Sanjin Baković: Za Pupovca vrijede jedni kriteriji, a za članove HDZ-a drugi

Pin It

Do sada se obračun s neistomišljenicima u HDZ-u koristio s pojedincima koji su se usudili kritizirati politiku aktualnog vodstva na nacionalnoj ili lokalnoj razini javnim putem, a pod vodstvom Andreja Plenkovića dogodio se presedan, jer u povijesti HDZ nije se nikada dogodilo da su nepravomoćno isključeni članovi HDZ zbog konverzacije u zatvorenim grupama. Slikovito rečeno optuženici su članovi HDZ-a dok presuda ne postane pravomoćna.

Naime, na prijedlog Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a sazvana je sjednica GO HDZ Zagreb koji je donio jednoglasnu odluku o bezuvjetnom isključenju vlastitih članova što je na kraju potvrdio nepravomoćnom presudom Časni sud matične organizacije, a HDZ objavio kao vijest na nacionalnoj stranici facebooka.

Prilikom donošenja ad hoc odluke nekoliko je ključnih nelogičnosti. Prva je svakako da su bezuvjetna isključenja izvršena telefonskim putem, jer kada bi svakom članu GO HDZ Zagreb isčitavali korespodenciju pojedinačno za 8 isključenih članova, a GO HDZ Zagreb broji 90 članova telefonska sjednica trajala bi dulje nego javna rasprava na samom tijelu, a ovako je odluka o isključenju donesena ekspresno. Željka Sturu GO HDZ Zagreb vodi kao člana Časnog suda koji je odlučio o isključivanju osmero članova iz stranke, no on tvrdi da uopće nije u tom tijelu. Angažirao je odvjetnika i čeka pravorijek iz stranke, a do tada ne želi istupati u medijima.

Zatim, nepravomoćna presuda o bezuvjetnom isključenju lokalnog Časnog suda zagrebačkog HDZ-a donesena je bez da su se optuženici imali priliku obraniti od optužbi koje su im članovi zagrebačkog HDZ-a stavili na teret.

Zamislite da vas sudac na jednom općinskom ili županijskom sudu osudi bez da vam se dozvoli pravo na obranu. Bio bi to presedan neviđenih razmjera koji bi odjeknuo u Europi, a to bi trebao znati i magistar pravnih znanosti Andrej Plenković ukoliko pravnu tematiku i njezine propise ne razumije i ne poznaje državni inspektor Andrija Mikulić koji predsjedava zagrebačkim HDZ-om. Da su ti isti članovi prijavljeni policiji u sklopu obrade bili bi također ispitani, a jedino stranački sud nije im dozvolio iznijeti vlastitu obranu. Nadalje, osim što optuženicima nije dozvoljena obrana davanjem njihovih imena u javnost osuđeni su unaprijed pod pritiskom medija.

Postavlja se pitanje od kada je dijalog unutar demokracije gdje svatko ima pravo predlagati ili voditi konstruktivnu kritiku u sklopu rasprave u zatvorenim grupama štetio javnom ugledu HDZ-a?

Naravno, nikada. Štetan je postao onog trenutka kada je određena osoba proslijedila prepisku medijima s ciljem političke eliminacije neistomišljenika. Ako čitamo izjave sankcioniranih tada gotovo svi jamče da nisu širili govor mržnje, kao da niti ne znaju što im se stavlja na teret jer su o isključenju doznali iz medija.

Fascinantno je to da kada Plenkovićev koalicijski partner iz redova SDSS-a uspoređuje Hrvatsku s NDH u javnosti tada govora mržnje nema i koalicija je stabilna, ali članove HDZ-a se isključuje uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u kada Plenković ima najavljene za protukandidate Karamarka, Kovača i Stiera. Isti taj notorni Milorad Pupovac pozivao je vlastite birače pisanim putem da na lokalnim izborima 2017. godine glasaju za Vojka Obersnela i Zlatka Komadinu neovisno što je u koaliciji s Plenkovićevim HDZ-om, no tada se nije kršio Statut HDZ-a i nije narušavao ugled HDZ-u jer Pupovac nije član HDZ-a.

U suštini na površinu ponovno dolaze Plenkovićevi dvostruki kriteriji, jer osim što je izvršen presedan isključenja nad članovima koji se nisu imali pravo obraniti od optužbi koje im se stavljaju na teret u stranku je vratio rušitelje HDZ-a poput Milana Kujundžića koji je direktno išao u izbornoj utrci na tadašnju predsjedničku kandidatkinju i aktualnu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, Dragu Prgometa koji je na platformi MOST-a, a zatim HRIDI otkinuo Karamarkovom HDZ-u tri mandata u Hrvatskom saboru, kao i Martinu Dalić koja je istupila naprasito uoči samih parlamentarnih izbora iz HDZ-a  i financirala stranku Pametno.

Svsishodno tome postavlja se ključno pitanje tko i čija politika zapravo šteti ugledu i časti HDZ-a?

U vrijeme Karamarkovog HDZ-a javnost se zastrašivalo putem mainstream medija lovom predsjednika HDZ-a na izmišjene vještice, a na kraju od strane tih istih medija dobili smo predsjednika HDZ-a koji juriša na vlastite članove putem Whatsapp i Viber korespodencije zatvorenog tipa. Nastave li u HDZ-u festival demokracije uoči unutarstranačkih izbora na temelju zastrašivanja ne bi nas iznenadilo da zabrane članstvu koristiti mobitele uz jednoglasnu odluku Predsjedništva da se pozivi mogu izvršavati samo iz centrale, a po mogućnosti da su prespojeni na Ured predsjednika ili glavnog tajnika.

Sanjin Baković dipl.ing.