U silovanju političke demokracije Pusićka vjerodostojnija od Plenkovićevog HDZ-a

Pin It

Političkim prevratima u preslagivanju Vlade RH nema kraja. Prvo smo svjedočili kako su u središnjici HDZ-a članovi predsjedništva poput malih srednjoškolaca sudjelovali u simulaciji odluke predsjedništva HDZ-a kao kada djeca obasjana dobrotom i naivnošću u Hrvatskom saboru simuliraju raspravu pod prismotrom iskusnih kolega.

Osim što su svi članovi predsjedništva HDZ-a jednoglasno podržali suradnju sa HNS-om ne očekujući hladan tuš sa predsjedništva HNS-a uslijedilo je sramoćenje HDZ-a budući da su HNS-ovci odbili suradnju sa HDZ-om na predsjedništvu stranke. Dapače Ivan Vrdoljak podnio je ostavku na sve političke dužnosti s obzirom da nije dobio jednoglasnu potporu vrha stranke za preslagivanje.

U novo nastaloj situaciji izbore su priželjkivali i predstavnici nacionalnih manjina poput Furio Radina ispred talijanske nacionalne manjine kao i Milorad Pupovac ispred srpske nacionalne manjine. Nakon jučerašnjeg središnjeg odbora HNS-a uslijedili su novi prevrati, a HDZ-ovci ovoga puta poučeni iskustvom vjerovanja od dana ranije kada su slijepo vjerovali kao guske u magli odgađaju predsjedništvo stranke i čekaju rasplet na stranačkim tijelima HNS-a.

Osim što je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podnio ostavku na sve političke dužnosti dogodilo se da je na središnjem odboru HNS-a odbijena odluka najvišeg tijela stranke tj. predsjedništva HNS-a i većinom glasova usvojena je suradnja sa HDZ-om. HNS-ovci su najednom progledali i odlučili su spasiti što se da spasiti naravno u interesu naroda. Prvo su štitili narod sa Zoranom Milanovićem kroz HEP i druga državna poduzeća, a sada neovisno što su glasove dobili na platformi koja Andreja Plenkovića nije htjela za premijera odlaze s njime u koaliciju graditi će mostove pod ingerencijom Ministrarstva graditeljstva neovisno što su mogli izvući pouku sudbine MOST-a. Zamislite kada netko cijepa svoju stranku, a sve kako bi spasio drugu. Osim što su Mesićevi kadrovi u Uredu predsjednika Vlade RH očigledno je da je osovina proradila i u samom HNS-u.

Stoga se postavlja retoričko  pitanje ima li uopće predsjedništvo HNS-a legitimitet s obzirom da im je Središnji odbor HNS-a poništio odluku kao najvišeg tijela? Trebaju li svi podnijeti ostavke budući da nemaju povjerenje šireg stranačkog vodstva po uzoru na Vrdoljaka? Tko vodi HNS budući da im predsjedništvo nema legitimitet? Očigledno središnji odbor HNS-a!

U cijeloj toj priči nakon MOST-a kojeg su izbacili sa vlasti HDZ je podijelio HNS na pola s ciljem kako bi zadržali vlast. Osovina Brkić - Ferenčak odradila je posao na terenu iako je Ivan Vrdoljak ispao žrtveno janje u zalaganju za suradnju, a danas vidimo da manjinski predstavnici mijenjaju mišljene te ističu u javnosti kako koalicija sa HNS-om dovodi do stabilnosti.

U cijeloj toj priči po prvi puta najvjerodostojnija je ispala Vesna Pusić koja je odlučila jasno i glasno reći da se protivi koaliciji sa HDZ-om radi svjetonazorskih razlika za razliku od velikog domoljuba Milijana Brkića koji je zamjenom teza kao uvjet postavio da upravo Vesna Pusić ne bude dio koalicije radi njezinih ranijih izjava o Domovisnkom ratu, a pritom je znao da ona sama ni pod cijenu izbacivanja iz stranke neće podržati HDZ. Da je riječ o populističkom potezu svjestan je i sam Brkić koji je od velikog domoljuba postao zagovaratelj koalicije sa ljevicom pa se postavlja pitanje jel to domoljublje za koje nam je Milijan Brkić jamčio kako ćemo ga uskoro vidjeti u novom sjaju preuzimanjem HDZ-a od strane Andreja Plenkovića?  

U cijeloj toj političkoj prostituciji tijekom trgovine mandatima možemo zaključiti kako jedino pozitivno što se dogodilo je osnivanje stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića koji se u budućnosti mogu isprofilirati na desnom političkom spektru s obzirom da u Hrvatskoj jedinstvena desnica ne postoji. HDZ je sve tanji na tom spektru ako zanemarimo FB statuse Milijana Brkića budući da u izbornoj noći više ne koriste niti barjake u sklopu iščekivanja rezultata, a trenutno im domoljubna retorika nije u modi radi Milorada Pupovca, već skretanje od centra na lijevo kako bi preživjeli preslagivanje i koalirali sa HNS-om.

Iako HNS neće biti jedinstven za pretpostaviti je da će HDZ sa prepolovljenim HNS-om uspjeti presložiti Vladu RH ukoliko ne dođe do prepreka u pregovorima kao sa MOST-om neovisno što preslagivanje nemaju namjeru podržati Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić, ali preostalih 5 HNS-ovih mandata mogli bi zamijeniti nezavisne koji su izglasali Gorana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora i time spasiti Plenkovićevu većinu u intervalu od 76 do 78 ruku.

Neovisno o krajnjem ishodu pitanje je koliko će i ta koalicija potrajati jer sutra može u HNS-u biti izabrano novo vodstvo koje neće podržavati koaliciju sa HDZ-om, a HDZ-u nakon što je iscrpio sve resurse u smislu preslagivanja nakon MOST-a, sada HNS-a ostaje samo lomljene Kluba SDP-a po uzoru na bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauchu. Za pretpostaviti je da u tome ne bi vidjeli ništa sporno budući da u HDZ ima preko 90.000 bivših članova komunističke partije. Nije isključena niti velika koalicija, jer ako netko može jednoglasno usvojiti da ide u suradnju sa HNS-om iz istih interesa išao bi i sa SDP-om. U prvom planu bio bi interes naroda koji i dalje trpi u neimaštiti dok se političke elite između sebe obračunavaju.

Sutra je novi dan pa ćemo imati priliku vidjeti tko će spašavati silovanu većinu u manirima Tomislava Sauche neovisno što je hrvatska politika dosegnula vrhunac gađenja u moralnoj kaljuži u kakvoj se zatekla. Dugoročno gledano HDZ će izgubiti širu potporu biračkog dijela jer onaj tko može podržati marifetluke ovog tipa odavno je izgubio obraz i karakter, a za očekivati je da će biti kažnjeni prvom prilikom kao u vrijeme Jadranke Kosor budući da nas čeka niz neriješenih pitanja  od Agrokora pa do potencijalnog sukoba interesa Martine Dalić u slučaju INA-MOL, a do tada okrzunut od santu leda Titanic nastavlja dalje probnu plovidbu. Mnogi kažu biračima je kratka pamet, a da to nije istina uvjerili smo se 2011. odnosno 2015. godine na parlamentarnim izborima padom Jadranke Kosor odnosno Zorana Milanovića.

 

Sanjin Baković dipl.ing.