Časni sude

Pin It

Časni sude, vidim uhvatili vi Mladića. Ma bravo al' niste trebali, mislim što se nas Hrvata tiče možete ga slobodno pustit. Kakve koristi od farse zvane suđenje, sad nakon što ste nas odavno uvjerili kakva je zapravo vaša pravda?

Što ga niste zaustavili kad ste trebali? A mogli ste gospodo, itekako ste mogli. Ratko Mladić samo je jedna karika u lancu krvnika koje ste vi pustili da na kraju 20. stoljeća u srcu Europe piruju krvavi pir. Mirno ste sjedili i promatrali kako srbi razaraju Hrvatsku, kako se ruše bolnice i crkve, kako se ubijaju civili. Pred vašim očima odvedeno je preko 200 ranjenika iz vukovarske bolnice i mučki ubijeno. Niste ni prstom maknuli da spriječite pokolj. Dok smo mi vapili za pravdom vi ste okretali glavu. Da se nismo sami obranili, uprkos tome što ste nam vi uveli embargo na oružje bili bi tek jedna statistčka točka zločina.

A onda je planula Bosna i dogodilo se Sarajevo. I vi ste bespomoćno godinama gledali grad u okruženju kako ga svakodnevno razaraju granatama i ubijaju civile snajperima. Dogodila se i Srebrenica, vaša najveća sramota. „Čuvari mira“ samo su se elegantno maknuli sa strane i pustili srbe da pokolju sve što im je došlo pod nož. 8000 ljudi u dva dana, to ni Hitler nije uspio u svojim tvornicama smrti. Došli ste k pameti tek kad je počeo masovni zločin na Kosovu. Tek ste tada zaustavili zločince al' prekasno. Balkan je već bio natopljen krvlju.

Ovaj sud osnovali ste samo kako biste umirili svoju savjest, ali i kad ste ga osnovali niste mu dozvolili da radi svoj posao. Na sve načine sabotirali ste istrage, ograničavali tužiteljstvo i suce da dođu do pravde. Da ste dozvolili istragu do kraja otkrila bi se istina. Istina koja je za vas nezgodna. Lakše je napraviti krivnju za sve podjednaku

Ja ne spadam u ljude koji misle da se sve ovo dogodilo zato što vi volite srbe ili mrzite nas, ne ovo se dogodilo zbog vaše lijenosti, tromosti i nemara. Vama se jednostavno nije dalo, ni tada spriječiti zločin, niti sada istjerati pravdu. To se najbolje vidi iz presuda našim generalima, niste čuli ni jedan jedini argument obrane jer vam se nije dalo slušat. Unaprijed ste se dogovorili koliko ćete kome dati, žrtvama naravno više nego krvnicima da sve nekako poravna.

Ponovila se nažalost povijest, u vrijeme kad se pojavio Hitler vi ste isto tako mirno promatrali kako Europa stenje pod njegovom čizmom. Znali ste za progon Židova, i niste poduzeli ništa sve dok vam nije došao pred vrata. A nakon što ste ga pobijedili sravnili ste Njemačku sa zemljom, podijelili je u dvije države, pobili sve naciste i osudili nacizam u nabrzinu sklepanom ninberškom procesu, samo da prikrijete svoju sramotu jer niste učinili ništa da zlo spriječite na vrijeme.

Razlika je onda i sada samo u tome što ova suđenja traju beskonačno dugo jer se vi sada kao igrate demokracije. Nema stvarno više potrebe za tim

Evo časni sude mi Hrvati dragovoljno se javljamo da budemo krivi za sve.

Krivi smo što smo se otrgnuli iz okova komunizma i proglasili neovisnost. Krivi smo jer smo se obranili od agresije, krivi smo jer smo oslobodili vlastitu zemlju od terorista. Ma sram nas bilo, kako smo se samo usudili zar ne? A mogli smo lijepo ostati u Jugoslaviji, pustiti četnike da nas pokolju, bar bi bio mir na Balkanu. Ovako ste se vi morali zajebavat s nama ko' da nemate pametnijeg posla, na primjer razaranja Iraka, Libije i ostalih naftom bogatih država.

Prihvatit ćemo krivnju po svim točkama optužnice ali nam prvo objasnite neke stvari jer mi smo mali neuki narod.

Što to znači prekomjerno granatiranje? Koja je mjerna jedinica? Jel' možda Berlin, Drezden, Bagdad, Tripoli, Vukovar, Sarajevo?

Što to znači udruženi zločinački pothvat? Jel' to možda iskrcavanje na Normandiju? Jel' možda okupacija Njemačke i komadanje na 4 dijela? Možda napad na Irak? Afganistan? Libija? Možda i vaše bombardiranje Srbije? Nije. Aha to je borba protiv zla. Dobro gospodo u tom slučaju i mi smo se borili protiv zla i zaustavili zlo. Ono isto koje vi niste htjeli.

Što je protjerivanje civilnog stanovništva' Jel' to možda ono što je vaš saveznik Tito učinio Nijemcima kad ih je protjerao iz Jugoslavije? Jel to možda otimanje zemlje Palestincima da stvorite državu Židovima kako biste se iskupili za mirno promatranje Holokausta? Jel možda kolonizacija Trećeg svijeta? Rasna diskriminacija Crnaca? Istrebljenje Indijanaca?

Što je časni sude, nema odgovora? Nema pravde?

Nama je ni ne treba.

Raspustite sami sebe i tu smijuriju od suđenja, nikome više niste potrebni. Pustite kući sve pritvorenike i Hrvate i Srbe i Muslimane. Mi ćemo se sami međusobno nakosurat i bez vas, samo nam više sjašite s vrata. Uzmite si sa sobom i ovu domaću puzajuću gamad koja vas je vjerno služila i godinama servisirala lažima, vodite si ih doma kad već toliko hoće u Europu. Nek' vam uređuju vrtove, nek' vam peru prozore, nek vam peglaju veš. Napravite već jednom reda i vi u svojoj kući.

Jasna