Sanjin Baković: Povijesni debakl HDZ-a u Ličko - senjskoj županiji

Pin It

Nakon što je Plenkovićev HDZ uz pomoć koalicijskog partnera SDSS-a srušio proračun u Ličko - senjskoj županiji i isprovocirao prijevremene izbore dogodilo im se da zajedničkim snagama ne mogu sastaviti niti skupštinsku većinu. Naime, HDZ je osvojio 13 mandata, no kada se razdjele mandati partnerima iz Amsterdamske koalicije odnosno Beljakovom HSS-u i Hreljinom HSU-u te HSP-u AS i HBS-u HDZ pada na 9 mandata što je samo 2 mandata pojedinačno više od Darka Milinovića koji je osvojio 7 mandata sa svojom nezavisnom listom. 

Za apsolutnu pobjedu u Ličko - senjskoj županiji lokalnom HDZ-u nije bila dovoljna permanentna potpora članova Vlade RH i premijera RH prilikom obilaska terena tijekom kampanje, motivacijski govor Vladimira Šeksa na završnom unutarstranačkom skupu, kao niti koalicija koja se prostirala od Zagreba kroz Liku preko Rijeke pa sve do Amsterdama jer u istoj su se koaliciji našli HSS i HSU te HDZ. Ne samo da svi navedeni akteri nisu uspjeli postati apsolutni pobjednici prijevremenih lokalnih izbora, već je i ispitivanje javnog mnijenja koje je prezentirao HDZ-ov voditelj Odjela za analitiku i članstvo HDZ-a Robert Kopal ispao potpuni promašaj.

Plenkovićev Copperfield najavio je podršku od 45% birača HDZ-u na prijevremenim izborima u Ličko - senjskoj županiji, a HDZ je dobio potporu 35.42% birača. Nadalje, Plenkovićev stručnjak za analitiku i članstvo u sklopu prezentiranih projekcija SDP je pozicionirao na drugo mjesto sa potporom od 15.7% birača ispred Darka Milinovića, a vlastitim očima uvjerili smo se kako je SDP u cijeloj županiji osvojio 851 glas što je ekvivalent od 3.95%. Od 2013. godine kada je SDP u Ličko - senjskoj županiji imao potporu 5.242 birača odnosno 22.08% do danas gotovo da su nestali u političkom smislu jer nisu prešli izborni prag. Drugim riječima Kopal je izgubio vjerodostojnost na Darku Milinoviću, kao i što je Andrej Plenković polomio zube budući da HDZ samostalno ne može konstituirati većinu, a niti isprovocirati nove prijevremene izbore rušenjem proračuna jer je ova egzibicija odigrana amaterski. 

Primjerice, HDZ - ova lista koju je predvodio Darko Milinović u Ličko - senjskoj županiji na redovnim lokalnim izborima 2017. godine osvojila je 14.045 glasova što je bio ekvivalent od 55.30%. HDZ-ova lista Marijana Kustića osvojila je 2019. godine 7.631 glas odnosno 35.42%. U prenesenom značenju HDZ je u Ličko - senjskoj županiji izgubio 20% glasova na prijevremenim izborima, a kada je riječ o ukupnom broju birača u odnosu na redovne lokalne izbore iz 2017. godine izgubili su 6.414 glasova odnosno 46% ukupnog broja birača.

U stožeru HDZ-a se slavilo samouništenje HDZ-a u Ličko - senjskoj županiji u utvrdi kojoj su samostalno obnašali vlast. Osim što su od Darka Milinovića izgubili 4.402 glasa HDZ je u navedenom vremenskom intervalu izgubio i dodatnih 2012 vlastitih birača koji su očigledno razočarani politikom vrha stranke i rušenjem proračuna u Ličko - senjskoj županiji.

S obzirom da je Vlada RH svakodnevno ordinirala Ličko - senjskom županijom Darko Milinović je na vlastito ime osvojio respektabilan broj glasova gotovo goloruk, a nastave li HDZ-ovci rastakati stranku sa neprirodnom koalicijskim partnerima i izbacivanjem vlastitih članova svakim danom im je sve bliži scenarij iz 2011. godine. Ako za povijesni debakl HDZ-a u Ličko - senjskoj županiji nitko ne prozove aktualno vodstvo na odgovornost onda je programirano samouništenje zajamčeno jer srušiti proračun, a zatim imati na prijevremenim izborima 35.42% umjesto dosadašnjih 55.30% ne može se prezentirati uspjehom imajući u vidu da su HDZ-ovci u Ličko - senjskoj prije dvije godine bili apsolutni pobjednici lokalnih izbora već u prvom krugu izbora.  

Dakle, zaključak glasi da HDZ bez desnog krila ne može postati apsolutni pobjednik izbora niti u vlastitoj utvrdi. Natpolovična većina ovisiti će o aktualnom županu Darku Milinoviću koji ima 7 mandata te Karlu Starčeviću čiji je HSP osvojio 6 mandata ovisno s kime će HDZ postići konsenzus jer samostalno HDZ-ovci mogu poput usamljenih vukova glasati se samo na mjesec (auuuuuuu). Za očekivati je da će Darko Milinović biti konstruktivan jer mu je interes Ličko - senjske županije ispred svega, kao i odraditi mandat župana do kraja. Nastavak trenda gubljenja lojalnih birača nastaviti će se i na europskim izborima koji će se održati 26. svibnja 2019. godine. Kao što HDZ nije uspio ostvariti apsolutnu pobjedu na prijevremenim lokalnim izborima u Ličko - senjskoj županiji tako neće uspjeti ponoviti na EU izborima 6 mandata iz vremena Tomislava Karamarka. 

Sanjin Baković dipl.ing.