Sanjin Baković: Plenkovićev Copperfield u misiji spašavanja rejtinga HDZ-a od Darka Milinovića

Pin It

Ličko - senjska županija oduvijek je bila utvrda HDZ-a, a što je i na zadnjim lokalnim izborima 2017. godine u prvom krugu dokazao i sada već bivši HDZ - ov lički gubernator Darko Milinović osvojivši 14.353 glasa odnosno 53.68% u prvom krugu. Za razliku od redovnih izbora na prijevremene lokalne izbore ličko - senjski HDZ izlazi sa relativno nepoznatim Marijanom Kustićem iako je izabran za županijskog predsjednika ličko -  senjskog HDZ-a.

Za očekivati je da na dužnost predsjednika županijskog HDZ-a nikada ne bi stupio da se Plenkovićev HDZ nije odlučio nedemokratski obračunati i izbaciti Darka Milinovića iz HDZ-a. Razlog u potpunosti neprihvatljiv jer isključiti Darka Milinovića iz stranke uoči samih unutarstranačkih izbora jer je izvršio demonstracije ispred središnjice HDZ-a baca mrlju na cijeli izborni proces.

Uostalom, da je izborni proces kontaminiran dokaz tome je da se unutarstranački izbori u Gospiću još nisu održali, kao i da je nametnutom novoizabranom predsjedniku ličko - senjskog HDZ-a Marijanu Kustiću podršku dalo svega 32.8% članova HDZ-a. Drugim riječima ⅔ članova HDZ-a nije podržalo njegov izbor za predsjednika HDZ-a u Ličko - senjskoj županiji. Za pretpostaviti je da su mnogi Ličani prvi put čuli za Marijana Kustića nakon što je u medije izašla vijest kako isti koristi ručni sat u vrijednosti od 60.000 kn, a koji nije prijavio u imovinskoj kartici.

Postavlja se pitanje zašto se Andrej Plenković odlučio obračunati sa Darkom Milinovićem?

S jedne strane, zamislite da se Zoran Milanović odlučio na isključenje Vojka Obersnela ili Zlatka Komadine iz SDP-a jer nisu bili njegova frakcija. Dogodilo bi mu se upravo isto što se događa sada Andreju Plenkoviću, a da ne govorimo kako je završio obračun Zorana Milanovića i Ive Baldasara kada se SDP raspao u Splitu jer je došlo do samouništenja partije od strane velikog vođe.

S druge strane, imamo da Andrej Plenković u koaliciju prima Vrdoljakov HNS, Pupovčev SDSS, otpadnike SDP-a u Klubu Milana Bandića poput Milanke Opačić i dr., kao i one neovisne poput Tomislava Sauche koji je bio predstojnik Milanovićevog ureda, a rješava se jednog Darka Milinovića koji je pobijedio na lokalnim izborima u prvom krugu kao HDZ-ov kandidat i preferencijalnim glasovima ušao u Hrvatski sabor.

Negdje sam čak pročitao da bi Gabrijela Žalac trebala zamijeniti Milijana Brkića na mjestu zamjenika predsjednika HDZ-a. Mišljenja sam da o tom probnom balonu HDZ-ovo šire članstvo misli isto što i o koaliciji sa Miloradom Pupovcem.

Na dijelu je upravo Plenkovićevo obećanje da će reformirati HDZ odnosno promijeniti Hrvatsku uz pomoć partijskih kadrova iz nekadašnje Kukuriku koalicije prilikom obračuna sa vlastitim članovima s desnog spektra. No, da to ponekad ne ide kako zamislimo moglo se vidjeti na primjeru kandidature Drage Prgometa kada je HDZ doživio debakl u Gradu Zagrebu radi protestnih glasova Bruni Esih. Upravo se povijest ponavlja jer Andrej Plenković uspio je razbiti odnosno podijeliti ličko - senjski HDZ.

Da je situacija alarmanta po Andreja Plenkovića može se zaključiti na temelju desanta resornih ministara koji svakodnevno obitavaju Liku, kao i na osnovu pauze prilikom rada Hrvatskog sabora, jer na skup je stigao i Gordan Jandroković. Čak niti Milorad Pupovac ne može održati sastanak i odlučiti hoće li istupiti iz vladajuće koalicije budući da se svi nalaze na terenu. Također, mogli smo primjetiti da je HDZ potrošio više financijskih sredstava nego li svi ostali kandidati u ovoj izbornoj kampanji,  a potrošili su 119.000 kn od čega 90.000 kn na promidžbene materijale.

Ako promatramo izborne skupove tada smo mogli vidjeti da su dvorane jedva popunjene uz pomoć članova iz drugih županija, a imali smo priliku vidjeti kako je resorni ministar Oleg Butković održao skup ispred desetak ljudi na otvorenom što je bilo na rubu debakla u Lovincu. Nositelju HDZ-ove liste Marijanu Kustiću nije pomogla niti potpora resornih ministara odnosno generalskog dua Tome Medveda i Damira Krstičevića, jer nakon njihove potpore HDZ-ovom kandidatu Marijanu Kustiću nezavisnoj listi Darka Milinovića podršku su dali hrvatski branitelji.

Na kraju se uspostavilo da Darko Milinović na listi ima više HDZ-ovaca nego li HDZ-ova lista Marijana Kustića koju čine i bivši članovi HNS-a. Darku Milinoviću potporu su dali HDZ-ov veteran Andrija Hebrang i general Ljubo Ćesić Rojs. Kada je riječ o HDZ-ovim dužnosnicima s desnog spektra poput Milijana Brkića, Damira Jelića, Mire Kovača i Davora Ivo Stiera znakovita je njihova šutnja, jer ne zaboravimo da je Milijan Brkić bio glavni kotačić u dosadašnjim izbornim kampanjama, a Miro Kovač poharao je IX. izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima 2016. godine osvojivši najveći broj preferencijalnih glasova. Na nezavisnoj listi Darka Milinovića nalazi se zastupljenost žena od 55% što dokazuje da aktualni nezavisni župan Darko Milinović misli na žensku populaciju svakodnevno, a ne kada im treba čestitati međunarodni Dan žena.

Iako je najavljivao pobjedu Andreju Plenkoviću na ruku ne idu niti istraživanja javnog mnijenja nakon što  je RTL objavio anketu “Promocije plus” za prijevremene izbore u Ličko -  senjskoj županiji. Rezultati pokazuju mrtvu utrku između HDZ-ovog kandidata Marijana Kustića i nezavisnog Darka Milinovića. HDZ-ovoj listi predviđa se 28.1%, a nezavisnoj Darka Milinovića 24.2% što je ekvivalent izražen u broju mandata 10 prema 9. 

Međutim, kada su u HDZ-u shvatili da im ništa ne ide u prilog pa čak niti ankete na tiskovnoj konferenciji pojavio se voditelj Odjela za analitiku i članstvo HDZ-a Robert Kopal koji je u manirima Plenkovićevog modernog Copperfielda ispred novinara izvukao naručenu anketu HDZ-a iz rukava i prezentirao projekcije prema kojima HDZ osvaja 45.5%, SDP 15.7%, Nezavisna lista Darka Milinovića 14.8%, HSP 9.2%, Živi Zid 8.6% dok svi ostali zajedno ostvarili bi 6.4% na prijevremenim izborima Ličko - senjske županije koji će se održati 10. ožujka 2019. godine.

Ono što na prvu bode u oči prema HDZ-ovim projekcijama SDP bi bio jači od Darka Milinovića u Ličko - senjskoj županiji, a kada bi se to dogodilo uvjeren sam da bi se i sam Darko Milinović prestao baviti politikom. Zatim potrebno je istaknuti da postotak koji prema ispitivanju javnog mnijenja RTL - ove ankete dobiva HDZ - ova lista Marijana Kustića od 28.1% na tragu je potpore koju HDZ ima prilikom istraživanja javnog mnijenja različitih agencija koje se bave ispitivanjem rejtinga stranaka budući da se potpora birača kreće u intervalu od 26% do 30% od početka Plenkovićeve vladavine. Također, važno je apostrofirati da HDZ do sada još nije nastupao sa kontradiktornim rezultatima u javnosti nakon onih koje objave agencijske kuće, već bi isticali u javnosti putem internet stranice i FB stranice kako su jači zajedno od SDP-a i Živog zida.

Čak i prema prema jučerašnjem najnovijem istraživanju CroElectro 2X1 komunikacije demantiran je Plenkovićev moderni Copperfield, jer istraživanje pokazuje vrlo tijesnu borbu HDZ-a i bivšeg HDZ - ova šefa za Liku Darka Milinovića.  Za HDZ se, naime, odredilo 24,09 % ispitanika, a za Darka Milinovića 22,13 %. HSP vođen predsjednikom stranke Karlom Starčevićem izabralo bi 12,89 %, a Buru promjena 8,4 % ispitanika. U mandatima to projekcijski izgleda: HDZ (11), Nezavisna lista Darka Milinovića (10), HSP (5), Bura promjena (3), SDP (2).

Kao kandidat nezavisne liste prikupiti 2022 potpisa radi potpore kandidaturi u trenucima kada su mnogi u strahu i napuniti dvoranu u Gospiću govori nešto o jačini Darka Milinovića u Ličko - senjskoj županiji u čiju god korist prevladao krajnji rezultat. Iz konteksta možemo zaključiti kako se stranka ne uništava na način na koji se Andrej Plenković odlučio obračunati sa stranačkim neistomišljenici. Isto je mogao učiniti i Tomislav Karamarko sa mnogima pa je pružio ruku pomirbe i temeljio se na zajedništvu.

Dakle, u nedjelju 10. ožujka 2019. godine Ličani će birati između izvornog HDZ-a kojem je pripadao Darko Milinović neovisno što je nezavisni kandidat i lijevo liberalnog HDZ-a Andreja Plenkovića koji je nakon izbacivanja Darka Milinovića iz HDZ-a nametnuo Ličanima Marijana Kustića za predsjednika ličko - senjskog HDZ-a, a zatim isprovocirao prijevremene izbore u Ličko senjskoj županiji.

Nadalje, Ličani će birati hoće li promijeniti smjer u kojem Republika Hrvatska ide odnosno hoće li im stranačku i nacionalnu politiku kreirati tzv. HDZ-ovci pod utjecajem HNS-a, SDSS-a i bivših SDP - ovih ministara koji održavaju saborsku većinu dok Andrej Plenković vrši čistku u vlastitim redovima. Važno je artikulirati da će prijevremeni izbori u Ličko senjskoj županiji biti uvertira u izbore za EU parlament, jer krajnji rezultat biti će ključan pokazatelj raspoloženja birača u HDZ-ovim utvrdama uoči samih izbora, a o čijim će pokazateljima ovisiti i daljnja politička karijera Andreja Plenkovića.

HDZ - ova lista koju je predvodio Darko Milinović u Ličko - senjskoj županiji na redovnim lokalnim izborima 2017. godine osvojila je 14.045 glasova što je bio ekvivalent od 55.30%. Sve ispod toga biti će osobni poraz Andreja Plenkovića te lokalnog HDZ-a  na čelu s Marijanom Kustićem na prijevremenim lokalnim izborima i dokaz da se vlastita stranka ne uništava u sinergiji sa koalicijskim partnerima koji održavaju neprirodnu “stabilnost”, a do jučer su predstavljali Kukuriku koaliciju Zorana Milanovića.

Sanjin Baković dipl.ing.