Sanjin Baković: Trumpov uspjeh na “midterm” izborima preduvjet je za reizbor 2020. godine

Pin It

“Midterm” izbori u SAD-u su završili. Izborna utrka završila je za 425 od 435 zastupničkih mjesta u Kongresu. Demokrati su osvojili 227 predstavničkih mjesta, a Republikanci 198 predstavničkih mjesta u Kongresu. Do konačnih rezultata slika Kongresa neće se značajno promijeniti. Kada promatramo izbore za Senat u kojem je bila tijesna borba u korist Republikanaca 51 : 49 vidimo da su Demokrati sa 49 senatora pali na 46. Stoga, možemo konstatirati da referendum o agendi “America first” odnosno o vladavini Donalda Trumpa nije uspio. 

Plavi val bio je mit, a Donald Trump ušao je u povijest širenjem republikanske većine u Senatu na “midterm” izborima. Očekivanja su premašili i u Kongresu. Slikovito rečeno plavi val zaustavljen je ispred Senata kao što je ilegalna migrantska politika putem karavana zaustavljena ispred granica SAD-a. Kandidati iza kojih je stao Donald Trump pobijedili su u izborima za Senat.

Uostalom, Donald Trump naglasio je kako su ovi “midterm” izbori u SAD-u obilježili najveći dobitak u Senatu za predsjedničku stranku nakon prvih “midterm” izbora još od predsjednika Kennedyja 1962. godine. Republikanci Donalda Trumpa polučili su povijesni uspjeh u Senatu unatoč velikim nedostacima za prikupljanje sredstava koje su vodili bogati donatori i posebni interesi Demokrata. 

Iako se u javnosti nastoji nametnuti teza kako će se Donalda Trumpa pokušati opozvati putem Kongresa jer natpolovičnu većinu imaju Demokrati koji će se baviti aktualnim američkim predsjednikom u smislu potencijalnih afera u poslovnom, privatnom i političkom životu, no sve to pasti će ispred Senata koji opoziv može odbiti jer većinu imaju Republikanci. Drugim riječima Demokrati će se baviti likom i dijelom Donalda Trumpa kao što to čine još iz vremena kampanje za američkog predsjednika. U suštini produbljavati će sukobe u već podijeljenom američkom društvu s ciljem da bi ostvarili cilj koji nisu uspjeli 2016. godine porazom Hillary Clinton u izbornoj utrci od Donalda Trumpa.

Prema tome za pretpostaviti je da će Demokrati nastojati spriječiti inicijative poput podizanja zida na granici s Meksikom jer ne događa se slučajno da su karavane ilegalnih migranata kretale se prema SAD-u uoči “midterm” izbora, a imali smo se prilike uvjeriti kakvi su stavovi Donalda Trumpa o ilegalnoj migraciji. Analizirajući njegov temperament i nepredvidivost usudio bi se reći kako su mnogi priželjkivali da američki predsjednik uz pomoć vojske izvrši paljbu i potpiše vlastiti salto mortale. Gradnju zida mogu zaustaviti, ali Donalda Trumpa ne što je dokazao potpisivanjem uredbe nakon “midterm” izbora koja ograničava traženje azila migrantima koji su ilegalno prešli američko - meksičku granicu, a vrijediti će 90 dana ili dok SAD ne postigne dogovor sa Meksikom. 

Naravno, netko je karavane upućene prema SAD-u trebao financirati, a vidimo da su ovi izbori uz visoku izlaznost povijesni u pogledu potrošnje u kampanji jer u odnosu na predsjedničke izbore 2016. godine kada je potrošeno 4 milijarde dolara na “midterm” izborima potrošeno je 5 milijardi dolara. No, već po pitanju vanjske trgovine i definiranju carinskih stopa Demokrati će morati pronaći zajednički jezik sa Republikancima Donalda Trumpa ukoliko žele zaštititi vlastite nacionalne interese.

Dakle, Donald Trump moći će nastaviti ekonomski bum na agendi “America first” koja je dovela do povijesnih rezultata u smislu otvaranja novih radnih mjesta iz čega proizlazi da je zaposlenost najviša u povijesti, a nezaposlenost je svedena na najnižu u posljednjih pola stoljeća. 

Ono što vam mainstream mediji neće istaknuti, a apostrofirala je Lara Trump u vijestima uživo iz Trump tower-a jest da je Barack Obama nakon prvih “midterm” izbora izgubio 63 zastupnika u Kongresu dok je u Senatu izgubio 6 predstavnika. Uostalom, Barack Obama 2014. godine uspio je izgubiti većinu u Senatu, a odradio je dva mandata po četiri godine. Prema tome ovi izbori nisu bili presudni za Donalda Trumpa što se može zaključiti na temelju Obamina primjera iako nam se teza o gubitku izbora nastoji nametnuti u javnom prostoru.

Kada Donald Trump kaže da je uspjeh velik tada to nije “fake news” jer ako se vratimo u eru Billa Clintona koji je kao 42. američki predsjednik obnašao dužnost od 1993. - 2001. godine dolazimo do podatka da je nakon prvih “midterm” izbora izgubio 52 zastupnika u Kongresu, a 8 predstavnika u Senatu.

S jedne strane, imamo da je Bill Clinton izgubio 52 zastupnika u Kongresu i Baracka Obamu koji je izgubio 63 zastupnika u Kongresu nakon prvih “midterm” izbora, a Donald Trump nakon što je izborna utrka završena za 425 od 435 zastupničkih mjesta u Kongresu izgubio je 32 zastupnička mjesta te s razlogom možemo konstatirati da su Republikanci premašili očekivanja u Kongresu i postigli uspjeh u odnosu na Clintona i Obamu. Također, važno je napomenuti kako je postalo uobičajeno da stranke predsjednika SAD-a nakon prvih “midterm” izbora tradicionalno gube Kongres, a to u konačnici ne utječe na njihov reizbor kada se aktualni predsjednik SAD-a ponovno bira imenom i prezimenom.

S druge strane, imamo da je Barack Obama izgubio 6 predstavnika u Senatu, a Bill Clinton 8 predstavnika u Senatu nakon prvih “midterm” izbora dok je Donald Trump u odnosu na Barack Obamu i Bill Clintona poboljšao rezultat i osvojio nova 3 mandata u Senatu pa iz konteksta možemo zaključiti kako je Trumpov uspjeh velik.

Na kraju važno je istaknuti još jednu bitnu činjenicu koja ide u prilog Donaldu Trumpu, a ona glasi da Demokrati nemaju u javnom prostoru istaknutog predsjedničkog kandidata koji bi se mogao suprostaviti Donaldu Trumpu 2020. godine, a Nancy Pelosi koja slovi kao kandidatkinja za predsjednicu Zastupničkog doma odnosno Kongresa nalazi se u 78 godini života. Dok se Demokrati ne odluče tko će biti istureni Trumpov protukandidat na predsjedničkim izborima 2020. godine Donald Trump pun energije, entuzijazma i ljubavi prema domovini na agendi “America first” učiniti će sve da pobjedi na predsjedničkim izborima 2020. godine, a kampanja je upravo započela nakon “midterm” izbora.

Sanjin Baković dipl.ing.