“Dolaskom Karamarka HDZ je zauzeo oštar antititoistočki stav”

Pin It

Upravo jučerašnjom rečenicom “Dolaskom Karamarka HDZ je zauzeo oštar antititoistički stav” dr.sc. Zlatko Hasanbegović potvrdio je javnosti tko je najzaslužniji za pokretanje procesa ispred kojeg je konačnici pokleknuo Milan Bandić, kao i HDZ koji je rušio vlastitog lidera  Tomislava Karamarka iako ih je podigao iz pepela, a koji se pod vodstvom Andreja Plenkovića temelji na zajedništvu odnosno pomirdbi gdje mu saborsku većinu drže Milorad Pupovac i Mesićev bivši HNS, što ne spada pod prioritete Plenkovićeve retorike.

S obzirom na pokretanje istraga protiv počinitelja komunističkih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata dok je bio resorni ministar bilo je u potpunosti jasno da će HDZ pod ingerencijom Tomislava Karamarka skrenuti u desno. Da će pitanje komunističkih zločina, kao uostalom suočavanje s komunističkom prošlošću postati predmetom političkog nadmetanja i doći na dnevni red bilo je pitanje vremena, što nije bio slučaj kod njegovih prethodnika.  

Upravo jučerašnjom rečenicom “Dolaskom Karamarka HDZ je zauzeo oštar antititoistički stav” dr.sc. Zlatko Hasanbegović potvrdio je javnosti tko je najzaslužniji za pokretanje procesa ispred kojeg je konačnici pokleknuo Milan Bandić, kao i HDZ koji je rušio vlastitog lidera  Tomislava Karamarka iako ih je podigao iz pepela, a koji se pod vodstvom Andreja Plenkovića temelji na zajedništvu odnosno pomirdbi gdje mu saborsku većinu drže Milorad Pupovac i Mesićev bivši HNS, što ne spada pod prioritete Plenkovićeve retorike.

Za pretpostaviti je da je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uz pomoć Drage Prgometa postigao bolji rezultat u Gradu Zagrebu potenciranje teme o maršalu Titu svakako bi se izbjeglo, a samim time izbjegle bi se podjele koje Andreju Plenkoviću ne trebaju uz pregršt problema koji mu svakodnevno iskaču ispod tepiha, jer dok se još nije oporavio od izgubljene arbitraže INA - MOL, na red je stigla sa Slovencima. Impozantna spoznaja za nekoga tko pobjedi izbore u dva tjedna, a zatim kao renomirani pravni stručnjak gubi arbitražne postupke gdje god stigne, ako zanemarimo onu u Ženevi dr.sc. Nade Šikić u pogledu isplate mirovina tzv. SAO Krajne. Pritom ga pritišće još i njemačka kancelarka Angela Merkel kako se rezultati arbitraže moraju poštivati.

Da jučerašnja teza dr.sc. Zlatka Hasanbegovića ima težinu potvrđuju još nastupi iz 2014. godine Tomislava Karamarka kada je izjavio “Da sam predsjednik Republike, izbacio bih Titovu bistu. Ne mogu držati zločinca u holu – jasan je bio Karamarko i dodao kako je Tito odgovoran za stotine tisuća žrtava.” Pobjedom na predsjedničkim izborima RH Karamarkovu misao ispunila je tada još novoizabrana predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Godine 2015. godine Tomislav Karamarko istaknuo je kako se SDP mora odreći Tita, te se osvrnuo na crvene vragove:

“Pitanje svih pitanja, po mom mišljenju, glasi: kada je to SDP, kao sljednik Saveza komunista Hrvatske, osuđivao ili osudio svoj vlastiti totalitarizam? Mi u današnjoj Hrvatskoj nećemo imati istinsku socijaldemokraciju sve dok se SDP ne odrekne Josipa Broza Tita i njegovih zločina. Oni ne samo da se ne odriču Tita, nego Milanović od Tita pravi heroja, uspoređujući ga s Tuđmanom. To je povijesni revizionizam jer Tito je govorio da će prije Sava poteći prema Triglavu nego što će Hrvatska biti samostalna, a Tuđman je otac moderne hrvatske države, tvrdio je Karamarko.”

Naravno, tada je rijetko tko shvaćao Tomislava Karamarka budući da su ga mediji prezenirali na način da mu se priviđaju crveni vragovi kao što danas određeni portali idu toliko nisko prezentirajući javnosti da se Tomislav Karamarko ponovno zaposlio, jer otvorio je vlastiti Think tank, a ne da je uspostavio kontakt s Trumpovom administracijom u RH što za rukom još nije išlo ni Andreju Plenkoviću, kao niti Kolindi Grabar Kitarović. Riječ je o notornim glupostima budući da se zamjenom teze vrše pritisci na javno mnijenje i ismijava osobu koja želi dobro vlastitoj domovini.

Da ne govorimo kada su javnosti prezentirali da bi lustrirao vještice, a bilo je riječ o potrebnoj velikoj promjeni društvene klime kako bi se ispravilo pogrešno i nakaradno tumačenje naše novije povijesti koje je nametnuto komunističkom indoktrinacijom.

U trenucima kada su skinuli bivšeg lidera HDZ-a kojem je otac preživio bleiburšku tragediju titoljupci su odahnuli od Tomislava Karamarka smatrajući da je proces zaustavljen, a pritom zaboravljaju da njegova misija nije lov na vještice, već provođenje rezolucije Europske komisije koja osuđuje sve totalitarizme.

Režiseri svrgavanja Tomislava Karamarka nisu predvidjeli kako će Bruna Esih i dr.sc. Zlatko Hasanbegović biti odlučujući faktor u skupštini kada su postavili kao temeljni preduvjet za pregovore preimenovanje Trga maršala Tita. Da Milan Bandić i zagrebački HDZ ne mogu ništa bez dr.sc. Zlatka Hasanbegovića dao je naslutiti bivši Karamarkov ministar kulture kada je u jučerašnjoj Bujici izjavio da se skupština sutra neće konstituirati, jer vrijeme podjela sinekura s koljena na koljeno postati će prošlost.

Tim potezom dr.sc. Zlatko Hasanbegović pokazao je tko zapravo drži ključeve većine u gradskoj skupštini, a da će proces koji je davno započeo Tomislav Karamarko još iz vremena kada je preuzeo HDZ nastaviti se, dokaz tome je da će dr.sc. Zlatko Hasanbegović ispred nezavisne platforme Brune Esih koja je izašla na lokalne izbore tražiti pročelničko mjesto  u resoru Kulture.

Dok su se sa Tomislavom Karamarkom svojevremeno izrugivali u javnosti u procesima koji će se događati u bliskoj budućnosti mogla bi se primijeniti poznata hrvatska izreka “Tko se zadnji smije, najslađe se smije.” Da su bili dobar duo vidjelo se to i u vrijeme kratkotrajne Karamarkove vlade, iako nije ništa lošija varijanta i u ovom izdanju što dokazuje nemoć Milana Bandića i zagrebačkog HDZ-a u formiranju skupštine Grada Zagreba.

Sanjin Baković dipl.ing.