvom krugu predsjedničkih izbora. 

Kolinda Grabar Kitarović shvatila je poruku koju su joj poslali birači, jer protiv nje se u prvom krugu izjasnilo 73.35% birača, no mišljenja sam da je riječ o zakašnjeloj reakciji koja će dovesti Zorana Milanovića na Pantovčak s obzirom da hrvatski narod glasa protestno u trenucima kad se osjeća prevareno i izdano. 

Nemojte misliti da u HDZ-u nisu toga svjesni pa putem proslavljenog Despacita iz Ljubuškog, ali ovog puta u božićnoj izvedbi “Last Christmas” koriste se već izlizanom mantrom zamjenom teze kako bi prikrili vlastiti neuspjeh i postavljaju kontradiktorno pitanje treba pitati Škorine žele li dovesti komuniste na vlast?

 Odgovor je veoma logičan i jednostavan jer da Andrej Plenković nije krenuo uništavati Karamarkov domoljubni pobjednički HDZ ne bi imali 465.703 glasa protiv Plenkovićevog HDZ-a sa desnog spektra, a možemo povući paralelu u kojoj je vidljivo da je u prvom krugu predsjedničkih izbora u 2014. godine Kolinda Grabar Kitarović osvojila 37.22% za vrijeme Tomislava Karamarka za razliku od 2019. godine i osvojenih 26.65% na platformi Plenkovićevog HDZ-a koji je u pola godine pretrpio treći poraz u nizu.

U obrani neobranjivog Vladimir Šeks zaboravio je da upravo u HDZ-u ima najviše (ne)lustriranih bivših komunista, a da SDP-ovi otpadnici uz asistenciju Pupovca i Vrdoljaka održavaju iste na vasti pod krinkom stabilnosti što je ovog puta hrvatski narod prepoznao te nakon Europskih izbora rekao Plenkoviću NE i na predsjedničkim izborima.

Uostalom, najbolji primjer je Slavonija koju je HDZ izgubio u potpunosti ako zanemarimo pobjedu u Virovitičko - podravskoj županiji za 564 glasa ispred Miroslava Škore. Dovoljan je podatak da Kolindi Grabar Kitarović nisu pomogli niti voditelj stožera Ivan Anušić jer je Miroslav Škoro u Osječko - baranjskoj županiji pobijedio sa osvojenih 45.266 glasova ispred 33.980 glasova koliko je imala Kolinda Grabar Kitarović, kao niti potpora Ivana Penave jer Miroslav Škoro osvojio je u Vukovarsko - srijemskoj županiji 24.566 glasova, a Kolinda Grabar Kitarović 20.849 glasova. Iako je pjevala Milanu Bandiću i nosila mu tortu za rođendan izgubila je od Miroslava Škore i u Gradu Zagrebu za 16.932 glasa. Uspostavilo se da je bila nemoćna osovina Bandić - Brkić, a ovo je bila jasna poruka da vlast proizlazi iz naroda koji je u prvom krugu predsjedničkih izbora progledao. 

Svrsishodno proizašloj katastrofi iz prvog kruga predsjedničkih izbora logičan je potez uključivanje Milijana Brkića izravno u stožer Kolinde Grabar Kitarović kako bi putem domoljubne retorike pokušao doprijeti do birača koji su zaokružili Miroslava Škoru jer uključivanje Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića, Branka Bačića i Željka Reinera pokazalo se potpunim promašajem u prvom krugu predsjedničkih izbora. No, nakon svih Kolindin gafova i anomalija Plenkovićevog HDZ-a u “Velikoj koaliciji” sa Pupovcem, Vrdoljakom, Radiom, Suchom, Vargom i Opačić ne vjerujem da će joj Milijan Brkić biti od prevelike pomoći. Ne možete biti na vlasti sa Milanovićevim bliskim suradnicima, a narod uvjeravati da Zoran Milanović nije normalan kandidat za predsjednika RH jer tada to zvuči paranormalno.

Suština raspleta koji se odvija iza kulisa jest da je Kolinda Grabar Kitarović nametnuta na kraju mandata Barack Obame, a Tomislav Karamarko srušen prije dolaska Donalda Trumpa kako bi se zbili redovi hrvatske političke oligarhije na hrvatskoj političkoj sceni koja egzistira u obrisima “Velike koalicije”, ali svjetski trendovi sada su u potpunosti drugačiji te je došlo vrijeme za nove tektonske promjene u hrvatskoj političkoj areni prije nego li Donald Trump potvrdi novi mandat na nadolazećim američkim izborima. Kolinda Grabar Kitarović bitna je Donaldu Trumpu koliko i  samoj Kolindi zagrljaj sa Hillary Clinton koji istom zasigurno nije promaknuo, a niti ga je zaboravio nakon što je izabran za 45. američkog predsjednika.

Sanjin Baković dipl.ing.