Mirandove 'mirovinske uštede'!

Pin It

Istini za volju treba reći da imamo povlaštenih mirovina svake vrste i 'boračkih' i 'neboračkih', 'terenskih' i 'kancelarijskih', 'realnih i mitoloških' odnosno poštenih i nepoštenih. Bilo kako bilo pod udar su došle u prvom redu takozvane 'povlaštene mirovine' hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata; po koji to put!? Nije li to još jedna pljuska poštenim hrvatskim braniteljima?

-Nije, kazat će Ivo Josipović sramno podcjenjujući braniteljsku populaciju jer po njemu „antifašizam je praotac Domovinskog rata', jer, partizani su 'stvorili' Hrvatsku a branitelji su je u DR-u….tek 'sačuvali'!?“

I bez obzira na to, umjesto da se pitanje 'povlaštenih' mirovina rješava selektivno pa da se 'lopovima' stane na rep ali imenom i prezimenom, naš doktor Mirando, metaforički rečeno skalpelom 'uravnilovke' reže sve takve mirovine koje su više od 5.000 kuna! Jer, on je sebi u glavi zacrtao taj limit, valjda, kao granicu 'povlaštenog bogaćenja' premda je 5.000 kuna iznos niži od prosječne plaće u Hrvatskoj koja iznosi 5406 kuna.

I to uzimanje iz tuđeg džepa dr. Mrsić uporno naziva uštedom umjesto otimačinom ma kakva ona bila, pravedna ili nepravedna!

Dakle, kaže naš Mirando, od siječnja iduće godine sve 'povlaštene mirovine' iznad 5.000 kuna, uredbom njegove vlade i dizanjem ručica u Saboru biti će umanjene za 10%, što bi trebalo donijeti UŠTEDU od 303 milijuna kuna u 2014. i 326 milijuna kuna u 2015.; lijepa 'ušteda'!

Od smanjenja mirovine izuzeti su jedino stopostotni invalidi Domovinskog rata, valjda oni u invalidskim kolicima; koje li samo Mirandove plemenitosti!

Ministrova logika je matematički nelogična:

Primjerice, recimo da moj znanac-branitelj ima 'povlaštenu mirovinu' od 4.900 kuna i ne spada u kategoriju 'prisilnih štediša' a jedan drugi, na svoju nesreću, ima isto tako povlaštenu mirovinu ali od 5.100 pa će mu doktor Mirando svojim skalpelom 'jamiti' deset posto te će njegova 'odrezana' mirovina iznositi 4.590 kuna odnosno 310 kuna manje od onog prvog, 'nepovlaštenog'!?

Lijepe li Mrsićeve logike a strah nas je i pomisliti kakvo nas 'reformsko rezanje' još čeka e da bi, prema tome, namirili Linićev planirani deficit od 17,5 milijardi kuna!?

U što će vlada uložiti ove prisilne Mrsićeve 'uštede'?

Ako naš ministar socijale ovo jednostrano smanjenje mirovina naziva uštedom kako onda nazvati ponašanje njegove, KUKURIKU vlade koja se u ovo vrijeme teške recesije ponaša poput raspikuće ili pijanog milijunaša?

Steže li vlada svoj 'labavi kajiš' odnosno štedi li i vlada kako bi vlastitim primjerom pokazala svoju recesijsku solidarnost?

Ni govora, Vlada je jednoglasno dala odobrenje za nabavu ukupno 1328 vozila putem operativnog leasinga za 18 ministarstva uključivo i Mrsićevo i sedam zavoda i ureda za razdoblje od 2014. do 2018. godine, ukupne vrijednosti 167,1 milijuna kuna; za 'pametne' mobitele glupim ministrima i njihovoj sviti utrošit će se još 40 milijuna.

Vratimo se malo u povijest da vidimo kud je iscurio silan novac, primjerice iz nekad naših banaka!

Vjerovali ili ne, s novcem koji je država od neovisnosti potrošila samo na sanaciju banaka mogla se napraviti još jedna mreža svih autocesta u zemlji.

Na gradnju cesta potrošilo se oko 43 milijarde kuna, a građani-poreski obveznici su za sanacije banaka dali duplo više, 87 i pol milijardi kuna.

Banke su potom privatizirane/prodane za bagatelu odnosno za mršavih 5,4 milijarde kuna.

26 banaka i štedionica završilo je u stečaju.

Država je iz toga naplatila manje od milijardu kuna.

Samo 7 posto uloženog novca u sanacije vratilo se u proračun.

U svezi s 'reformama' u bankarskom sektoru pročitajmo i ovo:

Pero Kovačević, HSP, kao znakovit primjer lošeg gospodarenja naveo je privatizaciju, odnosno prodaju Splitske banke koja je prvo prodana 'jednom Talijanu' za 84 milijuna eura, koji ju je potom preprodao 'jednom Austrijancu' za 136 milijuna, a ovaj onda 'jednom Francuzu' za milijardu eura (business.hr, srpanj 2007.g.).

Jesmo li išta naučili kroz ovih dvadesetak godina odnosno dokle će se ova jalova vlada pozivati na 'kosture iz ormara' ili 'smeće ispod tepiha' koje im je ostavila prethodna vlada/e?

-Nismo/nisu naučili ništa jer 'grješke' se ponavljaju, uvijek iste, evo sasvim friškog primjera:

'Vladina' Centar banka bila je veoma popularna, simptomatično, u prvom redu kod rastrošnih državnih poduzeća pod isključivom ingerencijom vlade, ali i kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Država odnosno Linić ju je pokušao spasiti od propasti s 50 milijuna proračunskih kuna, dakako iz džepa poreskih obveznika ali u tome se nije uspjelo pa je na kraju po običaju pokrenut stečaj.

Sada se na vladinim sjednicama a što bi drugo nego zbrajaju gubici i traže nova rješenja u smislu: koga ćemo sad opaliti po džepu, kome ćemo 'jamiti'?

Na isplate osiguranih štednja(jamstava!) građanima će se isplatiti još, kaže Linić, enormnih pola milijarde kuna…iz ionako šupljeg državnog proračuna….i opet na teret sirotinje!

Brojke su to od kojih se mnogima od nas vrti u glavi, ali, kažu tako iz HBOR-a, to ipak neće ugroziti trenutačnu stabilnost (ionako tuđinskog)bankarskog sektora ali će itekako utjecati na standard građana; koga za to briga, Linića, Mrsića, Milanovića???

Ta, mi smo otporan narod i ništa nas ne smije iznenaditi pa nas tako ne iznenađuju ni ove nebulozne 'uštede' ministra Miranda Mrsića.

A u kojem smjeru ide njegov novi socijalno-mirovinski zakon, poslužit ću se riječima saborskog zastupnika, lucidnog Gorana Marića:

„Čini se da je u Hrvatskoj najbolje biti pripadnik JNA, oni imaju koeficijent 0,65, a saborski zastupnik 0,45. Rašeta bi ga prihvatio, a Kadijević kao što je dignuo ruku na Hrvatsku dignuo bi ruku i za ovaj zakon ali ja neću“ - poručio je.

'Partizani' će tada imati kojih 120-130 godina…ako Bog da!

damir kalafatić