Sanjin Baković: Ad hominem prozivkama u novim napadima na Karamarka

Pin It

Nakon što je Tomislav Karamarko argumentirano odgovorio na pamflet Pupovčevih Novosti za što je sve kriv i uzburkao avete prošlosti uslijedili su novi sinkronizirani napadi na bivšeg predsjednika HDZ-a i lidera Domoljubne koalicije. U suštini umjesto opovrgavanja Karamarkovih argumenata uslijedile su ad hominem prozivke na njega kao čovjeka, a što se putem mainstream medija pokušalo nametnuti kao relevantan razlog za odbacivanje njegova argumentiranog mišljenja.

Svrsishodno navedenom mogli smo pročitati putem mainstream medija kako je Tomislav Karamarko politički mrtvac kompromitiran za vijeke vjekova kojeg nitko ne treba jer se kompromitirao tzv. aferom Konzultantica. Mnogi autori raznih medijskih članaka koji služe za permanentnu medijsku diskreditaciju Tomislava Karamarka prilikom recikliranja starih teza o Konzultantici zaboravljaju istaknuti da je HRT izgubio spor na sudu od Ane Karamarko jer televizijska kuća nije uspjela dokazati da je ista poslovala s MOL-om. 

Također, ne ističe se kako je Tomislav Karamarko štitio nacionalne interese jer da se slušalo Tomislava Karamarka kojeg su na kraju srušili radi INA-e ne bi Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om, a državni proračun ne bi ostao oštećen. Ali zato isticati da je Tomislav Karamarko zauvijek kompromitiran za bilo kakvu javnu funkciju vjerodostojno je kao teza o Kevinoj jami koju si je sam iskopao. 

Uostalom, ako čitamo između redova nakon jučerašnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a što je apostrofirala bivša predsjednica Dalija Orešković slučaj grupe Borg realiziran je za razliku od potencijalnog sukoba interesa Tomislava Karamarka koji nije nikada dokazan te se prema riječima iste Karamarku trebaju svi ispričati. 

Nadalje, kao da pobjednika svih dosadašnjih izbora nije bilo dovoljno nazvati političkim mrtvacem, već se hajka nastavila od strane drugog autora kada se Karamarkov povratak usporedio sa viktorijanskim romanom strave i užasa. Briljantni mladi liječnik krao je trupla s groblja, spojio od različitih mrtvaca jedno čudovišno biće i u olujnoj ga noći oživio elektricitetom munje. Stvorenje otvara oči, ustaje i kreće u osvetnički pohod. 

Ovakvim modusom operandi okarakterizirati osobu koja ima renome u javnom i privatnom životu nije ništa drugo nego narušavanje ugleda i časti te nanošenje duševne boli istoj osobi. Zamislite samo da vas vlastito dijete upita tata zar si ti stvarno monstrum skrpan od mrtvaca koji kreće u osvetnički pohod?

Koristiti termine za bivšeg prvog potpredsjednika Vlade RH poput politička smrt, šeprtlja, mutio s Mađarima na štetu svog naroda, zakočeni, mucavi, introvertni  bivši špijun s karizmom pire-krumpira dokazuje da se mainstream obračunava sa osobom bez da se argumentirano ospori ostavštinu koja je ostavljena na domoljubnoj platformi od 5 pobjeda u nizu tijekom mandata od četiri godine. Kao da narod nasjeda na ovakve konstrukcije u kojima se pokušava nametnuti teza da bi Tomislava Karamarka pobijedio bilo tko pa čak i Ivica Todorić. 

Kada bi Tomislava Karamarka pobijedio bilo tko kako to da ga nije pobijedio Andrej Plenković na unutarstranačkim izborima 2012. godine u paru s Jadrankom Kosor kao njezin zamjenik ili Zoran Milanović na vrhuncu političke moći? Kako to da se Andrej Plenković nije kandidirao kao protukandidat Tomislavu Karamarku za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima 2016. godine?

S jedne strane, dok se Tomislava Karamarka udara ispod pojasa naručenim člancima odnosno cipelari ga se kao i u trenucima ostavke od Zorana Milanovića se stvara mit političke zvijeri koja je nikad bliža Pantovčaku te ga se prezentira liderom koji može okupiti ljevicu. Svatko tko razumije politiku shvatiti će kako se prikriva istina da je SDP pod vodstvom Zorana Milanovića od Tomislava Karamarka izgubio dva puta izbore za EU parlament, lokalne izbore, predsjedničke izbore i parlamentarne izbore. 

S druge strane, Tomislava Karamarka prikazuje se kao lidera bez talenta i znanja koji je zaposlio sam sebe u Think tanku, a ujedno se skriva istina o potpori James J. Carafana koji je aktivno sudjelovao u kampanji Donalda Trumpa te u tranzicijskom timu za vanjske poslove. Pritom se od Zorana Milanovića stvara uglednog predavača na raznim sveučilištima kao da smo zaboravili kada mu je bilo teško jer je i njemu pukla cijev.

Da je hrvatski narod rezonirao na taj način o Tomislavu Karamarku prije svega kao osobi, a zatim kao lideru HDZ nikada ne bi bio podignut iz pepela i vraćen na pobjedničke staze, ali i uz takvu osudu u javnosti putem mainstream medija nakon 5 pobjeda u nizu bivši lider HDZ ostavio je pobjedničku platformu članovima HDZ-a u vlastitim rukama.

Sanjin Baković dipl.ing.