POTRES U ZAGREBAČKOM HDZ-u: Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Pin It

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, prema famoznom razgovoru sa Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5% na nadolazećim lokalnim izborima 21. svibnja 2017. godine. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati od Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od stranke postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec  

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa terena ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi, te procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

 

Sanjin Baković dipl.ing