Hoće li biti pokrenut postupak DORH-a za veleizdaju Milanovićeve vlade?

Pin It

U ožujku 2017. godine mainstream mediji vršili su cenzuru u smislu dobivene arbitraže u Ženevi ispred Međunarodne organizacije rada zahvaljujući bivšoj Karamarkovoj ministrici dr.sc. Nadi Šikić, a na HRT-u išlo se do te mjere da je cenzurirana vijest od značenja za Republiku Hrvatsku nakon objave u središnjem Dnevniku. U krajnjoj liniji spriječen je bankrot državnog proračuna odnosno nova zaduženja.

U jučerašnjem izdanju Večernjeg lista objavljen je šturi članak članak u kojem nije razjašnjeno suštinsko značenje dobivene presude, već se ističe kako Hrvatska nije dužna umirovljenicima iz tzv. SAO Krajine isplatiti mirovine za razdoblje od početka Domovinskog rata pa sve do 1998. godine. Prema Večernjem listu iako nije preciziran iznos, prema nekim procjenama, riječ je o potraživanjima koja dosežu osam milijardi kuna.

Neovisno o izvorima iz Večernjeg lista tim bivše ministrice dr.sc. Nade Šikić je taj koji je riješio misterij u pogledu isplate mirovina umirovljenicima iz tzv. SAO Krajne. Tim je predviđao kako bi u slučaju gubitka spora minimalna šteta za RH iznosila oko 35 milijardi kuna. Kako nisu svi učlanjeni u sindikat očekivana je šteta od 100 milijardi kuna.

Čitajući jučerašnji članak možemo primijetiti kako niti jednom riječju ne spominje se bivša Karamarkova ministrica dr.sc. Nada Šikić, već se u naslovnici stavlja slika Andreja Plenkovića, a kontekst dobivene presude spominje se u okvirima uspjeha Vlade RH.  Zamjenom teze na dijelu je peglanje imidža posrnulog predsjednika Vlade RH.

Još je žalosnije što iz Vlade RH nitko nije čestitao bivšoj ministrici dr.sc. Nadi Šikić koja je prepuštena sama sebi i vlastitom timu unutar resornog ministarstva u vremenu pada Vlade RH, izbornog ozračja u zemlji i mogućeg gubitka spora dobila presudu na Međunarodnom sudu rada u Ženevi.

Prisjetimo se samo medijske sotonizacije u lovu na vješticu kako bi se skrenula pozornost sa stvarnog problema, a danas isti ti predstavnici medijskih kuća nemaju nimalo samopoštovanja prema hvale vrijednom potezu bivše ministrice, te izostavljaju ispriku iako su u medijskom linču prvi sotonizirali bivšu ministricu.

U konačnici zašto bi se medijske kuće ispričale za sotonizaciju bivše ministrice kada u Vladi RH nitko nema empatiju za žrtvu koju je podnijela dr.sc. Nada Šikić, a koja je ostala bez ministarske pozicije iako je učinila više nego li je jedan Tomislav Ćorić do trenutka preuzimanja resora za energetiku. Kao što smo mogli vidjeti niti prilikom preslagivanja Vlade RH mjesta nije bilo za bivšu ministricu dr.sc. Nadu Šikić, već je izvućen anonimus iz Plenkovićevog mastodonta.

Skrivajući okolnosti u kojima je presuda dobivena, rad, hrabrost, požrtvovnost i uspjeh tima bivše ministice dr.sc. Nade Šikić pandan je usporedbi kada Andrej Plenković ističe kako je u dva tjedna dobio izbore, a pritom prešućuje javnosti koliku je žrtvu podnio Tomislav Karamarko i njegov tim u mandatu od 2012. - 2016. godine kako bi devastiranu stranku podigao iz pepela sa pet pobjeda u nizu nakon ostavštine Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Danas Andrej Plenković na relativnoj pobjedi temeljenoj na pobjedničkoj platformi sebi pripisuje Karamarkove uspjehe, a javnost doznaje kako Hrvatska nakon više od dvije godine za predsjendnicu RH ima Kolindu Grabar Kitarović iz redova HDZ-a iako smo to znali i u vrijeme Tomislava Karamarka.

Medijskim linčem tada još neshvaćena bivša ministrica dr.sc. Nada Šikić predala je Državnom odvjetništvu prijavu protiv Vlade RH kojom je predsjedavao premijer Zoran Milanović jer je protivno pravnoj stečevini RH kao i EU podigao optužnicu na štetu građana koje predstavlja u Vladi RH. Zatim se u postupak uključio DORH kao i Ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon što je javnost izviještena da je na Međunarodnom sudu u Ženevi donesena presuda u korist Republike Hrvatske, a Kukuriku koalicija je u svom Planu 21 obećala SDSS-u nadomjestak mirovina koje su primali od 1991. – 1995. odnosno 1997. godine iz parafondova tzv. SAO – krajine, pitanje svih pitanja glasi hoće li biti pokrenut postupak DORH-a za veleizdaju Milanovićeve vlade?

Na potezu je svakako predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je još od vremena predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora 2016. godine imao dokumentaciju u vlastitim rukama, a koja je ujedno i predana DORH-u od strane bivše ministrice dr.sc. Nade Šikić.

Nakon što posjeduje u vlastitim rukama MUP i pravosuđe, a sinergijski djeluje sa Dinkom Cvitanom ako zaključak donesemo na temelju zajedničke presice u pogledu afere Dnevnice iz Vlade RH institucije bi trebale dovršiti posao i u ovom slučaju gdje indicije upućuju na veleizdaju, jer nakon što je presuda jasna i nedvosmislena očigledno je da su Srbima obećavali sve što im ne pripada na štetu RH.

Tomislav Karamarko pokazao je da je bio u pravu u pogledu arbitražnog sporazuma u Ženevi u slučaju INA-MOL štiteći nacionalne interese, Mijo Crnoja ispao je žrtva medijske harange da bi na kraju dokazao sudskim putem da ne duguje državi, već je preplatio traženja, a Nada Šikić u bitki Davida i Golijata pobijedila je presudom u Ženevi bivšu Milanovićevu vladu, očigledno je da u Hrvatskoj danas nisu poželjni svi koji na stručan ili srčan način doprinose platformi bolje Hrvatske, jer u suprotnom ne bi bili medijski sotonizirani sve do trenutka njihovog uništenja.  

 

Sanjin Baković dipl.ing.