Sanjin Baković: Revanšizam ili opravdani razlog za raspuštanje Josipe Rimac

Pin It

Image result for josipa rimac knin

Uoči obilježavanja 22. obljetnice VRA Oluja u prvi plan dovodi se ponovno ime sada već bivše gradonačelnice Grada Knina Josipe Rimac. Razlika je jedino u tome što su se uoči obilježavanja 20. obljetnice VRA Oluja  istražnim radnjama bavile mjerodavne institucije u vrijeme dok je represivni aparat koristio Zoran Milanović u svrhu političkih obračuna, a danas dvije godine kasnije bavi se Šibensko kninski HDZ predvođen Nediljkom Dujićem u okviru Statuta HDZ i pravnih akata pozivajući se na (ne)zadovoljavajući rezultat.

U slučaju Josipe Rimac riječ je o izgubljenim lokalnim izborima u Gradu Kninu.

Radi jednog poraza treba li zaboraviti sve što je Kninska kraljica učinila za Grad Knin?

Za vrijeme vođenja Grada Knina u vremenskom intervalu od deset godina od strane Josipe Rimac uređene su ulice grada, nogostupi, zelene površine, sportski objekti. Obnovljeno je više od 30 stambenih zgrada u kojima je ukupno oko 470 stanova, izgrađene su nove stambene zgrade, izgrađena je crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, izgrađen je muzej Oluje, izgrađen je studentski dom i gradska knjižnica, uređen je vodoopskrbni i kanalizacijski sustav i uređaj za pročišćavanje (16.5 mil eura iz EU).

Kao zahvala hrvatskim braniteljima uređen je trg i spomenik pobjedi Oluja 95 i spomenik na vrhu kninske tvrđave prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, obnovljene su zgrade osnovnih škola, gradske uprave, suda, dječjeg vrtića, željezničkog kolodvora, elekte, pošte, izgrađena je zgrada HGK, obnovljena je bolnica i vraćen joj status samostalne OB kao i veteranski status. Od 2005. godine uređena je i poduzetnička zona u kojoj radi 40 novo zaposlenih, a DIV danas broji 450 zaposlenih. Kada se vratimo u 2005. godinu imali su oko 80 zaposlenik. U suštini Grad Knin je gradila zajedno s građankama i građanima Zvonimirovog grada.

Nakon deset godina uspješnog vođenja Grada Knina i jedanaest godina HDZ-a Knin što potvrđuje niz navedenih projekata kao i niz pobjeda ostvarenih u političkom smislu kako osobnih Josipe Rimac tako i u korist vlastite stranke, jer HDZ u Gradu Kninu za vrijeme Tomislava Karamarka osvojio je 3.487 glasova što je ekvivalent od 58.08%, dok u vrijeme Andreja Plenkovića na ponovljenim parlamentarnim izborima HDZ je ostvario nešto lošiji rezultat osvojivši 2.868 glasova što je ekvivalent od 56.40%, ne uvažava se ništa što je Josipa Rimac napravila za Grad Knin, a iz priloženog vidimo kako je učinila više nego li svi njezini prethodnici prijašnjih godina.

Zamislite kada bi se Real Madrid na isti način zahvalio Cristianu Ronaldu, a koga uopće HDZ može iznjedriti u Gradu Kninu nakon prepoznatljive prve dame? Tko god i da dođe zauvijek bi bio u sjeni rezultata i karizme Kninske kraljice. Raspuštanjem se može jedino dodatno uništiti što bi odgovaralo Pupovčevoj politici.

Da nema potporu Šibensko kninskog HDZ-a moglo se vidjeti na primjeru sastavljanja kandidacijskih listi za Hrvatski sabor, jer tko može, a ako rezonira s zdravim razumom zatvoriti oči ispred svih rezultata u Gradu Kninu i posramiti Kninsku kraljicu u unaprijed dogovorenom glasovanju na temelju većine u Županijskom odboru HDZ-a ŠKŽ. U krajnjoj liniji ispada da na kraju nitko nije glasao barem za Josipu Rimac što se teško može povjerovati.

Modus operandi kao i u vrijeme Jadranke Kosor kada je završila na dnu liste za Hrvatski sabor, a povijest se ponavlja za vrijeme njezinih dečki. Odrađivanje Josipe Rimac završni epilog dobiva pokušajem raspuštanja kninskog HDZ-a. Ako je mjerodavno tijelo donijelo odluku o raspuštanju, a znamo da se odluka usvaja većinom glasova i određeni ogranak bude raspušten postavlja se pitanje što to znači da je raspuštanje u proceduri? Znači li biti u proceduri u sinergiji s Gordanom Jandrokovićem kao što je šef šibensko kninskog ogranka Nediljko Dujić?

S jedne strane ako uzmemo u obzir da onaj tko radi taj i grijesi, a Josipa Rimac izgubila je jedne jedine izbore tijekom jedanaest godina koliko je na čelu kninskog HDZ-a ne vlastitim greškama, već je žrtvovana koalicijom SDSS-a i Plenkovićevog HDZ-a, dok s druge strane ako paralelu povučemo s zagrebačkim HDZ-om ili riječkim HDZ-om koji su doživjeli potop na lokalnim izborima postavlja se pitanje koji je glavni kriterij za raspuštanje ogranaka?

Zagrebački HDZ Andrije Mikulića nije se proslavio u utrci za gradonačelnika Grada Zagreba  još u vrijeme Margarete Mađerić koja je 2013. godine osvojila 16.316 glasova odnosno 5.41% što je bilo dostatno za četvrto mjesto iza Milana Bandića, Rajka Ostojića i Vladimira Ferdelja, ali se Mikulićev HDZ pozivao na rezultat u zagrebačkoj skupštini kada su osvojili dvanaest mandata na temelju 42.905 što je bio ekvivalent od 14.72%. Isti taj zagrebački HDZ pod ingerencijom Andrije Mikulića nastavlja katarzu kada je premijerov prvi izbor bio vjerodostojni Drago Prgomet koji je osvojio 18.478 glasova što je bio ekvivalent od 5.60%, a dostatno za peto mjesto iza Milana Bandića, Anke Mrak Taritaš, Sandre Švaljek i Brune Esih, a pritom je doživljen debakl za zagrebačku skupštinu gdje je uslijedio pad s dvanaest na sedam vijećničkih mandata. Treba li netko prozvati Andreja Plenkovića na odgovornost ili će je snositi Andrija Mikulić iako mu je kandidat nametnut drugi put u odnosu na prvi?

Ako promatramo riječki HDZ kojeg Lucijan Vukelić vodi od 2012. godine i koji je na lokalnim izborima 2013. godine pad s osam na šest vijećničkih mandata pravdao povijesnim uspjehom ulaska Hrvoja Burića u drugi krug lokalnih izbora, dok je u 2017. godine naknadnom pameću debakl Kristjana Staničića u prvom krugu lokalnih izbora pravdao rastom vijećničkih mandata s šest na sedam zamjenom teze o uspjehu, a rezultat iz 2013. i 2017. godine gori je u odnosu na 2009. godinu kada je HDZ u Rijeci imao u gradskom vijeću osam predstavnika iz čega je evidentno da se neuspjeh odnosno stagnacija prezentira uspjehom kako bi se rošadom izmjenjivali kadrovi još iz vremena pokojnog Hrvoja Sarinića i Katice Ivanišević.

Za razliku od kninskog i zagrebačkog HDZ-a koji nisu po volji vrhu HDZ-a u Gradu Rijeci se debakl u prvom krugu lokalnih izbora HDZ-ovog Kristjana Staničića pravdao iskorakom od strane Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića budući da su kadrovi poput Kristjana Staničića i Majde Burić izbor vrha stranke kao i sam Drago Prgomet. U odnosu na Rimčevu koja je za razliku od Staničića i Burić imala političku karijeru hvale vrijednu koja je doprinijela uspjesima unutar HDZ-a, a ne se skrivala u kombiju poput Majde Burić od župana Zlatka Komadine nju još treba dotući do te mjere kao što se zatuklo Tomislava Karamarka koji je pametnjakovićima poput Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića ostavio pobjedničku platformu kako bi oni mogli izvršiti čistku koja nije njih same zahvatila kada je za to bilo vrijeme.

Da ne govorimo o Kristjanu Staničiću koji stranačkog rada iza sebe nema, već imenovanja u Hotelima Novi, Liburnia Riviera Hotelima, crikveničkom Jadranu i slovenskom Hotelu Bernardin  uz Hrvatsku turističku zajednicu po principu kao što se Majdu Burić poslalo u Hrvatski sabora, a zatim za državnu tajnicu. Ubiti nagrađeni su oboje izgubljenim izborima, jer sa studija iz Ike godišnje diplomira studenata toliko da bi svaki dan jednog mogli zaposliti u turizmu s diplomom u ruci, a za razliku od stručnog Staničića kojeg je infiltirala politika mnogobrojni nemaju te sreće.

Na kraju se postavlja retoričko pitanje ako nije raspušten riječki ili zagrebački HDZ koji su daleko od 40%  Josipe Rimac i projekata koji stoje iza nje, a koja posjeduje osam od osamnaest gradskih vijećnika zahvaljujući politici destrukcije predsjednika šibensko kninskog ogranka HDZ-a Nediljka Dujića koji je činio sve da Josipa Rimac izgubi kako bi se riješio uspješne i mlade dame, jesu li razlozi za raspuštanje opravdani ili je riječ o revanšizmu budući da je Josipa Rimac podržala Gorana Pauka na unutarstranačkim izborima?

Ako vidimo da niti Zagreb, a još manje Rijeka koja nema rezultate nije raspuštena jasno nam je kako je riječ o revanšizmu prvog brka Šibensko kninskog HDZ-a, a pritom treba uzeti u obzir kako je Plenkovićeva politika koketiranja s SDSS-om Milorada Pupovca imala svoj udio u padu Josipe Rimac odnosno gubitku Grada Knina.  Mišljenja sam da joj je upravo premijerova pojava u Gradu Kninu dodatno naštetila, jer ne možemo šetati po Gradu Kninu uz kandidatkinju za gradonačelnicu HDZ-a, a zatim sutra krojiti nacionalnu politiku s Miloradom Pupovcem kao što niti ne možemo razvrstati kruške i jabuke u istu košaru.

Nije slučajno da se u Gradu Kninu pojavio nezavisni kandidat na čijoj je listi bilo na pretek predstavnika srpske nacionalne manjine budući da SDSS u Gradu Kninu ne može samostalno proći, već zapakiran u uglađenom nezavisnom kandidatu koji dolazi kao predstavnik Veleučilišta s mjesta dekana, a koji se savršeno uklapa u kolektivnu anemiju nacionalne antidomoljubne politike. Uostalom izgubljeni su izbori i u Gradu Gospiću pa nigdje ne čujemo da Darko Milinović ima namjeru raspustiti Petra Krmpotića, već kao Anti Kulušiću u vrijeme Jadranke Kosor tako danas u vrijeme Andreja Plenkovića problem broj jedan Nediljku Dujiću je Josipa Rimac. Onda kažite da je ženama lako u politici, umjesto da ih drže na dlanu, tzv. “alfa mužjaci” namjerili su se na njih pod presedanom Statuta HDZ-a koji tumači svatko na način koji njemu odgovara.

Dobijete sve izbore tijekom jedanaest godina u nizu na kojima se vaša stranka natječe osim jednih i umjesto deset od sedamnaest vijećničkih mandata uza sve opstrukcije imate osam od osamnaest mandata, jer je srpska nacionalna manjina dobila osamnaestog, a ujedno pobijedi u vašem gradu i HDZ-ov kandidat za župana Goran Pauk koji se priklonio Nediljku Dujiću i nije kraj svijeta, već riječ je novom uspjehu Josipe Rimac koja potporu vlastite stranke nema od trenutka izbora Nediljka Dujića na unutarstarnačkim izborima, a vidimo nije je zaštitio niti Andrej Plenković kada se Josipu Rimac ponizilo po drugi puta nakon vladavine Jadranke Kosor prilikom sastavljanja liste za Hrvatski sabor. Da Dujić ima Rimčevu na piku vidi se i po njegovim medijskim izjavama u kojima ističe kako su u Gradu Kninu rezultati nikad gori, a pritom zaboravlja što je sve postignuto u mandatima Josipe Rimac. U konačnici ponaša se kao da je riječ o anonimusu, a ne Kninskoj kraljici koja iza sebe posjeduje rezultate pozivajući se na Statut HDZ-a koji HDZ-ovcima postane "Sveta krava" u obračunu s neistomišljenicima.

Sanjin Baković dipl.ing.