Sanjin Baković: Želite li HDZ koji pripada narodu glasajte za Miro Kovača, Ivana Penavu i Hrvoja Tomasovića

Pin It

U sjeni koronavirusa završila je unutarstranačka kampanja otkazivanjem završnih skupova dvaju timova koje predvode aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i njegov protukandidat Miro Kovač. Tijekom sutrašnjeg dana u nedjelju 15. ožujka 2020. godine moći ćete birati u svojim matičnim organizacijama predsjednika HDZ-a, zamjenika predsjednika HDZ-a i četiri potpredsjednika HDZ-a prema načelu jedan član - jedan glas.

Prilikom odabira između dva kandidata za predsjednika HDZ-a birate između dva diplomata koja nam dolaze iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Do sada su simpatizeri Andreja Plenkovića znali isticati kao prednost aktualnog predsjednika HDZ-a strane jezike jer priča na hrvatski, engleski, njemački, talijanski i francuski istovremeno, ali nakon što je za protukandidata dobio Miro Kovača koji ga je pozvao na sučeljavanje i predložio mu da bira jezik želi li hrvatski, engleski, njemački ili francuski, kao i mjesto Zagreb ili Brisel mogli smo vidjeti da je i Andrej Plenković samo čovjek budući da je izbjegao poziv na sučeljavanja.

Nadalje, Andrej Plenković je magistar znanosti dok je Miro Kovač doktor znanosti sa obranjenim doktoratom na francuskom jeziku. Za razliku od Andreja Plenkovića koji se u HDZ učlanio 2011. godine za vrijeme Jadranke Kosor kojoj je bio kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Miro Kovač karijeru je u HDZ-u započeo u Uredu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franjo Tuđmana. Također, potrebno je istaknuti kako je Andrej Plenković bio državni tajnik u Vladi Jadranke Kosor dok je Miro Kovač bivši ministar vanjskih i europskih poslova iz Karamarkove Vlade koji je prvo zamijenjen u Plenkovićevom mandatu s Davorom Ivo Stierom u resornom ministarstvu, a zatim je zbog verbalnog delikta zamijenen Davorom Božinovićem na mjestu međunarodnog tajnika HDZ-a i izbačen iz predsjedništva HDZ-a.

Na unutarstranačkim izborima HDZ-a prema delegatskom sustavu Andrej Plenković ima poraz u utrci za zamjenika predsjednika HDZ-a 2012. godine, kao i Miro Kovač u utrci za potpredsjednika HDZ-a na Izbornom saboru HDZ-a 2016. godine.

Svrsishodno komparaciji dva slična kandidata postavlja se pitanje zašto sam se odlučio za Miro Kovača? 

Prvi i ključni razlog je povijesni debakl HDZ-a na izborima za EU parlament s osvojenih 22.72%, kao i gubitak Pantovčaka što je uvertira u treći poraz HDZ-a na nadolazećim parlamentarnim izborima s obzirom da HDZ bez desnog krila ne može u rovovske bitke što su upravo dokazali na prethodnim izborima. Da Andrej Plenković nije razvrgnuo domoljubnu koaliciju ne bi dobio konkurenciju na desnom spektru. Stoga, promjena u vrhu HDZ-a je neminovna ne želi li HDZ doživjeti sudbinu Jadranke Kosor iz 2011. godine na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Uostalom, i najpreciznija agencija CroElectro 2X1 komunikacije na uzorku od 1041 ispitanik prilikom provedene ankete u ožujku 2020. godine prezentira da je HDZ-u potrebna promjena jer Bernardićev  SDP ima 30.97% za razliku od Plenkovićevog HDZ-a koji se nalazi na 21.40%. U izboru između Andreja Plenkovića i Miro Kovača HDZ-ovi birači odlučivati će žele li da stranka nastavi u koaliciji s Pupovčevim SDSS-om, Vrdoljakovim HNS-om i bivšim Milanovićevim suradnicima prema ponoru ili će se odlučiti vratit na pobjednički put kao kada je HDZ pobjeđivo na domoljubnoj platformi u vrijeme Tomislava Karamarka, a upravo Miro Kovač nudi koaliciju sa srodnim strankama i povratak na pobjednički put. 

U utrci za zamjenika predsjednika HDZ-a između vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i ministra branitelja Tomo Medveda podržao bi Ivana Penavu, jer riječ je o vjerodostojnom političaru koji ne odstupa s pobjedničkog puta i pod cijenu izlaska ili isključenja iz HDZ-a. Za razliku od dosadašnjih članova predsjedništva HDZ-a jedan je od rijetkih koji se nije javno ustručavao kritizirati koaliciju s Pupovčevim SDSS-om i Vrdoljakovim HNS-om, kao ni sporost državnih institucija. Za razliku od članova tima “Odvažno za Hrvatsku” Ivan Penava je poslao poruku HDZ-ovim članovima da se Plenkovićev HDZ odmaknuo od vlastitih birača na primjeru ratifikacije Istanbulske konvencije i poništavanja referenduma.

Mišljenja sam da je potrebna jedna mlada osoba u predsjedništvu HDZ-a poput Ivana Penave koja će unijeti svježinu među već viđenim licima, a koja će se usuditi javno reći da je stranka na gubitničkom putu nakon dva poraza u nizu za razliku od njegovih stranačkih kolega koji se nalaze u timu Andreja Plenkovića uvjeravajući nas da je sve u redu. Da je sve u redu HDZ ne bi osvojio 22.72% na izborima za EU parlament i izgubio Pantovčak od Zorana Milanovića. Da sam na mjestu Tomo Medveda ne bi se niti kandidarao ili bi povukao kandidaturu, a bavio se resornim ministarstvom u miru. Svatko tko misli da može biti uspješan ministar i zamjenik predsjednika HDZ-a istovremeno griješi, jer riječ je o dva velika sustava. Dakle, za Ivana Penavu i hrvatski HDZ na pobjedničkom putu, jer došlo je vrijeme da Vukovar konačno ima predstavnika u predsjedništvu HDZ-a.

Na kraju da ne bi previše duljio dolazimo do izbora potpredsjednika HDZ-a. Bira se četiri potpredsjednika HDZ-a, a tim “Opcije za promjene” ima tri kandidata nakon povlačenja kandidature predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića. Iako ne preferiram osobno Davora Ivo Stiera koji je sudjelovao u dovođenju Andreja Plenkovića na mjesto predsjednika HDZ-a dok je HDZ pobjeđivao na domoljubnoj platformi, kao niti Milijana Brkića od trenutka opoziva Tomislava Karamarka koji nam nudi koaliciju sa članstvom, a to smo imali u vrijeme bivšeg predsjednika HDZ-a do neopozive ostavke, dok Tomislava Tolušića faktički ne poznajem u političkom smislu, već zamjetim dok se on nalazi na strani tima “Opcije za promjene” njegov predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Josip Đakić nalazio se u Mimari na predstavljanju tima Andreja Plenkovića prepustiti ću vam da sami odlučite hoćete li im pokloniti povjerenje. 

Akcent bi stavio na jedno novo lice u HDZ-u koje me asocirao na pokojnog dječjeg kirurga iz Rijeke dr. Zlatka Tomašića, a riječ je o kirurgu dr. Hrvoju Tomasoviću koji se kandidirao za potpredsjednika HDZ-a. Naime, obojica su bili dragovoljci domovinskog rata, veliki domoljubi kojima u životu nije trebala politika. U doktorskim krugovima su stručni i priznati, ali u politici za kvalitetne osobe koje misle svojom glavom i humanitarnog su karaktera nema mjesta. Kao što nije bio Zlatko tako niti Hrvoje nije kompromitiran. Pokojni dr. Zlatko Tomašić nije vozio Mercedes, ali imao je dovoljna primanja da bi u Hrvatskom saboru volontirao, jer za njega je ulazak u Hrvaski sabor značio priznanje za njegov doprinos u pogledu stručnosti, kao i žrtve koju je podnio u Domovinskom ratu. Pokojni možda nije imao Miss za ženu, ali imao je troje prekrasne djece koja su podrška vlastitoj majci.

Za razliku od pokojnog dr. Zlatka Tomašića kandidata za potpredsjednika HDZ-a Hrvoja Tomasovića osobno ne poznajem, ali kada vidim da mu javnu potporu daju Andrija Hebrang, Bernardica Juretić, Vlatka Vukelić i Herman Vukušić jasno mi je da je riječ osobi koja će ukoliko bude izabrana za potpredsjednika HDZ-a držati do vlastitih principa temeljenih na svjetonazorskim i ideološkim pitanjima. Drugim riječima, nema više neprirodne koalicije temeljene na prevari birača. U političkim kuloarima spominje se da Hrvoje Tomasović ima i potporu Tomislava Karamarka.

U suštini želite li HDZ koji pripada narodu u nedjelju 15. ožujka 2020. godine zaokružite Miro Kovača za predsjednika HDZ-a, Ivana Penavu za zamjenika predsjednika HDZ-a i Hrvoja Tomasovića za potpredsjednika HDZ-a.

Sanjin Baković dipl.ing.