Plenkovićevo uništenje desnog spektra i preuzimanje MUP-a i pravosuđa

Pin It

Jučerašnjim danom postalo je svima jasno zašto je Drago Prgomet bio prvi izbor kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba iako je bio nevjerodostojan u svim svojim dosadašnjim dijelima, a Bruna Esih stajala je bolje prema svim anketama kao novo lice na političkoj sceni u Gradu Zagrebu.

U suštini izbor Drage Prgometa bio je početak kraja za istinske domoljube u HDZ-u jer kome može smetati jedno novo, mlado, nekompromitirano i elokventno mlado lice prihvatljivo javnosti koje obećava i koje treba izbrusiti poput dijamanta osim nekome tko ne želi pobijediti u Zagrebu, a pritom želi oslabiti jačanje desnog spektra unutar vlastite stranke koje je dobilo na vrijednosti za vrijeme vladavine Tomislava Karamarka.

Ako se prisjetimo ne tako davno izjave Milorada Pupovca kada je želio utjecati na javnost prilikom izbora ministra i obrusio se na Zlatka Hasanbegovića tad vidimo da je misija uspješno izvršena. Osim što se Andrej Plenković zahvalio svojem bivšem ministru uz pomoć HNS-a riješio se u potpunosti dueta Esih - Hasanbegović, dok na Željka Glasnovića nije računao još od trenutka formiranja Vlade RH sa MOST-om.

Također, ako promatramo rasplet sa ideološkog aspekta tada možemo zaključiti kako je Plenkovićev HDZ skrenuo od centra na lijevo. Leđa mu čuvaju nacionalne manjine uz lijevo liberalni  HNS u čiji bi klub mogao ući Tomislav Saucha. Andrej Plenković odlučio se riješiti MOST-a koji se temelji na vrijednostima crkve i obitelji što je bliže načelu HDZ-a kao i dvojcu Esih - Hasanbegović koji su mu doveli prevagu na parlamentarnim izborima 2016. godine u odnosu na 475 glasova Davora Božinovića i 808 glasova Gordana Jandrokovića. Biti će zanimljivo pratiti ponašanje Davora Ivo Stiera s obzirom da se proizvedeno stanje u Hrvatskom saboru kosi sa njegovim konzervativnim načelima kao i sa novom paradigmom čiji je idejni tvorac. Hoće li ostati dosljedan i podnijeti ostavku u Vladi RH vrijeme će pokazati.

No, danas vidimo jedan je postao ministar MUP-a, a drugi predsjednik Hrvatskog sabora iako iza njih ne stoje stranački rezultati kao niti stranačka baza. U izbornoj noći mogli smo vidjeti kako se u HDZ-u više ne vijore hrvatske zastave, a od članova predsjedništva HDZ-a stajali su rijetki prilikom pobjedničkog govora čime se stječe dojam kako imamo dva HDZ-a u kojem sve odluke donosi veliki vođa kao u vrijeme Ive Sanadera.

Osim što se riješio istaknutog desnog krila koji svoj način rada temelje na ideološkoj platformi gdje posebno dolazi do izražaja istraživanje žrtava komunističkog režima, otvaranje državnih arhiva, zagovaranje lustracije i promjena naziva imena trgova čija je intencija maknuti Josipa Broza Tita kao što je to Kolinda Grabar Kitarović učinila na Pantovčaku maknuvši bistu, a pritom ušao u neprincipijelnu koaliciju Andrej Plenković dosegao se dva najvažnija resora u cijeloj toj borbi za preživljavanje i popunjavanje sinekura.

Mogli smo vidjeti Andreju Plenkoviću nije bilo bitno hoće li Tomislav Ćorić sjediti u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ili u resoru za energetiku odnosno Lovro Kušćević u Ministarstvu graditeljstva ili u resoru namijenjenom za upravu, ali od iznimne važnosti bilo mu je progurati Davora Božinovića kao predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH za ministra MUP-a. Za očekivati je kako bi novi predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH mogao postati Šeksov posinak Karlo Ressler.

Da je tome tako potvrdio nam je i Božinovićev mentor Stjepan Mesić koji je na sva usta hvalio svojeg bivšeg predstojnika Ureda Davora Božinovića za razliku od Tomislava Karamarka kojeg je svojevremeno skidao putem Nacionala u sinergiji sa Josipom Manolićem. Očigledno će u Hrvatskoj vrijediti pravilo da kada te hvali Stjepan Mesić znači da je riječ o provjerenom i odanom kadru, a kada te ruši zajedno sa Josipom Manolićem znači da vrijediš i promišljaš hrvatski.

Ako vam do sada nije bilo jasno tko je postavio briselskog dečka na čelo HDZ-a tada možete sa jučerašnjim danom zaključiti osim što je u tome kumovao Milijan Brkić kako glavnu rolu imaju Vladimir Šeks i Stjepan Mesić što potvrđuje izbor novih kadrova. No, nažalost tako nam je to kada smo ispali žrtve Milijanovog nesrazmjera imovine ustanovljenog 2013. godine, a svi smo mu slijepo vjerovali dok se busao u prsa istaknutim domoljubljem sa krunicom u ruci odašiljajući poruke o poštenju i ljubavi prema domovini u nadi da će vratiti naše mlade iz dijaspore. Dokle god je pojedincima business ispred ljubavi prema domovini nema tu dugoročne sreće i zadovoljstva.

Izgleda da nakon megalomanije Ive Sanadera nismo niti danas došli pameti, a domoljubi u HDZ-u morati će platiti cijenu i na imenu nekada miljenika nacije koji je kao vrsni operativac dobio ulogu za svrgavanje bivšeg predsjednika HDZ-a još u vrijeme demonstracije moći Zorana Milanovića kako bi danas dobili ovo što imamo. Rezultat svega upravo je cijena šutnje!

Predsjednicu RH imamo više od dvije godine, HDZ je na vlasti već 17 mjeseci, a Hrvati i dalje iseljavaju kao i u vrijeme Zorana Milanovića u nedostatku poslovne i životne egzistencije.  Što se promijenilo? Tako desetkovani možemo slaviti, jer imamo i predsjednika Hrvatskog sabora novom većinom.

Također, u borbi za domovinu mogli smo zamijetiti kako je Andrej Plenković uz pomoć Milorada Pupovca i raspadnutog HNS-a progurao za ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, a riječ je o još jednom ministru iz bivše Kosoričine vlade u čije vrijeme je donesena prva verzija Ovršnog zakona koji je osiromašio mnoge hrvatske građane, a koji muku muče i dan danas.

Nakon dobivenog MUP-a i pravosuđa možda nam Andrej Plenković napokon izađe sa Dinkom Cvitanom na novoj tiskovnoj konferenciji i obznani kranji rasplet u aferi Dnevnice Tomislava Sauche koji je vidno uspuhan dotrčao podržati većinu kao osigurač u slučaju ako koja obećana ruka izostane.

S obzirom da u HDZ-u vlada i dalje zavjet šutnje od neopozive ostavke Tomislava Karamarka pod presedanom i dozvoljava se povratak bivših Kosoričinih kadrova čija nas je Vlada RH dovela do gubitka izbora, a desna opcija čini većinu u predsjedništvu HDZ-a  postavlja se retoričko pitanje da li je ovo potpuni krah desnog krila u HDZ-u koji je zaslužan za pobjedničku platformu od pet pobjeda u nizu nakon posipanja pepelom na vlastitom ukopu 2011. godine?

Ako ne bude kasno možda će i oni uskoro shvatiti kako ih članstvo nije izabralo na Izbornom saboru HDZ-a kako bi bespogovorno hodali sa glavom u pijesku, a još manje na gay paradi sa HNS-om. Gospić i Knin su im dodjelili crveni karton. Hoće li i do kada će Vlada RH opstati ovisiti će svakako o resoru obrazovanja kojem je posljednja brana Hrvoje Zekanović iz HRAST-a u pogledu premišljanja desnog spektra, a je li obrazovanje uz Agrokor nova Plenkovićeva tempirana bomba znati ćemo već na jesen ili kada za to dođe vrijeme. Hoće li se Andrej Plenković u potpunosti riješiti desnice odstranjivanjem Hrvoja Zekanovića ovisiti će o svjetonazorskim pitanjima HRAST-a u smislu obrazovanja koja bi mogla dovesti do razmimoilaženja sa HNS-om. U suštini i Hrelja je tu, jer za pretpostaviti je kako su članovi Središnjeg odbora HSU-a pročitali mailove. Također, ostaje nam za vidjeti kako će se razvijati daljnja profilacija Esih - Hasanbegovića - Glasnovića koji su osnovali novu stranku nakon što su pokazali kako nisu spremni sudjelovati u političkoj prostituciji demokracije. Jedan dan kada nas napuste manjinski partneri kao i HNS uz nezavisne biti će zanimljivo vidjeti što će ostati od HDZ-a.

 

Sanjin Baković dipl.ing.