Sanjin Baković: Nepremostivim dječjim bolestima desnog političkog spektra do razjedinjenja vlastitih birača

Pin It

Nakon što su listu za EU parlament samostalno predali Hrvatski suverenisti, a zatim idući dan Neovisni za Hrvatsku i HSP dogodilo se upravo ono što svaki Hrvat koji domoljubno premišlja nije želio da se dogodi, jer Hrvatima je dosta fraza tzv. domoljubnih lidera o zajedništvu dok ne dođu izbori, a zatim prevladaju interesi pojedinaca u borbi za fotelje.

Da je razjedinjen izlazak ove dvije platforme potpuna besmislica pokazuju činjenice s kojima će se većina složiti, jer razlikuju ih nijanse budući da se Hrvatski suverenisti zalažu za blokadu Srbije u EU dok se ne riješe pitanja nestalih i isplate ratnih odšteta, a Neovisni za Hrvatsku prilikom pokušaja etabliranja na desnom političkom spektru iako je riječ o EU izborima pozivaju birače da im daju glas koji su protiv hrvatsko - srpske koalicije odnosno koalicije HDZ - SDSS na nacionalnoj razini.     

Nadalje, kao što sam već u prethodnim člancima isticao obje platforme očekuju glasove 400.000 potpisnika referenduma o Istanbulskoj konvenciji, a da su se potpisi skupljali na način kao što su ove dvije platforme vodile pregovore o ujedinjenju dogodio bi se fijasko prema istom obrascu kojem smo upravo svjedočili prilikom pokušaja formiranja koalicije domoljubnih snaga. Ne bi se mogla dogovoriti tri Hrvata iz dvije stranke koji će se prvi potpisati na listu odnosno tko će od njih troje biti nositelj liste, a uvjeravaju nas da će znati zastupati 400.000 gasova u EU parlamentu. Također, obje platforme u Hrvatskom saboru iako nije bilo izglasavanja protivile su se potpisivanju Marakeškog sporazuma.

Prilikom sastavljanja liste vidljiv je identičan rukopis jer ako krenemo s analizom od kraja vidimo da se na posljednjem mjestu nalazi dvojac koji EU parlament neće vidjeti jer njihovim izborom u EU parlament mandate u Hrvatskom saboru morali bi vratiti HDZ-u. Naime, na posljednjem 12. mjestu nalazi se na listi Hrvatskih suverenista saborski zastupnik Hrvoje Zekanović dok na listi Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović. Zatim je predviđena disperzija glasova u gradu heroja jer umjesto da su zajedno na različitim listama nalaze se dva vukovarska branitelja Predrag Mišić na 11. mjestu ispred Hrvatskih suverenista, a na 10. mjestu ispred Neovisnih za Hrvatsku - HSP-a Damir Markuš. Da su na ovakav način branili Vukovar za pretpostaviti je da nikada ne bi bio oslobođen. 

Ako promatramo s aspekta mladih ispred Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a nalazi se mladi splitski gradski vijećnik na 8. mjestu, a riječ je o Martinu Pauku. Hrvatski suverenisti izašli su sa još snažnijom karikom odnosno bivšom ministricom mladih iz Karamarkove Vlade  Bernardicom Juretić Rožman koja se nalazi na 6. mjestu iako ne bi bilo loše da su Hrvatski suverenisti na listu postavili jednu mladu osobu koja bi se mogla obratiti navedenoj populaciji što je po meni greška u koracima. No, tu nije kraj jer predviđen je rascjep glasova između dva generala s obzirom da se general Željko Glasnović nalazi na 4. mjestu liste Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a, a general Željko Sačić na 4. mjestu Hrvatskih suverenista. Kao i u slučaju dva vukovarska branitelja imamo dva generala jedan nasuprot drugog što je notorna glupost,  jer logika stvari nalaže da ti svi ljudi trebaju biti zajedno, a ne dijeliti hrvatski narod radi glasova.

Karlo Starčević iako je gradonačelnik Grada Gospića i treći po snazi u Ličko - senjskoj županiji sa 6 županijskih vijećnika dobio je relativno nisko 3. mjesto jer ipak je riječ o prvom čovjeku HSP-a i prepoznatljivoj osobi u Ličko - senjskoj županiji na čiji bazen glasova  u Neovisnima za Hrvatsku računaju, a ispred njega na 2. mjestu našao se široj javnosti nepoznati Tomislav Jonjić.

Na samom kraju imamo dvoboj Brune Esih i Ruže Tomašić kao nositeljica listi ispred platformi koje predstavljaju. Između ove dvije kandidatkinje razlika je u tome što se Bruna Esih nije još uspjela dokazati u Hrvatskom saboru budući da se nalazi u sjeni intelektualno nadmoćne i superiorne osobe poput Zlatka Hasanbegovića koji se stavio na začelje da se ne dogoditi da je potuče u preferencijalnim glasovima te kako bi se otvorilo prostora Tomislavu Jonjiću na visokom 2. mjestu na listi dok se Ruža Tomašić dokazala radom u EU parlamentu kao najaktivnija EU zastupnica. 

Božo Petrov svojevremeno nas je iscrpljivao terminom tripartitne Vlade, a Bruna Esih sa samostalnom listom koju će ona predstavljati. Jedino je Božo Petrov djelovao smirenije jer ipak je riječ o psihijatru za razliku od kreštavog glasa Brune Esih koji u određenim trenucima prilikom uzvišene intonacije postaje toliko iritantan da ste prisiljeni prebaciti program, ali izgleda da im je isključivost zajednički nazivnik. 

Potrebno je naglasiti još jednu suštinsku razliku s obzirom da za razliku od Ruže Tomašić koja će se svim snagama boriti da ponovno uđe u EU parlament Bruna Esih neće ići u EU parlament jer je kao i Zlatko Hasanbegović ušla u Hrvatski sabor s liste HDZ-a. Stoga, očekuje se ukoliko Neovisni za Hrvatsku osvoje mandat da će ih predstavljati Tomislav Jonjić, a u slučaju da osvoje dva mandata onda kao zamjena Bruni Esih ne bi ušao Tomislav Jonjić, već Krešimir Kartelo. 

Iskreno rečeno očekivao sam od Zlatka Hasanbegovića da će pokazati liderske sposobnosti i prepoznati trenutak ujedinjena kao što je istaknuo kroz vlastiti rad u bivšoj Karamarkovoj Vladi i Hrvatskom saboru intelektualnu i retoričku nadmoć te znanstveni pristup izlaganja oplemenjen stručnim vokabularom uz karizmu koju posjeduje. Zašto su Zlatko Hasanbegović i general Željko Glasnović pokleknuli ispred opiranja zajedništvu od strane Brune Esih, Tomislava Jonjića i Krešimira Kartela vrijeme će pokazati. Teza da je mogućnost zajedničke koalicije kao da pitate HDZ da koalira s SDP-om za mene je kontradiktorna, jer u HDZ-u se nalazi više bivših članova SK nego u SDP-u, kao i što sam Hasanbegović zna da je u Hrvatskom saboru uspostavljena “Velika koalicija”.

Uostalom, kako je svakome tko prati politiku i objektivno sagledava činjenično stanje jasno da je riječ o pokušaju etabliranja na desnom spektru i borba pojedinaca za fotelje gdje će infrastrukture na terenu raditi za Brunu Esih koja će prepustiti mandat Tomislavu Jonjiću ili Krešimiru Kartelu ukoliko Jonjić uspije ući sam u EU parlament odnosno za Ružu Tomašić i Hrast-ovog Ladislava Ilčića prepuštam vam da sami odlučite koga ćete preferencijalno odabrati, jer meni se ne uvjerava nikoga da je ovaj bolji od ovoga, a još manje piše pamflete. Sve su to političari iz istog inkubatora od kojih je nekolicina pokazala političku nezrelost i zanemarila volju vlastitog naroda. Nažalost, iako bi trebali stajati jedan kraj drugoga i u Bleiburgu će se nalaziti jedan nasuprot drugoga što je više nego žalosno.

Najavljivati pobjedu bez formiranih ogranaka diljem Lijepe naše, a pritom razjedinjeni djelovati zavaravanje je samog sebe u unaprijed izgubljenoj bitki, jer na primjeru Andreja Plenkovića vidimo da HDZ samostalno ne može pobijediti niti u vlastitoj utvrdi kada je razjedinjen. Vjerujete mi kada vidim da se pojedinci ponovno bore za sinekure i da nisu naučili ništa iz Karamarkove žrtve za domovinu dođe mi da bi najradije prespavao dan izbora kao što to čine mnogi Hrvati. Nakon ove političke ciljano režirane farse iz nečije kuhinje sada je definitivno jasno da do povratka Tomislava Karamarka u visoku politiku Hrvatska neće imati domoljubnog lidera, kao niti ujedinjene domoljubne snage na desnom političkom spektru.

Sanjin Baković dipl.ing.