Sanjin Baković: Zašto se Plenković ne želi pokloniti nevinim žrtvama na komemoraciji u Bleiburgu?

Pin It

Nakon što je za vrijeme Milanovićeve Vlade 2011. godine ukinuto pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu pokroviteljstvo Hrvatskog sabora vraćeno je u vrijeme kratkotrajne Karamarkove Vlade. Uostalom, Tomislav Karamarko posljednji je predsjednik HDZ-a i najviši dužnosnik Vlade RH koji se u svojstvu prvog potpredsjednika Vlade RH poklonio stradalim nevinim žrtvama na komemoraciji u Bleiburgu.

Godine 2015. dok je Tomislav Karamarko bio na čelu domoljubnog HDZ-a u Bleiburgu je bio rekordan broj hodočasnika iz cijele Hrvatske. U odnosu na taj vremenski period kada su iz HDZ-a organizirali autobuse za hodočasnike iz cijele Hrvatske danas se na istu manifestaciju ne odaziva niti lider HDZ-a Andrej Plenković. Za razliku od bivšeg predsjednika HDZ-a čiji je otac bio sudionik Križnog puta njegov je nasljednik Andrej Plenković u vrijeme komemoracije u Bleiburgu uvijek imao neodgodive obveze radi kojih se nije mogao pokloniti stradalim nevinim žrtvama partizansko komunističkog terora u Bleiburgu tijekom 1945. godine.

Tako je, naime, u vrijeme održavanja središnje komemoracije u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije 13. svibnja 2017. godine Andrej Plenković nalazio se na zagrebačkoj špici u jeku lokalnih izbora sa Dragom Prgometom i njegovim gubitničkim timom u centru Zagreba na kavi. Nadalje, u vrijeme održavanja središnje komemoracije u povodu 73. obljetnice Bleiburške tragedije 12. svibnja 2018. godine Andrej Plenković nalazio se na obilježavanju Dana Europe u društvu resornih ministara Davora Božinovića, Gabrijele Žalac i Marije Pejčinović Burić.

S obzirom da je za Andreja Plenkovića Bleiburg simbol stradanja hrvatskog naroda postavlja se pitanje zašto se i ove godine predsjednik Vlade RH neće pokloniti nevinim žrtvama  partizansko komunističkog terora?

Andrej Plenković istaknuo je kako ima drugu veliku obvezu koju još uvijek nije otkrio hrvatskim građanima, no ako je suditi prema obvezama iz prošlosti dolazimo do zaključka da je u fokusu Plenkovićevo izbjegavanje Bleiburga. Budimo objektivni jer što to može biti važnije na taj dan od suosjećanja sa nevinim žrtvama. Umjesto da se Andrej Plenković postavi državnički i oda počast stradalim nevinim žrtvama i suosjeća se sa hrvatskim narodom prilikom komemoracije Bleiburške tragedije iz HDZ-a se šalju strelice prema bivšem HDZ-ovom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću kojeg se neutemeljeno optužuje da je svojim nastupima pridonio odluci Koruške biskupije o Bleiburgu da se zabrani misa.

Naravno, s fake news-om u javni prostor istupa Lovre Kuščević koji za argument uzima kako je HDZ prije dvije i pol godine vratio pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom Bleiburške tragedije. Takva teza vjerodostojna je kao i kada Lovre Kuščević izusti “Hvaljen Isus i Marija”, a zatim podrži Istanbulsku konvenciju. Gospodine Kuščeviću zar vam je teško izgovoriti da je pokroviteljstvo Hrvatskog sabora vraćeno zahvaljujući Tomislavu Karamarku budući da Andrej Plenković nema vremena niti pokloniti se nevinim žrtvama na dan komemoracije u Bleiburgu.

Primjerice, Plenkovićevi koalicijski partneri poput Furio Radina koji obnaša dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora glasali bi za prestanak pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad Bleiburškom komemoracijom. Stoga, pametnom dosta.

Jedini relevantan HDZ-ovac za lamentirati o Bleiburgu u odnosu na Kuščevića, Jandrokovića i Bačića je Tomislav Karamarko koji je jasno i decidirano poput državnika istaknuo “Cijela Hrvatska je Bleiburg!”.

Svrsishodno tematici koja se nametnula u javnosti  prenosimo Karamarkov presjek o Bleiburgu:

“Poštujući univerzalna civilizacijska načela pravednosti, etike i morala da su sve žrtve kojima nije suđeno i presuđeno nevine po principu presumpcije nevinosti, moramo se javno, s osobitom zabrinutošću, upitati – tko to zabranjuje hodočastiti nevino ubijenim Hrvaticama, Hrvatima i mnoštvu ubijenih ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti, koji su umrli mučeničkom smrću od zločinačke ruke u svojevrsnom genocidu čije je ishodište na Bleiburgu?

Tko zabranjuje slaviti koncelebriranu svetu misu predvođenu hrvatskim biskupima, svetu misu za nevino pogubljene čije duše do dana današnjeg nisu našle mir, spokoj i zadovoljštinu istine o svojoj mučeničkoj smrti?

Zabrana slavljenja svete mise za pokoj duša, uz prisustvo i vođenje euharistijskog slavlja hrvatskih biskupa, nije ništa drugo nego čin obezvrjeđivanja sveukupnog hodočašća i perfidno obeshrabrivanje hodočasnika kako bi ih na Bleiburgu iz godine u godinu bilo sve manje, dok se taj posljednji sjaj svijeće istine potpuno ne ugasi. Nema alternative svečanom euharistijskom slavlju i molitvi za žrtve najvećeg povijesnoga genocida u Hrvatskoj, nema alternative Bleiburgu jer je cijela Hrvatska Bleiburg, a cijeli je Bleiburg u našim srcima.

Jedini pravi državnički odgovor ovim perfidnim nastojanjima da se Bleiburg izbriše iz povijesnog sjećanja hrvatskog naroda jest da se jedan dan u godini u svibnju proglasi nacionalnim danom žalosti, molitve i sjećanja na nevine žrtve genocida s ishodištem na Bleiburgu. Dostojanstveno sjećanje na Bleiburg, snažno inzistiranje na istini o zločinima i zločincima je posljednja crta obrane države i nacije. Ako na ovom ispitu padnemo kao narod, uskoro ćemo svjedočiti obezvrjeđivanju “Oluje“ i “Vukovarske kolone sjećanja“ te oživljavanju novih “križnih puteva“ koji se već danas manifestiraju u zastrašujućem egzodusu onih koji napuštaju Hrvatsku”.

Na kraju predložio bi Tomislavu Karamarku da uveliča ovogodišnje obilježavanje Bleiburške tragedije i pokloni se nevinim žrtvama partizansko komunističkog terora čija će se komemoracija održati 18. svibnja 2019. godine, jer Hrvatskoj je više nego potreban državnik kojeg hrvatski narod nije dobio u liku i dijelu Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar Kitarović.  O Gordanu Jandrokoviću rečeno je sve na prošlogodišnjoj komemoraciji kada je doživio salve zvižduka. 

Sanjin Baković dipl.ing.