Milanovićeva puknuta cijev pandan je Plenkovićevoj izjavi interesantnog požara

Pin It

Nakon što se cijela Hrvatska narugala sa cijevi koja je pukla u stanu Zorana Milanovića, pa čak i njegovi stranački kolege nije trebalo dugo za čekati za novi biser hrvatskog premijera, ali ovog puta riječ je bilo o novoizabranom predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću koji nakon što je zakasnio u Split prilikom izbijanja požara, ustanovio je kako je požar bio interesantan, jer došao je do kuća. Je li se pitao predsjednik Vlade RH ako je požar bio interesantan mještanima kojima su se kuće zapalile i izgorjele?

Kada hrvatski građani pomisle kako su izabrali na izborima osobu koja će ih sa ponosom predstavljati, jer riječ je o obrazovanoj, stručnoj, elokventnoj, osjećajnoj i empatičnoj osobi koja će se sousjećati sa njihovim problemima odnosno patnjom radi neimaštine koju je proizvela hrvatska politička elita, dogodi se nepredvidiva prirodna katastrofa, a hrvatski građani zatim se upitaju koga su to  izabrali, te jesu li napravili promjenu ili je u suštini sve ostalo isto.

Kao i za Andreja Plenkovića srpanj 2014. godine bio je koban i za Zorana Milanovića koji je prilikom obilaska stradalih područja od poplave obilazeći Gunju pokazao koliko zapravo nema sluha odnosno empatije prema građanima koji su prilikom prirodne katastrofe izgubili  jedinu nekretninu, kao što im je hrvatski politički establishment učinio sa ovršnim zakonom u vrijeme Jadranke Kosor. Nakon obilaska Gunje sada već bivši premijer RH uputio se posjetiti jednu od stradalih obitelji poplavom u Rajevu Selu.

Neki od mještana iskoristili su priliku da tadašnjeg premijera RH na licu mjesta pitaju o problemima koji ih muče na terenu i kako da se s njima suočavaju. Ljiljana Jerković odmah na nasipu dočekala je Milanovića kako bi mu prvo pokazala vodu koju piju, a koja je, kako je rekla, prljava i zelena. Potom je tražila od premijera da nešto poduzme kako bi se stanje što prije normaliziralo. Dobila sam isušivač koji izvuče tri litre za deset sati. Pa koliko će trebati vremena da se sve to isuši. Kako da živimo dalje? Meni je sve uništeno. Nemam ni prozora ni vrata, spavam na madracu koji sam dobila kod susjede, rekla je Ljiljana Jerković. Pomno slušajući, Milanović joj je rekao kako se čini sve da se stanje što prije normalizira, da je razumije i da zna koliko traje isušivanje s obzirom na to da je i njemu jednom pukla cijev u stanu.

Nakon što se cijela Hrvatska narugala sa cijevi koja je pukla u stanu Zorana Milanovića, pa čak i njegovi stranački kolege nije trebalo dugo za čekati za novi biser hrvatskog premijera, ali ovog puta riječ je bilo o novoizabranom predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću koji nakon što je zakasnio u Split prilikom izbijanja požara, ustanovio je kako je požar bio interesantan, jer došao je do kuća. Je li se pitao predsjednik Vlade RH ako je požar bio interesantan mještanima kojima su se kuće zapalile i izgorjele?

Umjesto da je poput Milana Bandića koji u obrisima Batmana pojede pahulje od snijega kako bi promet sutra dan bio normaliziran u rangu Supermana krenuo gasiti požar sa mještanima premijer RH pokazao je koliko zapravo nema sluha i empatije prema hrvatskim građanima koji su se preko noći zatekli na ulici. Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću to je bilo interesantno.

Zamislite izgovoriti nakon što je izgorjelo na tisuće hektara zelene površine, na desetke kuća gdje su mještani sami spašavali što se da spasiti radi nedostatka vatrogasnih snaga i opreme, kao i zakašnjelog izlaska vojske, prema riječima predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, kako je požar bio interesanstan, a sustav je uspješno funkcionirao. Plenkovićeva izjava pandan je izjavi Zorana Milanovića koji se suosjećao sa mještanima stradalim u poplavama, jer i njemu je jednom pukla cijev u vlastitom stanu. U ovoj bezazlenoj situaciji suosjećanja je jedino imala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ali prema ministru obrane Damiru Krstičeviću koji se pod emocijama odlučio na neopozivu ostavku koju na kraju nisu prihvatili ni predsjednica RH, kao niti predsjednik Vlade RH.

Kolinda je pritom pokazala kako njezino suosjećanje nije ravnomjerno, jer kada je Tomislav Karamarko podnio ostavku, jer u odnosu na Krstičevića očigledno on nije radio dobar posao u Vladi RH što demantira presuda INA - MOL u Ženevi, nije se udostojila niti nazvati ga i poželjeti mu sreću nakon ostavke, iako je Karamarko štitio nacionale interese, a zahvaljujući njemu realizirala je vlastite ambicije na Pantovčaku. U ovom slučaju promtno je reagirala, budući da se nije decidirano izjasnila prema kome je uperila strelicu kada je izrekla da je vojska morala ranije reagirati, dok je Andrej Plenković pokazao kako mu je Damir Krstičević daleko važniji od Davora Ivo Stiera čiju je ostavku objeručke prihvatio za razliku od Krstičevićeve.

Osim što je vatra gorila diljem Dalmacije nakon usvojenih amandmana ovršnog zakona, gdje je pritom Plenkovićev HDZ glasao protiv dva amandmana predsjednice RH kojoj je bio cilj pomoći svih 330.000 blokiranih, a ne samo 100.000 prema Vladinom usvojenom amandmanu, kako se ne bi povećao iznos glavnice na 50.000 kn zbog kojeg se jedna nekretnina ne može ovršiti i da svaka stranka u postupku snosi svoj dio troškova, čime se pogodovalo krupnom kapitalu, kao i Gazdi u slučaju Lex Agrokor možemo zaključiti kako vatrena stihija i dalje traje na relaciji Banski Dvori - Pantovčak, jer nespretnom izjavom Kolinda Grabar Kitarović umalo je uspjela smijeniti potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića iz Salzburga.

Kako bi Andrej Plenković rekao interesantno, a hoće li se nakon ulaganja u topništvo iz Izraela, MIG-ove iz SAD-a hrvatska politička elita dogovoriti i pronaći rješenje prilikom ulaganja u vatrogasnu opremu i kanadere, te poboljšati nacionalnu sigurnost kako se Split ne bi ponovio dogodine u Istri ili će sukob Plenkovića i Kolinde eskalirati kao u vrijeme Josipovića i Milanovića, a sjetimo se kako su obojica završila nakon što je Milanoviću pukla cijev vrijeme će pokazati. Nije isključeno da glavni državni vatrogasac na relaciji Banski Dvori - Pantovčak bude Vladimir Šeks koji se odlučio pomiriti sa svima, mada ne treba isključiti kako HDZ-ov doajen nije zaboravio predsjednici RH smjenu sa mjesta savjetnika za unutarnja pitanja, kao i da je danas premijerov savjetnik, te nije isključeno ukoliko opstane Plenkovićev HDZ kako će novi kandidat za Pantovčak biti isturen već 2019. godine ispred koalicije s SDSS-om i HNS-om, gdje bi sa šumama mogao zapovijedati metodom reciprociteta Pupovčev SDSS.

Sanjin Baković dipl.ing.