Kukuriku-plinomanija!

Pin It

Norveški brod-uljez Spectrum 'seizmičkim bombama' po Jadranu traži plin: 'Ocean care', nevladina organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, uz pomoć automatskog identifikacijskog sustava (AIS) za praćenje kretanja brodova, ovih dana stalno prati kretanje po Jadranu broda-uljeza 'Northern Explorer' norveške tvrtke 'Spectrum'. I brod i tvrtka ovih su dana u žarištu interesa javnosti zainteresirane za zbivanja vezana uz energetsku i investicijsku politiku zemlje, kao i Vladine postupke koji se na to odnose, te zaštitu Jadrana, s obzirom na eventualne negativne posljedice posla koji obavlja 'Northern Explorer'.

U srpnju je, naime, između hrvatske Vlade odnosno ministra Ivana Vrdoljaka i norveške tvrtke 'Spectrum' koja se bavi seizmičkim istraživanjem podmorja potpisan ugovor ('ispod žita', nap. a.) o 'topničkom' skeniranju dna hrvatskog dijela Jadrana, pod morskom površinom od preko 30.000 metara četvornih, u svrhu lociranja mogućih nalazišta nafte i plina.

Istraživanje je počelo na strah i trepet jadranskih skuša i srdela; doduše, dragi Norvežani sve to rade 'džabe', jasno, bez ikakvog natječaja!

Plina kao energenta nikad dosta ovoj 'jakoj' Vrdoljakovoj industriji 'na koljenima':

Delegacija bogate države Katar, predvođenja tamošnjim ministrom energetike i industrije Mohammedom Bin Saleh Al-Sadom petog prosinca og. stigla je u Zagreb te je najprije posjetila džamiju i Islamski centar u Rijeci a zatim, onako usput i lokaciju za budući-na vrbi svirala-LNG terminal na Krku.

Katarski ministar Al-Sada i hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prije par dana su u Banskim dvorima, u nazočnosti premijera Zorana Milanovića, potpisali sporazum o suradnji koji, kako je kazao Vrdoljak, otvara vrata novim, budućim konkretnim potezima u energetici, ali, moguće, i u drugim sferama. Katar je, rečeno je nakon potpisivanja, zainteresiran-a za što bi drugo nego-za dobavu (čitaj prodaju, nap. a.) svog plina na budući LNG-terminal.

Na pitanje je li voljan ulagati i u gradnju samog terminala i brodove-plinonosce, Al-Sada je odgovorio kako će, nakon što zajedno s hrvatskim timom prouče sve aspekte projekta, razmotriti što dalje!?

Usput, gradnja LNG terminala u Omišlju na Krku stajala bi oko 630 milijuna eura, a u pogon bi mogao biti pušten 2019. godine; 'vrućih' investitora standardno nema na vidiku!?

Sveopćoj plinomaniji pridružio se i naš premijer:

Zoran Milanović i 'plinski' ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak putuju u Baku, Azerbajdžan, gdje će biti potpisan Memorandum o razumijevanju na budućem tzv. Južnom plinskom koridoru. Spajanjem na azerbajdžanski Transjadranski plinovod Hrvatska ima priliku postati važan faktor u energetskoj stabilnosti Europe. Cijevima dugim 520 kilometara, od grčko-turske granice preko Albanije do juga Italije godišnje bi u Europu trebalo dotjecati 16 milijardi kubičnih metara plina.

„Hrvatski je vitalni interes, da se od Albanije, iz koje taj plinovod vodi u Italiju preko Jadranskog mora, povuče jedan krak po našoj obali Jadrana“, jasna je bila šefica 'plinske' diplomacije Vesna Pusić na sjednici Vlade koja je prihvatila Memorandum o razumijevanju između Azerbajdžana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore o suradnji u provedbi plinovoda.

U svom osebujnom stilu profesionalnog kartaša premijer dodaje:

„Nemamo poker asova, ali imamo dobru skalu na kojoj je malo domaćeg, malo uvoznog i to se zove balans u energetskoj politici. A ovaj projekt je za nas jako važan i čini nas(činit' će nas?, nap. a.) manje ovisnima“, izrazio se Zoran Milanović koji će tu partiju pokera s velikim ulogom imati priliku zaigrati u Bakuu, gdje će Memorandum biti potpisan.

Konzorcij Shah-Deniz svečano će obznaniti, na časnu riječ, kako će uložiti u projekt tzv. Južnog plinskog koridora sitnicu, oko dvije milijarde eura dok bi gradnja trajala tek četiri godine…a plin bi prema Hrvatskoj potekao početkom 2019.g.

Tada će vjerojatno i onaj ostatak ostataka hrvatske industrije biti u stečaju ili u najboljem slučaju u Linićevoj predstečajnoj nagodbi a većina vlasnika obiteljskih kuća i tako je zbog visoke cijene plina prešla na sigurni i dvaput jeftiniji sistem grijanja-na drva iz još uvijek naših šuma!

Fantazmagorija hrvatskih 'plinomana':

Uspije li se, ako Bog da, Hrvatska ipak priključiti globalnoj energetskoj igri, priključak bi se zvao Jadransko-jonski plinovod - 516 kilometara dugih cijevi iz albanske Fiere do Splita i godišnjeg kapaciteta pet milijardi kubika plina.

Koja je hrvatska realnost glede plina?

Nažalost, danas pokojni dr. Branimir Molak(umro u rujnu 2012.), predsjednik Međunarodnog instituta za razvitak Hrvatske upozoravao je uzalud, još u ožujku 2012.g. kako razloga za najavljeno poskupljenje(do 35%) plina nema i da se radi isključivo o 'guljenju građana', pljački.

„Cijena plina je u svijetu već nekoliko godina u padu.

Proizvodna cijena plina iz Jadrana je 11-12 puta manja nego ona po kojoj ga danas prodaju kućanstvima, no još im nije dovoljno. Domaća proizvodnja plina zadovoljava 73-95 posto potreba Hrvatske, no u bescjenje ga izvoze u Italiju. Što će još izmisliti kako bi ogulili stanovnike“, pitao se tada dr. Branimir Molak, povodom Inine studije prema kojoj bi kriterij za poskupljenje plina bila stambena površina.

A ideja je bila više nego bizarna:

Cjenovne tarife bile bi tako podijeljene na tri kategorije. Prva su stanovi do 35 kvadrata. U drugoj su stanovi od 35 do 55 kvadrata, a svi koji žive u stanovima većima od toga plaćali bi najskuplji plin. Studija je šokirala mnoge jer bi na taj način plin nekima poskupio i do 35 posto.

„Sada će cijenu plina povisili ovisno o kvadratima stana, uskoro budu po broju dimnjaka, a zatim po broju metli u stanu ili po broju banana koje pojedu kreatori ovakvih ideja za poskupljenje“, sarkastičan je bio Branimir Molak.

A što će biti tek s energentima kad se iz zatvora u Kukuriku-vladu vrati 'road-killer' Ratko Čačić pa 'udari' po milijardama kuna teškim, hidrocentrali Ombli i termocentrali Plominu C, imat' ćemo energije za cijelu Europu a zaposlit ćemo i koju stotinu 'inkasatora' struje i plina!?

Nego, smrkne nam se pred očima:

Uvoz svinjetine skočio 300 posto, mlijeka 175 a jaja čak 524 posto…

Samo u prošloj godini zatvorili smo 2.800 mliječnih farmi pa uvozimo čak 40 posto mlijeka, 'mlijeko vam materino'; a 'mliječni' ministar na Baliju mazi orangutane…puca njemu prsluk!?

Pa, umjesto plinomanije i plinovoda izgradimo jedan mlijekovod do alpskih zemalja Slovenije, Austrije ili Švicarske, uštedjeli bi barem na mliječnom transportu a mogli bi od sreće i zajodlati….jo, jo, jo, jodli, jo, jo, jo, jodli!

Pitali malog Ivicu u pučkoj školi:

-Tko nam daje mlijeko?

Ivica odgovori k'o iz topa:

-Meeeeeggle!

-A što nam daje krava, pita 'teta'?

-Gulaš, drekne Ivica….

 

damir kalafatić