Sanjin Baković: U stabilnost Plenkovićeve Vlade uvjeravati će nas PR stručnjak s lijevog spektra

Pin It

Ako napravimo kratki rezime dolazimo do zaključka kako je peglanje imidža Andreja Plenkovića u mainstream medijima započelo u trenucima posljednje izborne pobjede Tomislava Karamarka kada mu se u izbornoj noći pod presedanom tražio zamjenik iako je HDZ za vrijeme Karamarkove vladavine na platformi Domoljubne koalicije napravio niz od pet pobjeda.

Nastavilo se ne tako davno kada nas je dojučerašnji gorljivi protivnik HDZ-a Milorad Pupovac uvjeravao kako je riječ o političaru koji se plaća suhim zlatom.

Nadalje, u trenucima rušenja vlastite Vlade RH i izbacivanjem koalicijskih partnera iz vlasti ukazao se bivši Milanovićev savjetnik Tomislav Saucha koji je spasio Plenkovićevu Vladu od potpunog debakla u trenucima kada se zatekao u Remetincu radi afere Dnevnice. U unaprijed režiranom političkom igrokazu za javnost Ivan Vrdoljak podnio je ostavku na mjesto predsjednika HNS-a, a prepolovljeni HNS omogućio je stabilnost od Bregane do Ljubljane pod vodstvom v.d. predsjednika Predraga Štromara nakon što je podržao Plenkovićevu tadašnju saborsku manjinu i postao dio parlamentarne većine.

Nakon što su pokrenuli niz opoziva protiv bivših HDZ-ovih ministara, a u konačnici i opoziv Titanic Vlade povratkom Ivana Vrdoljaka nekoliko mjeseci kasnije na čelo HNS-a zamjenom teze Titanic Vlada postaje Carpatia. Međutim, Andrej Plenković shvatio je da u široj javnosti nije dobro odjeknulo što je oko sebe okupio Milanovićevu sljedbu koja održavajući saborsku većinu  permanentno kukuriče kako su tu radi nas odnosno radi stabilnosti i interesa naroda te se odlučio na PR stručnjaka za krizne situacije. Takav potez je u potpunosti razumljiv, jer tko pametan može povjerovati u ankete Nove TV prema kojima je Davor Božinović pozitivan ministar za 39% ispitanika od ukupno 600 anketiranih, a na parlamentarnim izborima 2016. godine prikupio je 475 preferencijalnih glasova što je ekvivalent od 0,76% i ostao bez saborskog mandata. Prisjetimo se prednosti anketa koje je imao Ivo Josipović pa je u konačnici izgubio predsjedničke izbore RH.

S jedne strane, kontradiktorno po samog Andreja Plenkovića djeluje uzimati PR stručnjaka za krizne situacije u državi u kojoj teče med i mlijeko ako je vjerovati izjavama političara koji čine parlamentarnu većinu i  Vladu RH. Kako bi rekao Davor Božinović pod vodstvom Andreja Plenkovića imamo HDZ koji se etablirao na umjerenom desnom centru kojeg čine konfliktni bivši Milanovićevi saveznici poput Milorada Pupovaca, Tomislava Sauche i Ivana Vrdoljaka, a pojačanje su dobili u uglađenom PR stručnjaku Krešimiru Macanu koji je savjetovao Ivicu Račana i Ivu Josipovića kao i niz drugih političara s lijevog spektra od Marine Lovrić Merzel  do IDS-a. 

Postavlja se retoričko pitanje do kada će se javnosti prezentirati demagogija o umjerenom desnom centru, a profilirati kadar s lijevog spektra pod okriljem “Velike koalicije”?

S druge strane, odabir Krešimira Macana za posebnog savjetnika Andreja Plenkovića pandan mi je odabiru Alexa Brauna od strane Zorana Milanovića, jer sjetimo se samo kada je Zoran Milanović okrenuo retoriku bazirajući se na domoljublju, a Andrej Plenković angažirao je osobu blisku SDP-u koja bi nas trebala uvjeriti kako je došlo vrijeme da Hrvatska izađe iz tranzicije s jugokomunističkim kadrom skrivajući se iza reformi čitav niz godina ili nas uvjeravati da je Andrej Plenković vrhunski potencijal kojeg kada raja ne shvati ispadne bahat. 

Ostajem pri mišljenju da je čuvena Plenkovićeva “Ja mogu što hoću” koja je sada već ušla u antologiju političke gluposti bila razumljiva svakom hrvatskom građanu  kao i njegova bahatost prilikom izgovora iste rečenice.  Ne zaboravimo kako je Zoran Milanović završio u ropotarnici političke povijesti jer mu nije popravljen imidž skretanjem u desno, a Plenkovićev lijevi centrizam s novim PR stručnjakom dugoročno je osuđen na propast kao i što se dogodilo u slučaju Zorana Milanovića i Ive Josipovića.

Naime, uzmemo li u obzir da se Andrej Plenković okružio političkim establishmentom koji je činio sve da Kolinda Grabar Kitarović ne osvoji Pantovčak bilo da je riječ o koalicijskim partnerima iz SDSS-a, HNS-a i bivšim članovima SDP-a ili unutarstranačkim kadrovima koji su vraćeni u HDZ poput Kujundžića, Prgometa i Dalić odnosno PR stručnjaka Krešimira Macana jasan je kontekst izjave Milorada Pupovca kako je Andrej Plenković političar koji se plaća suhim zlatom. 

U suštini nagrađeni su svi koji su radili protiv HDZ-a, a točka na “i” nagrada je od neto 9.000 kn koliko će  Krešimir Macan dobivati za PR usluge mjesečno kao da HDZ nema među 220.000 članova kompetentnu i stručnu osobu koja će apostrofirati Andreju Plenkoviću da će ga koalicija s Pupovcem, Sauchom i Vrdoljakom te bivšim Račanovim i Josipovićevim PR-ovcem Krešimirom Macanom odvesti u ropotarnicu političke povijesti. 

Stoga nemojte podcijeniti političku pamet HDZ-ovaca koja vas je već 2011. godine kaznila neovisno što je uspjehom u izbornoj kampanji prezentirano ulazak u NATO pakt i EU. Prvi krizni Macanov test za očekivati je u slučaju arbitraže INA - MOL u Washingtonu nakon što presuda završi u javnosti. U tom kontekstu Macan bi Plenkoviću trebao popraviti krvnu sliku, no uvijek postoji onaj “ali” i na kraju opet dođemo do anemije i zaključka da se INA i dalje nalazi u rukama MOL-a, a ne kao što nam je obećao Andrej Plenković kada je istaknuo da će otkupiti MOL-ove dionice. 

Sanjin Baković dipl.ing.