Sanjin Baković: Performansom za javnost kroz aferu ‘Konzultantica’ do rušenja Karamarka

Pin It

Istaknuo sam kako je Vladimir Šeks u sinergiji sa Milijanom Brkićem i Tomislavom Čuljkom izvršio puč, jer ako promatramo rasplet s aspekta poznavanja unutrstranačkih frakcija zaključimo kako su Ivana Maletić potpredsjednica HDZ-a i član predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić pozvali Tomislava Karamarka na ostavku u sinergiji sa Milijanom Brkićem koji je stajao iza spomenutog dvojca onda nam je jasna uloga nekada glavnoga Karamarkova operativca koji je iskoristio vlastitu moć unutar stranke za rušenje Tomislava Karamarka pozvavši istog na ostavku nakon što je iz preslagivanja udaljio Milana Bandića i Glavašev HDSSB.

Permanentna negativna medijska kampanja naspram Tomislava Karamarka trajala još od trenutka kada je bio najpopularniji ministar unutarnjih poslova HDZ-ove vlade, a nastavila se tijekom četverogodišnjeg mandata pod čijim je vodstvom HDZ postavio pobjedničku platformu sa pet pobjeda u nizu nakon što je pod okovima korupcijskih afera pojedinaca bačen na koljena. Također, nastavila se i dan danas što se najbolje moglo vidjeti  na primjeru kada je James Carafano došao pružiti potporu Karamarkovom think tanku, jer umjesto da su mediji prenijeli kako je u Hrvatsku došla osoba iz Trumpove administracije ismijavali su se kako je Tomislav Karamarko zaposlio sam sebe što je notorna glupost.

U trenucima najave lustracije u redovima HDZ-a medijska hajka nad Tomislavom Karamarkom dobiva završni epilog, jer u nju se uključuju bivši Ozna-š Josip Manolić i zadnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić, a kasnije predsjednik Vlade RH, predsjednik Hrvatskog sabora i  predsjednik Republike Hrvatske putem Nacionala.

Nacional je tada služio kao medij kojim se Tomislava Karamarka prikazalo udbašem iako je SOA u sklopu privatnog suđenja na relaciji Karamarko - Manolić demantirala kako Tomislav Karamarko nije radio za Udbu, kao i što je Roman Leljak slovenski publicist i istraživač demantirao Antu Barišića kako Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udba-e nakon što je pregledao  akciju Trs, pa do medija putem kojeg je plasirana afera Konzultantica kako bi se srušio lider HDZ-a koji je najavio lustraciju i  istaknuo javnosti kako će pokazati tko su lopovi.

Nametnutom aferom Konzultantica gotovo da prestaje rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za oči javnosti koje je ispunilo svoj cilj, jer kao što vidimo povjerenstvo nije bilo u stanju donijeti odluku tijekom sedam mjeseci Martini Dalić i njezinom supružniku u slučaju INA, a Tomislava Karamarka osudilo je za tjedan dana. U suštini dočekali smo istek mandata Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kojim predsjedava Dalija Orešković koju je saborskom većinom postavio Zoran Milanović, ali presudu u slučaju Dalić nismo dobili što je pandan rješavanju problema koja Andrej Plenković gura ispod tepiha.   

Dok je trajala medijska hajka u kojoj su učestvovale oporbene stranke predvođene tadašnjim liderom ljevice Zoranom Milanovićem i manjinskih partnera predvođenih Miloradom Pupovcem, kao i stranka koja je sudjelovala u vlasti poput MOST-a Bože Petrova, a koji nas je uvjeravao da će Hrvatska dobiti međunarodnu arbitražu u slučaju INA-MOL, te uz pomoć Josipa Manolića i Stjepana Mesića permanentno putem Nacionala u akciju rušenja Tomislava Karamarka uključio se i Vladimir Šeks koji je u sinergiji s Milijanom Brkićem i Tomislavom Čuljkom izvršio puč u HDZ-u.

Pomno programirana akcija započeta je putem EU parlamentaraca koji su bili protiv rušenja vlastite Vlade RH kao i Milijan Brkić tj. za nastavak suradnje sa MOST-om, ali kada je Andrej Plenković srušio vlastitu Vladu RH izbacivanjem MOST-a koju su na kraju spašavali HNS-ovci Stjepana Mesića koji su putem Ivana Vrdoljaka vršili javni linč na Tomislava Karamarka i Milanovićevog savjetnika Tomislava Sauche koji se spašavao od Remetinca tada Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić i Gordan Jandroković nisu vidjeli problem u rušenju vlastite vlade za razliku od Davora Ivo Stiera koji je istu napustio. Također, niti Milijan Brkić nije se osjećao moralno odgovornim ispred javnosti kada ih je nakon Milorada Pupovca spasio Mesićev HNS i Milanovićev Tomislav Saucha, a busao se od prsa domoljubljem s krunicom u ruci dok je bio u oporbi.

Istaknuo sam kako je Vladimir Šeks u sinergiji sa Milijanom Brkićem i Tomislavom Čuljkom izvršio puč, jer ako promatramo rasplet s aspekta poznavanja unutrstranačkih frakcija zaključimo kako su Ivana Maletić potpredsjednica HDZ-a i član predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić pozvali Tomislava Karamarka na ostavku u sinergiji sa Milijanom Brkićem koji je stajao iza spomenutog dvojca onda nam je jasna uloga nekada glavnoga Karamarkovog operativca koji je iskoristio vlastitu moć unutar stranke za rušenje Tomislava Karamarka pozvavši istog na ostavku nakon što je iz preslagivanja udaljio Milana Bandića i Glavašev HDSSB.

Također, mogli smo vidjeti kako niti mlade Karamarkove uzdanice poput potpredsjednika HDZ-a Josipa Bilavera i tadašnje predsjednice Zajednice žena Katarina Zrinski Sanje Putice nisu zauzele Karamarkovu stranu, već je mladi Bilaver za razliku od rođaka iz Amerike Franka Bilavera koji je poštovao instituciju plebiscitarno izabranog predsjednika HDZ-a odabrao stranu Milijana Brkića što je logično ako uzmemo u obzir konuzultantski posao sa sinom Vice Vukojevića koji pripada hercegovačkoj frakciji predvođenom Milijanom Brkićem. Za nagradu je dobio mjesto pomoćnika u Butkovićevom ministarstvu budući da je čekao ispred kabineta Andreja Plenkovića dok se isti nije pojavio, dok je Sanja Putica ugasila profil i stranicu na facebooku valjda kako nitko više ne bi vidio da je bila uz Tomislava Karamarka, a zatim uz pomoć tetke Dubravke Šuice koja dobro kotira u očima Andreja Plenkovića iz Ministarstva obrazovanja prešla u Hrvatski sabor kao zastupnica. Lako za Hrvatsku, jer najbitnije je da je Bilaveru žena zaposlena u Uredu kod Dubravke Šuice, a on je nakon saborskog zastupnika postao pomoćnik ministra neba i zemlje, a u kojem zemlja gori dok na nebu se priprema mrkli mrak.

O ulozi Olega Butkovića neću trošiti riječi jer osim što je bio na liniji sa Milijanom Brkićem i svjesno čistio domoljubni kadar u PGŽ-u pod presedanom moći kako bi SDP prošao u Rijeci i PGŽ-u već u prvom krugu, a naknadnom pameću progledao jasno nam je svima da nikada nije bio Karamarkov kadar budući da je pretrčao iz stožera Darka Milinovića na čijem je bio čelu. Obnašanju dužnosti ministra može zahvaliti kumskoj vezi sa Kolindom Grabar Kitarović kao i Gari Capelli, dok u stranci što nije raspušten može zahvaliti Ivoni Milinović budući da je još u vrijeme Tomislava Karamarka odigrao duplu rolu kada je istu poslao u Brisel na poziv Davora Božinovića, a koja je danas glavni kadrovnik i osoba od povjerenja Zagreba na Jadranskom trgu.

Vidimo li na slici Tomislava Čuljka u društvu infrastrukture Vladimira Šeksa koja je izvršila puč, a koji je ujedno i samog Čuljka stvorio za gubernatora Slavonije, te uzmemo li u obzir da su u Slavoniji nicali plakati poput onih o Anti Gotovini kako bi se odbili glasovi u samoj kampanji jasno nam je da se na rušenju Tomislava Karamarka radilo permanentno. Kada spominjemo infrastrukturu Vladimira Šeksa tada ne treba zaboraviti sinkronizirane pokušaje rušenja Tomislava Karamarka što je rezultiralo sa izbacivanjem Jadranke Kosor iz HDZ-a i izlaskom Martine Dalić iz stranke uoči predsjedničkih izbora RH kao i izlazak iz stranke Milana Kujundžića i Drage Prgometa koje je podržao Ivić Pašalić u srazu protiv Tomislava Karamarka.  Ali to se sve događalo logikom stvari za razliku od okretanja leđa Milijana Brkića svome do jučerašnjem suradniku Tomislavu Karamarku. Rezultat svega je da je Tomislav Karamarko u pet izbornih jedinica izgubio mandat za 100 do 500 glasova što ne može biti slučajno, a kao i što je sam Karamarko istaknuo postojale su indicije kako je putem APIS-a pokradeno 6 mandata što znači da je Karamarkov HDZ trebao imati umjesto 59 na kontu 70 mandata. Izgubiti 5 mandata u 5 izbornih jedinica za 100 do 500 glasova dovodi u pitanje je li Josipa Rimac na visini odradila kampanju ili je Milijan Brkić i na nju imao utjecaj s obzirom na njihovu poslovnu povezanost iz tog vremena. Jel si postavljate pitanje koliko su mandata odbili Milian Kujundžić i Drago Prgomet na listi MOST-a? Za pretpostaviti taman toliko da Karamarkov HDZ sam sastavi većinu budući da je na predsjedničkim izborima Milan Kujundžić imao preko 100.000 glasova, a Drago Prgomet 3 mandata na listi MOST-a.

Ako je suditi po polupraznoj dvorani u Kostreni tijekom završnog skupa u Primorsko goranskoj županiji gdje su gornje tribine bile poluprazne jasno je da je opstrukcija Karamarka bila izražena već uoči izborne noći. Što se događalo u izbornom danu vjerujem da ćemo i to doznati kada za to dođe vrijeme. Posao nije bio odrađen na visini kako bi se izbori dobili, jer nitko ne može reći kako se dvorana kapaciteta od 2.000 ne može napuniti, a prostor glasova u Primorsko goranskoj županiji seže do 55.000.

Na kraju dođemo do spoznaje kako Tomislava Karamarka nisu srušili ni Zoran Milanović koji je od Tomislava Karamarka izgubio sve izbore, a još manje Božo Petrov ili Milorad Pupovac bez kojeg je bila presložena Vlada RH, već oni su samo poslužili kao instrument za oči javnosti dok je stvarni pad Tomislava Karamarka proizveden upravo iz redova HDZ-a nakon što je najavio lustraciju, jer vidimo i sami u čijem se društvu nalazi Stjepan Mesić koji hvali novoizabranog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kao i Josip Manolić Vladu RH Andreja Plenkovića što za vrijeme Tomislava Karamarka nije bio slučaj. Za razliku od lica Antona Klimana koji se našao u odabranom društvu kao domaćin, a koje djeluje zabrinuto i kiselo, lice Andreja Plenkovića zrači sa samopouzdanjem što dokazuje poveznicu sa Stjepanom Mesićem koji je u sinergiji sa Josipom Manolićem uspio u svojem naumu rušenja Tomislava Karamarka putem pučista u redovima HDZ-a.

Kao što vidimo razlozi radi kojih je srušen Tomislav Karamarko bili su osmišljeni putem afere Konzultantica kada je Tomislav Karamarko osuđen za sukob interesa uz pomoć Milanovićevog povjerenstva, a što je na kraju demantirala međunarodna presuda u slučaju INA - MOL koja je pokazala da je Tomislav Karamarko na kraju jedini štitio nacionalne interese budući da je javnosti u oči rekao kako ćemo istu izgubiti, a kao alternativu ponudio sporazumni izlazak iz iste s obzirom da je postojala i intencija od strane mađarskog premijera Viktora Orbana.

Umjesto da su mu se ispričali svi politički akteri od Bože Petrova koji je javnost uvjeravao kako ćemo istu dobiti, Andreja Plenkovića koji je iskoristio izmišljenu aferu za dolazak na tron, Milijana Brkića koji je srušio svog najbližeg suradnika koji ga je vukao po svim sustavima u kojima se nalazio tijekom prijateljstva od dvadeset godina uz pomoć HDZ-ovaca koji nisu bili spremni za korjenite promjene u društvu koje bi zahvatile i njih same što dovoljno govori o kakvom je čovjeku riječ, nismo dobili ništa, a hoće li se javno ispričati nakon što se stvore uvjeti za Karamarkov povratak ostaje nam tek za vidjeti. Do tada će se možda netko dosjetiti postaviti pitanje tko je odgovoran i tko će snositi troškove izgubljene arbitraže i zašto nismo poslušali Tomislava Karamarka i sporazumno izašli iz arbitraže budući da je postojala intencija sa obje strane, već su ga doveli pred gotov čin neopozive ostavke?!

Sanjin Baković dipl.ing