Hrvatski konzervativizam u zamahu

Pin It

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić i predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) Željko Cvrtila potpisali su u subotu u Europskom domu u Zagrebu Deklaraciju o ujedinjenju dviju stranaka. Riječ je o prvom ujedinjenju dviju stranaka srodnih svjetonazora i programa na desnoj političkoj sceni u modernoj Hrvatskoj koju su u posljednjih dvadeset godina obilježile podjele i razjedinjenost konzervativnog biračkog tijela.

Cilj ujedinjenja je, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u povodu potpisivanja Deklaracije,  postavljanje temelja daljnjem ujedinjavanju političkih opcija koje dijele isti konzervativni i domoljubni svjetonazor.

"Velika mi je čast da mogu potpisati ujedinjenje HKS-a i ABH s gospodinom Cvrtilom i strankom s kojom dijelimo temeljne vrijednosti hrvatske desnice, a to su bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje", rekla je na konferenciji za novinare u povodu potpisivanja Deklaracije Ruža Tomašić dodajući kako Hrvatska mora imati jaku desnu opciju s obzirom na jačanje globalizacijskih procesa u svijetu. "Usporedno s jačanjem globalizacije jačaju i desne i konzervativne stranke jer je kod ljudi sve snažnija svijest da treba očuvati svoju naciju i tradiciju. Ponosna sam što sam dio toga", zaključila je Ruža Tomašić. 

Predsjednik ABH Željko Cvrtila rekao je kako je do ujedinjenja s HKS-om došlo nakon niza neuspjelih pokušaja s drugim desnim političkim opcijama. "Nismo od toga odustali jer znamo da svaka nova politička opcija na desnici znači samo jedno - uništavanje političke desnice". Oni koji  to rade, rade to zlonamjerno ili zato što ne znaju, no poruka je jasna - tko god se nije spreman fuzionirati i timski djelovati teško će uspjeti u ostvarenju naših ciljeva i programa koji su na domoljubnoj političkoj sceni uglavnom isti. Drago mi je da smo se uspjeli dogovoriti s HKS-om i napravili korak dalje u procesu ujedinjenja desnice", rekao je Cvrtila dodajući kako je su u tijeku pregovori s još jednim brojem političkih opcija koje su svjesne političkog trenutka u Hrvatskoj i činjenice da se jedino zajedničkim snagama može nešto postići. Neki su već spremni pristupiti, a od nekih još čekamo konačnu odluku", naglasio je Cvrtila. 

 

 

Jasna Dautanac