Plenkovićeva izborna gubitnica prisegom Stiera imenovana je državnom tajnicom

Pin It

Budući da je javnost već naučena na Plenkovićeva vjerodostojna kadrovska rješenja kada se nisu poštovale izborne preferencije, već se kao prioritet uzela poslušnost i lojalnost pa imamo predsjednika Hrvatskog sabora sa par stotina glasova, ministre koji su financirali druge političke opcije i nisu bili na izbornim listama ili ih birači  nisu htjeli niti u Hrvatskom saboru, sada se moramo priviknuti na novi tip zbrinjavanja kadrova gdje profesorica hrvatskog jezika i književnosti završi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Relativnom pobjedom HDZ-a na parlamentarnim izborima 2016. godine i formiranjem saborske većine nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Davor Ivo Stier na prijedlog mandatara Andreja Plenkovića postao je ministrom vanjskih i europskih poslova, a radi nespojive dužnosti zamjenski mandat u Hrvatskome saboru ustupio je Majdi Burić koja je sa 1.049 preferencijalnih glasova odnosno 1.37% od ukupne HDZ-ove liste u VII. izbornoj jedinici ušla u saborske klupe sa desetog mjesta.

Majda Burić projekt je određene grupacije Primorsko goranskog HDZ-a koji je započeo ne tako davne 2005. godine u vrijeme Ive Sanadera kada je kao zamjena ušla u Županijsku skupštinu PGŽ u doba Vladimira Vrankovića, a zatim je u vrijeme Olega Butkovića završila u istom tijelu 2013. godine na način da je resorni ministar kao predsjednik ŽO HDZ-a PGŽ prekršio Statut HDZ-a. Tada nije poštovao pravne akte, jer ignorirao je jednoglasnu odluku Predsjedništva HDZ-a PGŽ i Županijskog odbora HDZ-a PGŽ, te je moralnu mladu profesoricu koja se pronašla u Plenkovićevoj moralnoj kaljuži ne birajući sredstva gazeći preko političkih leševa do uspjeha s 13. mjesta prebacio na 7. mjesto iz sebi znanih razloga čime bi istoj otvorio politički put prema orbiti u kojoj se danas nalazi.

Ako pogledamo tko je od novih i relativno mladih lica infiltriran u visoku politiku iz primorsko goranskog HDZ-a tada vidimo da novih lica gotovo niti nema osim Majde Burić budući da su potrošeni gotovo svi bivši županijski predsjednici Mladeži od Ante Periša, Antonije Mažuranić, Sanjina Bakovića i Ivana Jakšića od 2002. godine prema danas, ali zato dopredsjednica županijske Mladeži HDZ-a PGŽ Majda Burić nezamjenjiva je u tijelu Mladeži i u vlastitoj 38 godini života, jer ako može Josip Manolić djelovati medijski u svojoj 97 godini, zašto Majda Burić ne bi djelovala do svoje 40 godine u Mladeži HDZ-a.

Nakon što je nelegalnim i nelegitimnim putem odradila mandat u Županijskoj skupštini PGŽ u mandatnom razdoblju 2013. - 2017.,kao zamjena odradila je sedam mjeseci u Hrvatskom saboru umjesto Davora Ivo Stiera do njegove ponovne prisege u lipnju 2017. godine. Ostavka sada već bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade RH uslijedila je radi neslaganja s preslagivanjem buduće parlamentarne većine u kojoj se umjesto MOST-a pribrojio HNS, a u međuvremenu nakon poraza na lokalnim izborima 2013. godine Majda Burić uspjela je izgubiti i 2017. godine.

Razlika je jedino u tome što je 2013. godine izgubila u utrci za zamjenicu primorsko goranskog župana u prvom krugu, dok je 2017. godine izgubila kao kandidatkinja za županicu isto u prvom krugu što znači ako zanemarimo imenovanja karijera Majde Burić temelji se na izbornim porazima u prvom krugu izbora i nije vrijedna spomena što govore preferencije na parlamentarim izborima 2016. godine.

Postignuvši rezultat iz 2017. godine pandan je rezultatu iz 2009. godine kada je Josip Borić u utrci za primorsko goranskog župana osvojio 31.595 glasova za razliku od 30.228 glasova Majde Burić, ali vlastiti neuspjeh manipulacijom javnog mnijenja i zamjenom teze Majda Burić pokušala je prezentirati povijesnim uspjehom HDZ-a očigledno po istom principu kao što smatra da je putem do DIP-a 2013. godine legalnim putem mimo stranačkih tijela ušla u Županijsku skupštinu PGŽ.

Takva obmana u javnosti ne bi prošla niti govorniku poput Ive Sanadera, budući da nije jednostavno prezentirati povijesnim uspjehom poraz u 14 gradova i  20 od 22 općine diljem PGŽ-a u srazu sa Zlatkom Komadinom što zvuči pomalo neutemeljeno i neusuvislo. Majda na čemu si ti?

U suštini ako detaljnije analiziramo tada vidimo da je Majda Burić pobijedila Zlatka Komadinu samo u Ravnoj Gori i Brod Moravicama u njihovom direktnom srazu za primorsko goranskog župana, a u preostale 34 jedinice lokalne samouprave pobjedu je odnio Zlatko Komadina pa čak i u HDZ-ovim utvrdama poput Lopara, Malog Lošinja, Bakra, Crikvenice, Novog Vinodolskog itd. 

Također, prezentirati povijesnim uspjehom vlast u 13 lokalnih jedinica samouprave ako znamo da je primorsko goranski HDZ imao na kontu isti broj općina i gradova 2009. godine, ali su u međuvremenu izgubili Vrbovsko, Mošćeničku Dragu, Klanu i Malinsku, a dobili vlast u Ravnoj Gori, Kraljevici, Vinodolskoj Općini i Baški 2017. godine više je nego očito da je riječ o stagnaciji u vremenskom intervalu 2009. - 2017. kao što pokazuje ukupan broj glasova između Josipa Borića i Majde Burić koji dolaze iz istog inkubatora.

Prisegom Davora Ivo Stiera u Hrvatskom saboru umjesto vraćanja u školske klupe kako bi pripremila nastavu učenicima za iduću školsku godinu i u odradila mandat u Županijskoj skupštinu PGŽ moralna profesorica hrvatskog jezika i književnosti imenova je državnom tajnicom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Stoga postavlja se retoričko pitanje koje su reference profesorice hrvatskog jezika i književnosti prilikom “uhljebljivanja” na mjesto državne tajnice u resornom ministarstvu?

S ovim imenovanjem mogu povući paralelu imenovanje Josipa Borića u vrijeme Vrankovićeve ere sa višom učiteljskom u ministarstvo aktualnog ministra Olega Butkovića, ali tada je istim predsjedavao Božidar Kalmeta. Logika stvari nalaže da je prema struci trebala pronaći mjestu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja budući da je kao izrazito sposobnu i kompetentnu osobu hvale SDP-ove saborske kolege tijekom saborskih rasprava poput Bojana Glavaševića i sl.

Budući da je javnost već naučena na Plenkovićeva vjerodostojna kadrovska rješenja kada se nisu poštovale izborne preferencije, već se kao prioritet uzela poslušnost i lojalnost pa imamo predsjednika Hrvatskog sabora sa par stotina glasova, ministre koji su financirali druge političke opcije i nisu bili na izbornim listama ili ih birači  nisu htjeli niti u Hrvatskom saboru, sada se moramo priviknuti na novi tip zbrinjavanja kadrova gdje profesorica hrvatskog jezika i književnosti završi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Za stručne osobe poput dr.sc. Nade Šikić i njezinog stručnog tima u resornom ministarstvu mjesta nema, ali za one koje nemaju dana radnog staža u toj domeni rješavati će krucijalne probleme.

Zamislite da su Tomislava Karamarka nakon vlastite izdaje “uhljebili” kao državnog tajnika u Ministarstvo zdravstva. Za pretpostaviti je da bi pod presedanom završio na naslovnicama mainstream medija nakon što prema njihovim tezama nije lustrirao vještice, vjerojatno bi pokušao operirati naciju, a netom prije operacije amputirali bi mu treću nogu na postojeće dvije. Naravno nisu mu rekli niti hvala iako ih je poslao sve na plaću od 7.000 eura u Brisel, a još manje da su mu ponudili suradnju s obzirom na njegovu stručnost u sustavima i resorima kojima je djelovao,  jer za pretpostaviti je da prvi Tomislav Sucha ne bi bio u mogućnosti spašavati kvorum.

Prema ovom načinu razmišljanja Majda Burić trenutno ispada jača od Tomislava Karamarka, a pitanje je da li bi se Andrej Plenković u istoj mjeri zalagao za primorsko goranske teškaše poput Olega Butkovića, Tomislava Klarića ili Gari Capellia kada bi im politička karijera krenula strmoglavo kao Plenkovićevoj svježe imenovanoj državnoj tajnici. Za očekivati je da ne bi, budući da su već bili raspušteni u vrijeme Jadranke Kosor, a kao što vidimo njezini dečki su se vratili.

Dobro da Andrej Plenković nije poslao profesoricu hrvatskog jezika i književnosti kod Drage Prgometa na prekvalifikaciju kako bi nas mogla poput vrsnog kirurga operirati od emocija u resornom ministarstvu Milana Kujundžića prilikom nakaradnih partijskih uhljebljenja, budući da ovo već graniči sa ruganjem zdrave pameti, ako je isti uopće imaju u moralnoj kaljuži koja im je već dosegnula do grla.

 

Sanjin Baković dipl.ing.