Sanjin Baković: Hasanbegovićevo političko razotkrivanje lijevo liberalnih šovinista

Pin It

Još početkom studenog dok se Andrej Plenković nalazio sa svojim najbližim suradnicima od povjerenja na službenom putovanju u NR Kini Zlatko Hasanbegović tijekom prelaska Milanke Opačić u Bandićev klub nazvao je isti taj klub utjelovljenjem moralne kaljuže. S obzirom da je Milan Bandić najveći koalicijski partner Andreja Plenkovića na nacionalnoj razini bilo je pitanje vremena kada će se i na koji način riješiti Nezavisnih za Hrvatsku u Gradu Zagrebu.

Svrsishodno tome Velimir Bujanec upoznao je hrvatsku javnost s činjenicom kako se iza zatvorenih vratiju čini sve da se Zlatka Hasanbegovića i Neovisne za Hrvatsku zamijeni tzv. oporbom u Gradu Zagrebu. 

Ako ste pozorno pratili rasplet situacije mogli ste uočiti da se od tog trenutka Zlatko Hasanbegović sam odmaknuo od Milana Bandića zatraživši ispriku gradonačelnika građanima Zagreba radi sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom i sugerirao zastupnicima iz pozicije i opozicije neka se u hodu preslože i nastave s radom jer kvorum posjeduju. Milan Bandić ne samo da se ispričao građanima Grada Zagreba, već se ispričao i hrvatskim braniteljima negirajući da je znao za odnos Palme s Arkanom. 

Političar starog kova poput Milana Bandića ne samo da je djelovalo neuvjerljivo, već je Zlatko Hasanbegović najavio nove izbore neovisno o isprici jer omjer snaga nije odgovarao onome što su građani izabrali i time dao doznanja da neće podržati proračun u prosincu. Oporbi je ponudio pet ruku Neovisnih za Hrvatsku ukoliko iz vlastitih redova skupe 21 ruku za nove izbore. Iako su nas danima svi iz redova oporbe uvjeravali da neće podržati proračun dogodio se prevrat odnosno potvrdila se Hasanbegovićeva teza kako u skupštini postoji pričuvni ešalon od samog početka koji je služio za discipliniranje Neovisnih za Hrvatsku.

Prilikom izglasavanja proračuna dogodila su se tri prebjega koja su spriječila nove izbore u Gradu Zagrebu, a riječ je o Miroslavu Polovanecu iz HSLS-a, Jozi Miličeviću iz Nezavisne liste Sandre Švaljek te Ilije Ćorića iz HSS-a. 

Koliko je riječ o prebjezima procijenite sami jer HSLS je ionako u koaliciji s Milanom Bandićem i HDZ-om na nacionalnoj razini i čine zajedno Plenkovićevu saborsku većinu. Sandra Švaljek u javnom se životu pojavila nakon što ju je Ivo Sanader imenovao potpredsjednicom Ekonomskog vijeća, a savjetnica za gospodarstvo bila je i Jadranki Kosor pa nas ne čudi da je Jozo Miličević spašavao Milana Bandića od novih izbora. Kada je riječ o HSS-u upravo je Zlatko Hasanbegović sve rekao kada je apostrofirao da je gospodin Beljak jedan od najvažnijih učenika gospodina Bandića čiji trag te suradnje treba gledati na poslovnoj relaciji Zagreb - Samobor. 

Stoga, svakome tko razumije suštinu politike mora mu biti jasno da je sada već bivši glavni HSS-ov tajnik Ilija Ćorić bio desna ruka Kreše Beljaka, a da su isključenja iz stranaka običan performans za javnost. Dokaz tome je rejting HSLS-a i HSS-a u javnom mnijenju pa u tom kontekstu dolazimo do zaključka da izbačeni članovi HSLS-a i HSS-a nisu ništa niti izgubili jer kada bi njihove stranke samostalno izašle na izbore doživjele bi izborni debakl. 

Kada je bilo jasno da su razotkriveni u fokusu javnosti našli su se drugorazredni politički šovinisti pa nam je Miroslav Polovanec napomenuo da je jedan od rijetkih Zagrepčanaca koji ne dozvoli da mu diktiraju prezimena koja nisu zagrebačka poput Hasanbegovića što je pandan izjavama Ante Tomića koji ga je nazvao političkim retardom u ime antifašizma  zbog rušenja Josipa Broza u Gradu Zagrebu ili Hajdaša Dončića koji ga je nazvao poturicom. Jedino nam Polovanec nije još objasnio ako je i Bandić zagrebačko prezime.

Da je Zlatko Hasanbegović pogodio ponovno u srž razotkrivanja dokaz je javni istup HSS-ovog Kreše Beljaka koji se bitno ne razlikuje od spomenutih budući da je isti superiornijeg Hasanbegovića nazvao izdajnikom bošnjačkog naroda i sljedbenika Luburića i Pavelića, a pritom koristio termine poput efendije, izdajnik, dodvornik, kvisling, kriptonacist i lažov sve samo zato što je apostrofirana poslovna suradnja na relaciji Zagreb - Samobor kao i podrška bivšeg HSS-ovog tajnika Ćorića aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću. 

Indikativno je to da govor mržnje nisu osudili ni iz redova HDZ-a kao niti iz redova Milana Bandića. Ne samo da je Zlatko Hasanbegović superiorniji od svih aktera koji su ga vrijeđali na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, već je ponovno dokazao da je korak ispred ne dozvolivši da ga se zamijeni oporbenim skupštinarima poput političkog naivca. Drugim riječima poentirao je razotkrivši motive tzv. lijevo liberalnih šovinista iz oporbe koji su od samog početka bili pričuvni ešalon aktualnog gradonačelnika Grada Zagreba. Uostalom, Zlatko Hasanbegović još je jednom dokazao da je riječ o vjerodostojnom političaru koji nije potkupljiv, a ujedno da je trenutno jedina oporbena alternativa kako u Gradu Zagrebu tako i u Hrvatskom saboru dok gotovo svi ostali igraju svatko sa svakim. 

Sanjin Baković dipl.ing.