Sanjin Baković: Plenković se poziva na Tuđmanov HDZ, a obitelj Tuđman odmiče se od Plenkovićevog HDZ-a

Pin It

Andrej Plenković voli se u javnosti predstavljati liderom HDZ-a koji je nastavio voditi HDZ putem koji je vodio prvi hrvatski predsjednik i prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman, a da je riječ o kontradiktornoj tezi vidljivo iz sljedećih krucijalnih činjenica.

Naime, krajem ožujka 2018. godine, a uoči ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru iz HDZ-a je istupila Nera Tuđman unuka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kći Stjepana i Snježane. U tim trenucima ne samo da je javno nezadovoljstvo iskazala Nera Tuđman, već nezadovoljstvo se prelilo na Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu te tjedan dana poslije i na splitsku Rivu.

Uostalom, početkom travnja 2018. godine protiv Istanbulske konvencije izjasnio se i Miroslav Tuđman kao HDZ-ov saborski zastupnik i sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Sredinom travnja 2018. godine Miroslav Tuđman je poput preostalih 13 saborskih zastupnika HDZ-a glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, a Andrej Plenković ratifikaciju je proslavio uz potporu gromoglasnog pljeska i potpore SDP-a.

Jesu li Franji Tuđmanu ikada pljeskali SDP-ovci? Ne da mu nisu pljeskali, već su napustili sabornicu u trenucima sad il' nikada

S jedne strane, tijekom 2018. godine imali smo izlazak iz HDZ-a Nere Tuđman koju su u HDZ vratili Tomislav Karamarko i Milijan Brkić u listopadu 2012. godine uz napomenu „Nismo došli k vama da bi vas vratili u HDZ, već smo došli da HDZ vratimo Tuđmanima“, dok je Miroslav Tuđman glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a s druge strane, u prosincu 2019. godine uoči predsjedničkih izbora RH dogodio se novi momenat. Na jučerašnjem skupu Miroslava Škore viđen je otac Nere Tuđman koji je došao pružiti podršku Miroslavu Škori.

U izjavi za Jutarnji list Stjepan Tuđman istaknuo je kako Miroslav Škoro 'ima najjasniji program te konkretno govori o onome što želi i što treba mijenjati. Posebno mi se sviđa što neka ključna pitanja želi staviti na referendum kako bi o njima narod odlučio.'

Nadalje, Stjepan Tuđman nastavio je u istom tonu: 'Moj otac je živio s narodom. A mi smo sada u situaciji da država nije po volji i želji naroda. Da je po volji naroda, sigurno se ljudi ne bi masovno iseljavali i svoje mjesto pod suncem tražili negdje drugdje, nego bi se u Hrvatsku vraćali i oni koji su ranije iselili. Kad se Škoro pojavio, rekao je da državu hoće vratiti narodu i ja sam u tome svemu vidio jednu poveznicu zbog koje sam mu odlučio dati potporu'.   

Postavlja se pitanje hoće li Andrej Plenković isključiti sina prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana po uzoru na učesnike Whatsapp afere u kojoj se spominjalo uz govor mržnje podrška drugim kandidatima ili je telefonska linija pukla onog trenutka kada je ugledao Stjepana Tuđmana na skupu Miroslava Škore?

Iz ovog kratkog rezimea možemo zaključiti da je Andrej Plenković oduzeo HDZ iz ruku hrvatskog naroda što je primjetila i Nera Tuđman kada se protiv aktualnog lidera HDZ-a ustalo vlastito biračko tijelo na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije te rezultiralo njezinim izlaskom iz HDZ-a, dok je Miroslav Tuđman glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a u suštini i Stjepan Tuđman apostrofirao je da država nije po volji i želji naroda, jer za razliku od Plenkovića koji im je oduzeo referendum Škoro im nudi odlučivanje putem referenduma. 

Kada bi radi mene izlazili iz stranke, glasali protiv mene odnosno ratifikacije ili podržavali drugog kandidata članovi obitelji Tuđman bio bi toliko inteligentan da bi podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. No, bojim se da već sutra na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana biti ćemo prisiljeni slušati kako HDZ ide u smjeru kojem je želio prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a neovisno što članovi obitelji Tuđman misle suprotno, a što su dokazali i svojim djelima ispred javnosti. 

Sanjin Baković dipl.ing.