Sanjin Baković: Pogledavši u retrovizor Dujmović se zbunio jer u mrtvom kutu nije ugledao Karamarka

Pin It

Prije nego li započnem sa ovim člankom moram istaknuti kako uopće ne bi bio napisan da u kontekstu Dujmovićeve raščlambe HDZ-ovih unutarstranačkih izbora nisam pročitao “I onda  stiže Karamarko. Zbunjeni Karamarko. Koji vuče neke fantastične poteze, ali se gubi u kaosu vlastitih projekcija. Sjajan čovjek, kapa do poda u brojnim nacionalnim temama, ali jednostavno nedorastao situaciji. I gubi.”

Svih koje zanima više o raščlambi Tihomira Dujmovića mogu je pročitati pod nazivom “Rezultat unutarstranačkih izbora prigoda su da se HDZ-ovci pogledaju u ogledalo”, a ja ću se referirati na određene dijelove Dujmovićeva medijskog članka. 

Okarakterizirati Tomislava Karamarka zbunjenim ili nedoraslim za mene je notorna glupost, jer da bivšeg predsjednika HDZ-a krase takve karakteristike ne bi imao političku karijeru kakvu je imao, a ako Tihomir Dujmović misli da netko zbunjen ili nedorastao može slučajno preuzeti HDZ nakon ere Sanader - Kosor onda je još uvijek u zabludi. Da se može HDZ slučajno preuzeti onda bi ga slučajno preuzeo i Miro Kovač sa Milijanom Brkićem, no vidjeli smo da to nije moguće iako je Andrej Plenković imao ukupnu potporu od 27.47% članova HDZ-a pri ukupnoj izlaznosti od 34.91%. 

Ne samo da je Tomislav Karamarko preuzeo HDZ, već ga je nastojao tuđmanizirati što se najbolje vidjelo na primjeru vraćanja HDZ-a Tuđmanovima kada je u HDZ vraćena Ankica Tuđman koja je izbrisana u vrijeme Ivo Sanadera prilikom revizije članstva. Tada se u HDZ upisala i unuka prvog hrvatskog predsjednika Nera Tuđman.

Može li netko zbunjen ili nedorastao ostvariti 5 pobjeda u nizu?

Naravno da ne može, jer za takvu igru morate biti u rangu Tomislava Karamarka što nije uspjelo niti Andreju Plenkoviću koji je nakon povijesnog debakla na EU izborima sa osvojenih 22.72% izgubio i Pantovčak od Zorana Milanovića. Nemojte misliti da je Tomislavu Karamarku bilo lakše nego li danas Andreju Plenkoviću, jer nakon isključenja Jadranke Kosor, osnivanja Kujundžićeve Hrvatske zore koja je trebala ugroziti Kolindu Grabar Kitarović odnosno Karamarkov HDZ, Prgometovih Hridi koji su uzeli 3 mandata Karamarkovom HDZ-u ili istupanje iz HDZ-a i financiraje Pametno od Martine Dalić ne može preživjeti netko zbunjen i nedorastao tko se gubi u vlastitim projekcijama.

Zamislite zbunjeni i nedorastao Karamarko pobijedio je dva puta na unutarstranačkim izborima HDZ-a, na lokalnim izborima, dva puta na EU izborima, predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Tomo molim te zbuni i mene tako pa neka mi već jednom u životu krene, jer ovako izgledam nedorastao kao da sam se izgubio u vlastitim projekcijama, a zaustavili su me na ružan način prljavim metodama.

Nadalje, u Dujmovićevoj raščlambi u kojoj se spominje uloga Josipa Boljkovca kao prvog ministra policije Tihomir Dujmović nije istaknuto kako je istog uhapsio 2010. godine “zbunjeni” i nedorastao Tomislav Karamarko koji je u HDZ učlanio Zlatka Hasanbegovića i imenovao ga za ministra kulture iz čega je u potpunosti bio jasan smjer Karamarkovog HDZ-a koji za potpredsjednika Vlade RH nije imao nikoga iz kvote Pupovčevog SDSS-a kao Ivo Sanader ili da je saborska većina ovisila o Pupovčevom SDSS-u kao u vrijeme Andreja Plenkovića. Očigledno da bi Tomislav Karamarko dorastao situaciji trebao je imati blizu sebe Milorada Pupovca kao Ivo Sanader i Andrej Plenković, ali što bi tek tada Dujmović napisao o Karamarku.

Kada Dujmović spominje da se Karamarko izgubio u kaosu vlastitih projekcija nije nam objasnio što je mislio pod tim projekcijama budući da se HDZ-ov program temeljio na očuvanju radnih mjesta putem IFO instituta, da se suprostavio uvozničkom lobiju, a na ostavku su ga prisilili putem proizvedene “afere” koju je na kraju i Ustavni sud RH ukinuo odnosno ukinute su presuda Visokog upravnog suda RH i presuda Upravnog suda u Zagrebu i postupak je vraćen na početak. Uostalom, zna se dobro tko je opozvao Tomislava Karamarka iz redova HDZ-a uz pomoć MOST-a i oporbenih političkih stranaka, a vidimo Andrej Plenković u povlaštenom je položaju u odnosu na hajku koju su sinkronizirano provodili svi relevantni politički faktori i mainstream mediji, jer u suprotnom bio bi srušen od HNS-a i SDSS-a.

Izgleda da je Tomislav Karamarko bio zbunjen i nedorastao u trenucima kada je uvjeravao javnost da ćemo izgubiti arbitraže, a tada su ga proglašavali nacionalnim izdajnikom za kojeg se uspostavilo da je bio u pravu. Na kraju krajeva i sam Dujmović je bio svjedok vremena Šeksove izjave o gremijima iz sjene.

Kako ne bi previše duljio Dujmovićeva raščlamba u kojoj je okarakterizirao Tomislava Karamarka zbunjenim i nedoraslim, jer prema njegovim riječima izgubio se u vlastitim projekcijama i u konačnici je izgubio djeluje mi kao kada o nekome javno govorite ružno iako isti to nije zaslužio nakon izdaje najbližih suradnika, a zatim ga iz mrtvog kuta naglo ugledate u retrovizoru jer vam je Karamarkov ML iznenada zablendao i nastavite, ali znate sjajan čovjek, kapa do poda u brojnim nacionalnim temama, vukao je neke fantastične poteze. 

Sanjin Baković dipl.ing.