Sanjin Baković: Kada Milanovićevi kadrovi kukuriknu proces lustracije je na vidiku

Pin It

 

U Hrvatskoj je proces lustracije započeo dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ i rušenjem Zorana Milanovića iz Banskih dvora. Također, potvrdio je to i sam Zlatko Hasanbegović kada je izjavio kako je HDZ zauzeo antititoistički stav dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Doduše proces nije završen budući da su se bivši komunistički lideri raspodjeljeni po svim političkim opcijama osjećali ugroženima pa je trenutno zaustavljen pod presedanom rušenja Tomislava Karamarka.

Ako se prisjetimo Manolićeve izjave “tamo gdje sam ja tamo je i pobjeda”, a bilo je to prilikom pretrčavanja u pobjednički stožer Zorana Milanovića za vrijeme parlamentarnih izbora 2011. godine, a u 2017. godini isti taj Manolić hvali Plenkovićevu politiku pomirdbe koju je i sam minirao za vrijeme Tuđmana, tada nam je jasno kakve su strukture dovele na vlast SDP gubitkom izbora od strane Jadranke Kosor, a danas Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade RH. Pod okriljem tih centara moći tko god da se kandidirao u ime HDZ-a pobijedio bi na parlamentarnim izborima, a zatim iza termina zajedništva postao predsjednik Vlade RH. U suprotnom ne bi bio niti u jednoj križaljci prilikom podjele sinekura.

Također, argument koji potvrđuje tu tezu je kada je u Hrvatskom saboru prisegnula Karamarkova vlada Josipa Manolića nije se moglo vidjeti u prvom redu za razliku od prisege Plenkovićeve vlade kada je izmijenio pokoju riječ sa Vladimirom Šeksom što ako čitamo između redova jasno nam je kakvi krugovi moći su srušili Tomislava Karamarka nametnutom aferom, a ustanovilo se kako je na kraju štitio nacionalne interese.

U tim trenucima politički establishment u Republici Hrvatskoj zajedničkim snagama uzviknuo je gromoglasno Car je gol, a proces je zaustavljen, ali nitko se nije nadao kako će zaživjeti projekt Hasanbegović - Esih koje je čak i bivši Titov oznaš nazvao šakom jada. Nakon jučerašnjeg skupštinskog odbora o preimenovanju ulica i trgova misli li Josip Manolić i dalje da je riječ o grupici šake jada?

Mislio li on to ili ne grupica šake jada dovela je pred gotov čin zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kao i zagrebački HDZ dok ih se etiketiralo pogrbnim terminima i shvaćalo nedoraslima u rješavanju krucijalnih problema koji više od pola stoljeća tište hrvatski narod.

Ako promatramo jučerašnje izlaganje Zlatka Hasanbegovića ne razlikuje se bitno od njegovog rada u Ministarstvu kulture. Jasno nam je kako je riječ o povjesničaru koji je odlučio promijeniti iskrivljenu Hrvatsku povijest, a njegove riječi odmjerene su, podvučene argumentiranim činjenicama na koje se nadovezuje uzvišena intonacija što pokazuje da vlada materijom. Da taj proces nije započeo jučer evidentno je iz njegovih samouvjerenih nastupa, a ujedno i iz materije koju je priložio članovima odbora uoči rasprave s ciljem zatvaranja jednog mračnog poglavlja jugoslavenske komunističke prošlosti maršala Tita u Gradu Zagrebu.

Dokaz tome je i interes medija za rad jednog skupštinskog odbora gdje sjednice inače prolaze u tišini s obzirom da se usvojeni zaključci predlažu skupštini, a natpolovična većina u skupštini može ili ne mora usvojiti prijedloge odbora. Za razliku od  Plenkovićevog povjerenstava za suočavanje s prošlošću skupštinski odbor Grada Zagreba kojim predsjedava Zlatko Hasanbegović ispao je efikasan već na prvoj sjednici.

U nemoći od Hasanbegovićevog procesa lustracije kukuriknuo je posljednji Milanovićev pjetao

Kukuriku koalicija demontirana je još u vrijeme Tomislava Karamarka njegovom petom pobjedom u nizu na parlamentarnim izborima 2015. godine od kada ona zapravo više ne postoji, a raspala se pretrčavanjem dijela HNS-a u misiji spašavanja Plenkovićeve vlade pod terminom zajedništva u sinergiji sa Tomislavom Sauchom bivšim Milanovićevim suradnikom. U afektu usvojene odluke skupštinskog odbora o promjeni trga Josipa Broza Tita u trg Republike Hrvatske kukuriknuo je posljednji Milanovićev pjetao.

Retorika pandan Milanovećevoj ili “mi” ili “oni”, no ovog puta bila je neumjesna s aspekta vjerske osnove i šovinizma budući da je bivši Milanovićev ministar povukao paralelu u usporedbi Hasanbegovića s poturicom i turcima, a što od Zlatka Hasanbegovića nećete nikada doživjeti, jer prije svega riječ je o inteletualcu proširenog vokabulara koji se nadmeće argumentima, a ne vrijeđanjem, zatim o vrhunskom stručnjaku koji poznaje materiju za razliku od šarlatana koje je okupljao oko sebe Zoran Milanović što se vidi na primjeru Šiniše Hajdaša Dončića u nedostatku argumenata.

Da ironija bude veća Siniša Hajdaš Dončić nudi nam za prijedlog ideološko sukobljavanje XXI. stoljeća ili u segmentu obrazovanja i školstva, a pritom zaboravlja da su im hrvatski građani jasno rekli NE, jer od sukoba se ne živi, već produbljuje nelagodu ionako napaćenog i osiromašenog naroda.

Na kraju se postavlja niz retoričkih pitanja gdje su sada mainstream mediji koji su vršili medijske harange na nizu bivših ministara pa i na samom Hasanbegoviću prilikom njihovih smjena kako bi osudili pojavu govora mržnje,  jer Hajdaš Dončić osim Zlatka Hasanbegovića uvrijedio je sve Hrvate muslimanske vjeroispovijesti?

Gdje je sada čitav niz udruga koji je bavi ljudskim pravima?

Hoće li se sada uzdignuti na stražnje noge Plenkovićev novoizabrani predsjednik saborskog odbora za ljudska prava Milorad Pupovac i osuditi govor mržnje bivšeg Milanovićevog ministra ili  nije riječ o srpskoj nacionalnoj manjini pa se to njega ne tiče?

U suštini kada Milanovićevi kadrovi kukuriknu proces lustracije je na vidiku. Stoga za očekivati je pokušaj nametanja novih ideoloških podjela, ali iza paravana ideoloških sukoba XXI. stoljeća što potencira upravo bivši Milanovićev suradnik  prilikom vrijeđanja na vjerskoj osnovi.

Sanjin Baković dipl.ing.